Úvod Týždeň v Androide Týždeň v Androide: 8. – 14. Október

Týždeň v Androide: 8. – 14. Október

0

Pekný pondelok všetkým čitateľom, je tu ďalší Týždeň v Androide, tento krát z druhého októbrového týždňa. Dúfam, že ste poriadne usadení, máte uvarenú kávu, či čaj, pretože posledný týždeň bol skutočne zaujímavý. Poďme teda na to.

Pondelok

[youtube]SW5TA32faig[/youtube]

Na internete sa objavila novinka z HTC a ako už býva zvykom, nebola pozitívna. Taiwanský výrobca sa asi prepočítal alebo spravil chybu vo výpočtoch, no médiám oznámil, že ich profit klesol o neskutočných 79% oproti minulému roku. Že by nezabrala séria One? Nie. Nezabrala ich byrokracia, ktorú ešte stále nevyriešili. Necháme ich ešte chvíľu sa trápiť, veď oni sa raz spamätajú.

Čo sa týka ďalších noviniek, je celkom bežné, že japonci dostávajú veľa nových technológií ako prví, no štastlivec z ďalekého východu asi nečakal, že keď si objedná 16GB model Nexusu 7, tak dostane rovno 32GB. Náhoda alebo zámerný hype? Nechám to na vás. Vy ostatní, ktorí taktiež chcete 32GB verziu Nexus 7 máte na výber tri možnosti. Prvou je odletieť do Japonska, druhou počkať, kým Google oficiálne nepredstaví aj 32GB verziu, no a treťou je výjsť von, šlapnúť do prvého h*vna a dúfať v zázrak. Opäť, voľbu nechám na vás.

Aplikácie a hry

Aby sa však nezabudlo ani na Samsung, pretože je veľmi dôležité aby sa v novinkách objavil aspoň raz za deň, tak ich inžinieri vypustili zdrojový kód Kernelu pre Galaxy Note II. Ako sa však neskôr ukázalo, zabudli k nemu napísať návod, čo viedlo k sťažnostiam vývojárov z xda-developers.

Výskumníci bateriek (aj keď to znie neuveriteľne, pretože baterky sa za posledných 5 rokov takmer nezmenili) vymysleli nové algoritmy, vďaka ktorým budeme mať namiesto dňa výdrže baterky, deň a pol. Asi tak by sa dal preložiť vynález vedcov, ktorí na tento projekt dostali niekoľko miliónov dolárov, no na to, či dôjde k zlepšeniu si budeme musieť počkať.

Utorok

Spomínate ako som vám vravel, že Samsung sa musí objaviť v novinkách aspoň raz za deň? Tak, platilo to aj o utorku, sa na internete „akože“ ukázal zoznam na ktorom figuroval Galaxy S3 Mini. Nech mi nikto netvrdí, že tieto uniknuté obrázky, nemá pod palcom niekto zo Samsungu. Ako sme zistili pozdejšie cez týždeň, Samsung skutočne predstavil SGS3 Mini. Kto by to bol čakal…

LG Nexus 4. To je názov nového Nexusu, ktorý už čoskoro zaplaví naše, vaše trhy, no tento krát však prešiel len benchmarkovými testami NenaMark, z ktorých sme zistili len to, čo sme už vedeli a to že pôjde o Optimus G. Ak už máte po zuby čítania o LG Nexus 4, tak si nás rovno vypnite, celý týždeň sa točil okolo neho a toto je len začiatok.

So Samsungom pokračujeme, tento krát ide o Galaxy S3, ktorý sa v talianskom obchode objavil v 64GB verzii. Znie to ako super voľba pre všetkých, ktorí chcú zaplatiť veľa peňazí za málo muziky naviac oproti štandardnej S3. Vrelo odporúčame.

Tento krát však nezostalo ticho ani HTC, ktoré pripravuje konkurenciu ku Galaxy Note II. Pod názvom HTC DLX alebo HTC X5 sa skrýva 5 palcové monštrum plné sily a energie a veľa palcov a stôp a gigahertzov a megabajtov. Veď to poznáte.

Aplikácie a hry

Zo zaujímavostí tu máme napríklad Google, ktorý sa zahral na Captain-a Obvious-a, keď na svojom blogu publikoval článok, ktorý má vývojárov navádzať na to aby robili kvalitenšie aplikácie pre tablety. You don’t say, vravíte si. Máte pravdu.

Tiež sa vám zdá, že je nefér, že američania a o chvíľu aj angličania si užívajú 4G sieť a my sme stále na HSDPA/+ (a to len ak sa vyskytujete v lokalite, kde je dostatočne veľké pokrytie)? Nezúfajte, anglická vláda totiž začala podporovať projekt na vývoj 5G. Najlepšie na tom je to, že sa tento vývoj bude sústreďovať v Európe a potom ešte to, že nikto nevie čo to vlastne je. Takže aj keď neviem čo to je, určite to chcem!

A ďalšie fotky LG Nexus. Ja som Vás varoval.

Google a Samsung podľa všetkého pracujú na novom tablete. Malo by ísť o 10 palcový model s displejom, ktorý by mal byť na takej úrovni ako Retina displej, ktorý nájdete v iOS produktoch. Dostupný by mal byť až budúci rok, takže na vianoce si všetci povinne kúpte ASUS Padfone 2.

