Úvod Novinky NBC News: Šikovná študentka prišla na spôsob, ktorý by mal umožniť nabiť...

NBC News: Šikovná študentka prišla na spôsob, ktorý by mal umožniť nabiť smartfón za 20 až 30 sekúnd

5

Zatiaľ, čo skúsení inžinieri v oblasti modernizácie energie v batériach smartfónov spia, alebo skôr o nej mlčia, mladá študentka strednej školy v USA nenecháva nič na náhodu a pustila sa do výskumu s pomocou vlastnej hlavy. Postarala sa tak o dobrý rozruch vo všetkých médiach na celom svete. Prišla totižto na spôsob, ako by bolo možné nabiť mobilné zariadenie len za niekoľko sekúnd!

Eesha Khare, 18-ročná študentka, vyhrala na nedávno organizovanej vedeckej súťaži hlavnú cenu 50.000 amerických dolárov a ihneď bola kontaktovaná internetovým gigantom Google, ktorý sa okamžite začal o dielo tejto šikovnej slečny zaujímať. Súťaž vyhrala vďaka malému zariadeniu na úschovu energie (tzv. super-kondenzátor), ktorého kapacitu je možné dobiť už za 20 až 30 sekúnd. Užívateľ mobilného zariadenia, kde by bolo takéto zariadenie použité, by tak nemusel čakať niekoľko desiatok minút, resp. hodín, na úplne nabitie batérie, ako to je v súčasnosti pri bežne používaných batériách v smartfónoch a tabletoch. Toto moderné zariadenie dokáže údajne vydržať až 10.000 nabíjacích cyklov, na rozdiel od klasických batérií, ktoré vydržia o niekoľko tisícok cyklov menej a potom doslovne „umrú“. Na konkrétne praktické informácie o použití v mobilných zariadeniach si budeme ale musieť ešte nejaký ten čas počkať, pretože bol super-kondenzátor zatiaľ skúšaný len na LEDkách (elektroluminiscenčná dióda). Ak by sa ale do výskumu začal angažovať aj Google, jeho čas by sa mohol viditeľne skrátiť.

Na otázku NBC News, akým spôsobom bola Eesha Khare motivovaná, odpovedala mladá študentka slovami, že jej batéria v smartfóne vždy po čase umrela, preto sa teda rozhodla pristúpiť na svoj vlastný výskum, ktorý podľa všetkého ešte nekončí. Super-kondenzátor jej zároveň pomohol zamerať sa na záľuby v nanochémii, uvádza spravodajská web stránka nbcnews.com. Budúcnosť tohto super-kondenzátora je však celkom ružová, výrobcovia mobilných zariadení si už určite brúsia zuby, ako prinesú na trh niečo, na čo my, spotrebitelia mobilnej techniky, už dlhšiu dobu čakáme. Niečo, čo nám dá väčšiu slobodu od elektrických zásuviek, na ktorých sme momentálne nesmierne závislí.

Zdroj: nbcnews.com via zaujimavosti.info
Foto: Intel via nbcnews.com