Úvod Novinky Recenzia Samsung Galaxy S3 Mini

Recenzia Samsung Galaxy S3 Mini

24

Keď spoločnosť Samsung predstavila svoju vlajkovú loď, model Galaxy S3 bol som nadšený a nevedel som sa dočkať dňa kedy ho dostanem do ruky a môžem si jeho vlastnosti overiť v praxi. Zariadenie to bolo aj je skvelé o čom svedčia aj čísla z predajov. Z predstavenia Samsungu Galaxy S3 Mini, ku ktorému došlo pred pár týždňami som však nadšený nebol. Bol som presvedčený, že Samsung chce len využiť popularitu svojho top modelu a preto zvolil názov Galaxy S3 Mini. To, že zariadenie vyzerá ako jeho väčší brat ešte neznamená, že si zaslúži aj jeho názov. Počas používania som ale zistil, že to až tak nie.

Špecifikácia

  • Displej: 4 palcový Super AMOLED s rozlíšením 800 x 480
  • Procesor: 1GHz dvojjadro
  • Pamať:  GB RAM, 8/16 GB interné úložisko + microSD slot
  • rozmery: 121.55 x 63 x 9.85 mm
  • Váha: 111.5g
  • Konektivita: NFC čip, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth v4.0, 3.5mm headphone jack
  • Kamery: 5 Mpix s LED bleskom a VGA pre videohovory
  • Batéria: 1500mAh battery
  • Software: Android 4.1 s aktualizáciou na 4.2 + Nature UX TouchWiz

Úvod

Tak ako pri rozbaľovaní veľkého Galaxy S3 aj teraz ma čakala biela krabica a po otvorení som mal pred sebou bielu „es trojku“. Len menšiu. Dizajn je takmer totožný s klasickým Galaxy S3 a tak ako sa mi páčil vtedy, páči sa mi aj teraz. Biely lesklý povrch, polykarbonátový materiál, stredové a dotykové tlačidlá, bočná línia a obkolesenie vo farbe kovu…S3. Zadný kryt síce nezohnete do tvaru „U“, no to nie je rozhodne relevantná informácia pri výbere nového smartfónu.

Uchopenie do ruky bolo akési ľudskejšie. Nemal som jednoducho pocit že držím lopatu na sneh a manipulácia, ovládanie displeja jedným prstom bez potreby naťahovania, prehmatávania a podobne je paráda. Zariadenie má tie najvšeobecnejšie rozmery pre najširšiu masu zákazníkov. Takže S3 Mini? Vrámci týchto vlastností si pomenovanie určite zaslúži.

Konektory, tlačidlá…

Umiestnenia zostali zachované a tak na spodnej strane nájdeme microUSB konektor, na vrchu 3,5 mm jack, zobúdzacie tlačidlo vo vrchnej časti pravej strany má dobrú odozvu a manipulácia s ním je intuitívna. Ovládače hlasitosti sú klasicky na pravej strane s takisto dobrou odozvou. Pod displejom nájdeme na ľavej strane dotykové tlačidlo kontextového menu a na strane pravej tlačidlo „kroku späť“. Ich reakcie sú príkladné. V strede dominuje veľké home tlačidlo, ktoré ma však sklamalo. Je až veľmi hlboko zapustené do tela zariadenia a pri jeho stláčaní výrazne cítite okolitý materiál. Dúfam však, že to je len chyba konkrétneho modelu.

Poteší veľkosť slotu na klasickú SIM kartu a taktiež slot na microSD kartu. Pozastavil som sa však nad jednou vecou. Galaxy S3 mala rôznofarebnú, efektnú signalizačnú diódu, ktorá bola naozaj fajn a funkčne upozorňovala na akcie, udalosti, zmeškané hovory a pod. Galaxy S3 Mini ju nemá. Respektíve nemá žiadnu. Ako asi veľmi technologicky a finančne náročné muselo byť jej znovu použite aj pri menšom modeli, keď tak neučinili? Veľká škoda jej.