Skoro by som bol zabudol. Ak máte Nexus 7 a chcete využiť potenciál svojho tabletu naplno, nainštalujte si hack, ktorý vylepší kvalitu videí a fotiek na HD (720p).

Streda

A znovu Samsung, tento krát už oficiálnejšie a so Samsung Galaxy Music. Nejdem o ňom viac ani písať, Písmenká „AGMNSU“ mám na klávesnici už vydraté.

A znovu LG Nexus na nových fotkách.

Konečne niečo zaujímavé. ASUS Padfone 2 bude predstavený cez YouTube. Revolučné spojenie tabletu a smartphonu. Konečne. Asi do zajtra nezaspím.

Ďalšie novinky o LG Nexus, tento krát o farbách.

Aplikácie a hry

Keď ste si mysleli, že právne spory sa už nemôžu stať blbšími, prišla na scénu ruská cirkev, ktorá požaduje zmenu loga Apple. Majú pravdu, prečo by mali svoje produkty predávať pod značkou, ktorú jasne vytvoril Adam? O ďalšom dianí vás budeme informovať.

Štvrtok

[youtube]DuQeUxNHJ9I[/youtube]

Sharp je výrobca o ktorom nepočujeme často alebo aby som to zhrnul inak, je to jeden z tých výrobcov, ktorý sa snaží ako vie, no nikto si toho nevšíma. Inak tomu nebolo ani vo štvrtok, keď sme vám napísali o 4.9 palcovom smartphone s 16 MPx fotoaparátom. Hádajte čo, takmer nikto si to nevšimol.

A znovu LG Nexus s novými fotkami.

Aplikácie a hry

Zo zaujímavostí asi len toľko, že Google má novú mobilnú stránku, ktorá je aj napriek môjmu skeptickému pohľadu veľmi podarená, takže výborný krok, Google!

Piatok

Už ste si mysleli, že na Samsung zabudneme, že? Nie nie, tento krát je to oficiálne predstavenie Galaxy S3 Mini. Ich marketingový tím je organizovaný ako čínska armáda.

Aby sme však nezabudli ani na slovenský trh, bolo dôležité vám pripomenúť, že aj slovenské tablety Nexus 7 dostali aktualizáciu na Android 4.1.2, okolo ktorého bolo toľko rozruchu, no takmer žiaden efekt.

A znovu LG Nexus s 360 stupňovým pohľadom.

Zistilo sa, že Amazon zo svojich zariadení nemá žiaden priamy profit. Samozrejme, že im to nevadí, keď profit nahrabú zo všetkých predaných kníh a aplikácií. Ak ste si mysleli, že to je novinka, pozrite sa na Google.

Znovu Nexus, no tento krát ide do tuhého, predstavenie bude mať už 29. Októbra!

A teraz pár nekompromisných čísel. Ako je na tom nový iPhone v porovnaní s Galaxy S3 v nezávislom teste. V teste v ktorom sa nepoužijú slovenské spojenia ako „Incredible“, „It’s like magic“ a podobne. Ako inak, iPhone 5 to dostal a pekne tvrdo. Sme spokojní, poriadok a spravodlivosť konečne zvíťazili.

Aplikácie a hry

Sobota

Pripravili sme pre vás prepis recenzie LG Nexus 4. Musíte ospravedlniť našu sem-tam kostrbatú slovenčinu, predsa len po rusky až tak dobre nevieme.

Konečne sa stalo to, na čo sme všetci čakali. ASUS na videu ukázal ako vyzerá ich nový Padfone 2. Nový mechanizmus na zasunutie smartphonu do doku, krajší a elegantnejší dizajn. Paráda!

Ak by ste mali zálusk na vynovený One X, tak buďte v pozore. V Británii sa začal predávať za £494.99, čo znamená, že u nás ho môžete stretnúť s cenovkou niekde na hranici 600 – 650 Eur, čo nie je najlacnejšie.

Aplikácie (v sobotu sa nehráme)

LG sa nás opäť snažil presvedčiť, že ich Optimus G (Nexus 4) je ten najlepší smartphone na celom svete. Pozrite si ich video, zapojili do neho všetkých špiónov, ktorí ukradli nápad od Samsungu. Gratulujeme.

Nedeľa

[youtube]FIQhGDkKjCs[/youtube]

Samsung Galaxy S3 dostal v Japonsku funkciu multi-window. Som to len ja alebo by takéto funkcie mali dostať všetci majitelia naraz. Nie je to diskriminácia spotrebiteľov? Počkáme si kedy táto aktualizácia príde aj na Slovensko, no tak skoro to asi nebude, keďže doteraz sa čaká na aktualizáciu na Jelly Bean.

Ak by ste chceli vedieť, čo všetko predchádzalo smartphonom, ktoré tak obľubujeme, prečítajte si zhrnutie mobilnej histórie od Matúša Moravčíka.

Aplikácie a hry

A to je už z minulého týždňa zhruba všetko, zďaleka nejde o všetky články, vybral som len také články, ktoré sú dôležité aby ste mali prehľad. Ak vás zaujíma viac článkov, nehanbite sa použiť tlačidlá na navigáciu, ktoré nájdete na hlavnej stránke pod článkami. Teším sa na vás zas o týždeň!