Úvod Neprehliadnite vlavo Recenzia: Sony Xperia U

Recenzia: Sony Xperia U

19

Sony Xperia U je malý, lacný Android telefón, ktorý v sebe nesie dvojjadrový čip v roztomile malom balení. Na jeho povrchu nájdete dizajnové prvy ako pásik svetla, ktorý sa mení podľa toho na akej obrazovke ste. Je to zaujímavá funkcia, no rozhodne nie pre každého.

Ďalšia zaujímavá funkcia, ktorá tento model oddeľuje od konkurencie je vymeniteľná spodná časť, ktorá je dostupná v niekoľkých farebných prevedeniach. S cenou pod €250 môže byť toto zariadenie ľahké tak ako v ruke tak aj na peňaženku, nieje tam však chyták?

Mal by som si Xperia U kúpiť?

Tento zaujímavý model si buď zamilujete alebo nie. Musím sa priznať, že pruh svetla, ktorý na tomto zariadení nájdete pod displejom nieje pre každého, hlavne ak nieste ten typ, ktorý sa rád pýši takýmito „štýlovými“ črtami. Ak vás tento fakt odrádza, odporučiť môžeme Sony Xperia Sola alebo Sony Xperia S. Ak ste však typ „straky“, keď vás priťahujú lesklé veci, biela farba a podobne, túto funkciu na Xperia U si určite zamilujete.

Sony Xperia U je malý smartphone, takže veľkí ľudia s veľkými rukami ako ja môžu s ním mať trochu problém. Jeho displej meria len 3,5 palcu, čo je rovnaká veľkosť ako iPhone 4S. Displej na Xperii U je ale o dosť užší, takže je oveľa viac preplnený. Písanie správ a emailov je veľmi nemotorné a desktopové stránky sú príliš malé.

Ak vám malá veľkosť „Učka“ nevadí, dokáže zvládnuť všetky mobilné úlohy, ktoré budete požadovať. Samozrejme, že to nieje žrebec ako jeho väčší brat Xperia S, no jeho 1GHz dvojjadrový čip nieje ani slimákom.

Ďalšie smartphony v tejto kategórii, na ktoré by ste sa mali pozrieť sú Xperia Sola a HTC One V no a vcelku schopný Galaxy Ace Plus.

 

Cenový prehľad Sony Xperia U

Graf ceny produktu Sony Xperia U poskytuje server Heureka.sk
 

Dizajn a kvalita spracovania

Hlavný dizajnový črt, ktorý si automaticky všimne každý, kto sa na toto zariadenie pozrie, je priehľadný pásik skla, ktorý mení svoju farbu podľa toho aká farba dominuje displeju, na ktorý sa práve pozeráte. Ak si napríklad pozeráte fotku mikuláša, tento pásik zmení farbu na červenú. Ak na fotku lesa v lete, zmení sa na zelenú.

 

Niektorým príde táto dizajnová srandička trochu nepríjemná, iní sa nej zas nebudú vedieť nabažiť. Rozhodnutie je už len na vás. Jedna dôležitá vec pri tomto „náladovači“ je tá, že sa nedá vypnúť. Toto nastavenie v Xperia U chýba ako soľ a je nám ľúto, že ho Sony nezaradilo do možností.

Vymeniteľný plastový kryt na spodku zariadenia dokáže pridať ďalší šplech štýlu do tohoto už tak veľmi štýlového zariadenia. Spodok telefónu je niekedy celkom zložité dať dolu, no to znamená, že by nemal odpadnúť len tak, sám od seba.

 

Tak ako jeho veľký brat Xperia S, tak aj Xperia U je pokrytá v plaste až po päty. Príde mi, že jeho plastový kryt je celkom šmykľavý na dotyk. Jeho mini veľkosť však znamená, že by ste nemali mať problém ho poriadne chytiť. Na to aby ste sa obávali toho, že vám spadne by ste museli mať prsty veľkosti motýľa.

Keďže je U relatívne malé zariadenie, stále váži niečo okolo 110 gramov, čo je viac ako by ste očakávali od takéhoto malého zariadenia (4,7 palcový HTC One X váži 130 gramov). Aj keď to nieje najtenšie zariadenie na trhu, nepôsobí veľmi široko ani nijak inak neprekáža.

 

Kvalita spracovania nieje najlepšia, pôsobí viac plastovo než prémiovo. Ak Xperiu U postláčate, rozhodne budete počuť nejaké to vŕzganie, ktoré pôsobí jednoducho lacno. Tento problém sme už spomenuli aj pri recenzii Sony Xperia Sola a vyzerá to tak, že Sony naozaj šetrí tam, kde to je doslova cítiť najviac.

 

Ak sa vám páči biely model, tak by ste mali vedieť, že biele zakončenie priam priťahuje nečistoty a po krátkej chvíli začne vyzerať zamatlane.