Software

Android v zariadení bol vo verzii 4.1 a update na vyššiu verziu príde čoskoro. Ako pri väčšom súrodencovi, aj v tomto modeli nájdeme príjemné užívateľské prostredie TouchWiz v Nature štýle. Nechýbajú už dobre známe zvuky, animácie vody, odletujúce semienka z púpavy a podobne. Celý systém je optimalizovaný dobre, všetko je krásne plynulé, multitasking funguje obstojne aj keď tu sa prejavili občas drobné zaváhania. Dosť dá systému zabrať odomykanie displeja za prítomnosti relatívne zložitej animácie vody a žblnkotavého zvuku. Jednoducho, keď rýchlo stlačíte „štart“ tlačidlo a okamžite sa pokúsite odblokovať zariadenie objaví sa akási mierna neistota systému. Je to však úplne minimálne. Ak však tieto operácie skúsite spraviť dva-tri krát rýchlo za sebou, systému nestihne dostatočne rýchlo rozsvietiť displej a znovu aktivovať lockscreen.

Pri klasickom používaní s kľudným prebudením zariadenia, odblokovaním a následnými prechodmi medzi aplikáciami, ich spúšťaním však žiadny problém nebol a zariadenie bežalo krásne plynule. Obával by som sa možno pri zaťažení zariadenia veľkým počtom aplikácii a dát. U mňa sa však pri cca 20 externých aplikáciach, ktoré som zapínal, vypínal, prepínal…a nastavenom živom pozadí neobjavil žiadny väčší problém, ktorý by stál za zmienku.

Pri vrcholovom Galaxy S3 sme sa zoznámili s vychytávkami ako S Voice na hlasové povely a komunikáciu so zariadením, Smart Stay pre sledovanie vašich očí čo má za následok nevypnutie obrazovky napr. pri čítaní textu, prebudenie zariadenia hlasovým povelom, gestá pohybu, kedy ste mohli naklonením smartfónu zoomovať obrázok alebo ste vytočili kontakt len priložením zariadenia k uchu pokiaľ bol zobrazený na displeji. Tieto všetky funkcie má vo výbave aj Galaxy S3 Mini a fungujú tak ako na väčšom koncernovom kolegovi. Určite o nich už väčšina počula a viac som ich opísal v recenzii na Galaxy S3.

Problém sme mali so zadávaním textu. Displej je o poznanie menší a grafické koncipovanie klávesnice veľmi nepridalo na jej použiteľnosti. Je síce pekná, na šírku sa požíva dobre, no keď som dynamicky odpisoval na mail pri polohe zariadenia na výšku zostal som prekvapený, pretože po prečítaní toho čo som napísal by mi možno rozumel niekto z krajín Ázie. Klávesnica je malá a musíte si dávať extra pozor kam klikáte aby ste nespravili preklep. To Vás samozrejme uberá o čas. Našťastie tu je Play Store a nájdete tam lepšie prevedené klávesnice.

Prehliadač v zariadení je už od výroby Google Chrome a tak to už bude v budúcnosti stále. Je jednoducho najlepší a nič viac k tomu netreba hovoriť. Takisto zostala zachovaná funkcionalita prehrávača videí a hudby, pričom ale odporúčam radšej nainštalovať BS Player. Niektoré formáty môžu robiť problémy. Tiež nechýba agenda a S Note na tvorenie poznámok a podobne.

Takže S3 Mini? S tou optimalizáciou to mohlo byť trošku lepšie ale zo zavretým jedným okom, áno. Pomenovanie si aj v tomto prípade zaslúži.

