Úvod Novinky Najdôležitejšou súčasťou Vašej budúcej batérie môže byť ryža

Najdôležitejšou súčasťou Vašej budúcej batérie môže byť ryža

0

V batériách pre smartphony sa už onedlho objaví aj ryža. Dôvod je iný, než by ste si mysleli.

O magických schopnostiach ryže pri nehodách s vodou vieme takmer všetci, no podľa všetkého to nie je jej jediná superschopnosť. Skôr či neskôr sa totiž môže stať jednou z najdôležitejších súčastí batérií pre naše mobilné zariadenia.

Veľmi dôležitou zložkou každej lithium-iónovej batérie sú anódy z grafitu. S tisíckami, ba i miliónmi zariadení, ktoré sa deň čo deň vyrábajú (vrátane elektrických áut) bude už čoskoro dopyt vyšší, než ponuka. Aby sa výskumníci vyrovnali s touto nepríjemnou situáciou, musia nájsť alternatívne riešenie, ktorým môže byť ryža.

Anódy vyrobené z kremíka sa môžu stať výbornou náhradou, hlavne ak nájdete príjemne lacný zdroj. Ryžové šupky spĺňajú všetky tieto kritériá. Skupinka výskumníkov z Južnej Kórey už tento koncept overila tým, že zvyšky po ryži zohriali, použili kyselinu a pomocou vyextrahovaného kremíka vyrobili lithium-iónové batérie. Ak by mal niekto záujem si prečítať ich publikáciu, zverejnená bola v Proceedings of the National Academy of Sciences.

Šupky z ryže samozrejme nebudú problémom, keďže sa ich vo svete vyskytujú doslova milióny ton. Farmári, ktorí pestujú ryžu ich používajú pre výrobu tehál, či ako palivo v sporákoch. Zdroj energie vďaka ryži by nám mal hravo vystačiť kým vedci neprídu na to, ako zúžitkovať grafén.

Zdroj: Wired via Gizmodo