Hardware

Je pochopiteľné, že pomenovanie Mini sa okrem rozmerov dotklo aj vecí „pod kapotou“. Začal by som ale asi displejom. Manipulovať budeme s optimálnymi štyrmi palcami podchytenými technológiou Super AMOLED. Rozlíšenie činí 800 x 480 a hodnota počtu pixelov na palec (ppi) je 233. Pre porovnanie, veľká S3 má 306 pixelov na palec. Rozlíšenie na prvý pohľad nie je bohviečo, no usídlilo sa na rozmere 4 palcov a s relatívne slušným pomerom ppi je zobrazovanie dobré a displej Vám aj v tomto prípade zahrá pekné farebné divadlo. Menšie rozlíšenie však badať je, no určite to nie je nič tragické.

O pohon zariadenia sa stará dvojjadrový 1 GHz procesor. Tu Samsung mohol trošku viac priložiť do ohňa a podľa mňa si zariadenie zaslúži trochu lepší čip. Zachovaná ale zostala 1 GB pamäť RAM a k dispozícii je 8 alebo 16 GB úložného priestoru. Rozšíriteľnosť pamäťovou kartou o veľkosti max. 32 GB nie je problém, takže väčšine užívateľom nebude priestor pre dáta robiť problém. V Galaxy S3 Mini nájdeme aj NFC čip a downsizing sa nevyhol ani fotoaparátom. 5 megapixelový snímač robí kvalitné fotky a bežným užívateľom absolútne postačia, no na fotoaparát normálnej Galaxy S3 to nemá.

Zostala zachovaná funkcia sériového snímania aj s možnosťou auto výberu najlepšej snímky, ktorá je skvelá a takisto aj ďalšie funkcie ako efekty a podobne. Fotoaparát reaguje na podnety svižne a rýchlo aj v prípade spomínaného sériového snímania. Predná kamera dostala VGA rozlíšenie, čo taktiež nemuselo byť.

 

Výkon som dal ochutnať dvom benchhmark aplikáciam ako obvykle a výsledok vidíte sami. Hra Dead Trigger bežala plynule a zariadenie sa výrazne nezahrievalo.

 

Batéria

V menšej es trojke zostal priestor iba pre 1500 mAh batériu. Jej kapacita by až taký problém nebol, problémom je však spotreba Super AMOLED displeja, pohybových funkcii, SmartStay a podobne. V používaní som sa nijako neobmedzoval. Jas bol u mňa vždy nastavený niekde medzi 30 a 40 percentami, pohybové funkcie zapnuté, 3G pripojenie aktívne a cca 40 percent času používania pripojenie prostredníctvom WiFi. Prehliadač, sociálne siete a maily si veľmi nevydýchli.

Galaxy S3 Mini sa týmto používaním od rána žiaľ nedožil večera a batéria doslova mizla pred očami. Displej nadobro zhasol niekde podvečer čo ma nemilo prekvapilo. Ak chcete, aby vám smartfón vydržal naozaj od rána až do večera alebo noci kedy ho už len pripojíte na nabíjačku budete sa musieť uskromniť minimálne s jasom displeja a zveriť sa do rúk režimu šetrenia energie, ktorý som mal ja ale vypnutý. Tu by si skôr zariadenie zaslúžilo názov Galaxy S3 Micro.

Záver

Samsung Galaxy S3 Mini je dobrý a príťažlivý smartfón. Kto veľmi túžil po veľkej S3, no odradili ho nadštandardné rozmery, alebo si nepotrpí na najvýkonnejší hardware a chce vlastniť štýlové zariadenie, je pre neho S3 Mini skvelá voľba a v kategórii „stredná trieda“ poriadne zakalí vodu.

Cena podľa serveru heureka.sk sa cena pohybuje niekde medzi 330 – 360 eur, pričom sa v cene určite odzrkadlila značka a dizajn. Ak by zariadenie  bolo lacnejšie určite by po ňom poškuľovalo viac záujemcov. Stále je tu totižto silná konkurencia napríklad zo strany Xperií a každý by si mal v tomto prípade rozmyslieť kam vrazí svoje peniaze.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Samsung Galaxy S III mini nájdete na Recenzie.SME.sk