Na palube nájdeme xLoud a 3D surround sound technológie priamo od Sony. Zadný reproduktor dokáže prehrať hudbu relatívne hlasno, no kvalita nieje ani zďaleka taká ako na Xperia P alebo S. Mne hudba pripadala príliš plochá a bez akejkoľvek hĺbky.

Interná pamäť sa vyšplhala na 8GB, z čoho 4GB sú použiteľné na aplikácie, fotky, hudbu a videá. MicroSD port v tomto modeli nehľadajte, takže ak chcete viac miesta, hľadajte niekde inde. Podobný model, Sony Xperia Sola microSD port ponúka.

Keď už sme pri portoch a iných otvoroch, nájdeme tu štandardný 3.5mm jack pre slúchatká a micro-USB port pre nabíjanie a prenos súborov. Dajte preč zadný kryt a vo vnútri nájdete slot pre SIM kartu a nad ním vymeniteľnú baterku.

Na Xperii U nájdete 3 fyzické tlačítka, všetky na pravej strane rámiku. Od vrchu teda, tlačítko na vypínanie a zapínanie, pod nim tlačítka na kontrolu hlasitosti a na spodku dedikované tlačítko na ovládanie kamery.

 

Displej

TFT displej na tejto Xperii je oblasť, kde Sony rozhodne ušetrilo pár japonských Yenov. Zatlačte prisilno a obrazovka sa ohne a dotkne sa povrchu samotného displeja, čo vytvorí olejový lesk a bezfarebné škvrny pixelov. Tento problém je veľmi škaredý a bohužiaľ typický pre lacnejšie zariadenia.

Displej Xperie U meria 3,5 palca, čo je rovnako ako iPhone 4S od Apple, no panel U je oveľa užší, čo zo všetkého robí väčší problém. Tak isto chýba miesto pre pohodlné prehliadanie webových stránok, čo z Xperie U robí ideálneho kandidáta na mobilné weby a aplikácie s veľkými tlačítkami.

Samotný dotykový displej je pekný a hlavne reaguje veľmi rýchlo, tak isto ako aj tri dotykové tlačítka na spodku displeja. Tieto tlačítka použijete na nasledovné funkcie: Späť, Domov a Menu.

Rozlíšenie displeja je 480×854 pixelov, čo znamená, že hodnota pixel-na-palec je úctyhodných 280. Rozhodne sa nebudete musieť hanbiť ukázať vašim priateľom nejaké fotky z dovolenky alebo rýchle video.

Tak ako aj na Xperia Sola, tak aj na Xperia U sa objavila TV technológia Mobile Bravia. Stlmené farby až tak nekričia ako farby na niektorých smartphonoch a tak pôsobia oveľa viac realisticky.

 

Kamera

Na zadnej strane Xperie U nájdete 5 megapixelovú kameru, čo je celkom typický počet pixelov pri dnešných lacnejších zariadeniach. Okrem toho je na prednej strane LED dióda a tak isto aj predná kamera pre video hovory, čo veľmi radi vidíme.

Výsledky z fotenia vôbec niesu zlé, no tak ako jeho súrodenci, aj U trpí šumom vo fotkách, ak nieste v poriadne osvietenom prostredí.

Telefón dokáže nahrávať 720p HD video. Výsledky z nahrávania videa boli menej okúzlujúce, produkujúce rôzne nedokonalosti. Bohužiaľ nemáme video priamo od nás z redakcie, takže s dovolením autora použijeme video od užívateľa alexanpob.

[youtube]n1VTayDGi0k[/youtube]

 

Software a výkon

Xperia U má v sebe Android Gingerbread, namiesto modernejšej aj keď nie najnovšej verzie Ice Cream Sandwich.

Je rozhodne veľkou škodou a celkom aj hanbou, že Sony nezaradilo Ice Cream Sandwich ako operačný systém pre toto zariadenie, no predpokladá sa, že Xperia U takúto aktualizáciu dostane už v tretej štvrtine roka. Dúfame, že to nebude trvať príliš dlho, určite sa všetci neviete dočkať na Face Unlock, ktorý sa používa skôr ako trik na párty, než ako pomocník pri bezpečí. Samozrejme, že dostanete prístup k stotisícom aplikácií z Play Store, stačí si len vybrať.

 

Sony opäť zaradilo svoje užívateľské prostredie, ktorým prekrylo klasický Gingerbread. Nieje to najhoršia voľba, no uprednostnili by sme čistý Android.

Narozdiel od Xperia Sola, na Xperii U nájdete veľmi podobný systém Swypu, kde nemusíte zadávať na klávesnici písmenko po písmenku, no jednoducho len potiahnete prst cez písmená z ktorých sa skladá slovo v poradí akým idú a slovo sa automaticky zobrazí. Jediný problém na ktorý Sony zatiaľ nemá riešenie je fakt, že ak chcete napísať ďalšie slovo, musíte stlačiť medzerník, čo celý proces zbytočne spomaľuje.

S 1GHz dvojjadrovým procesorom je Xperia U viac než rýchla. Nezvládne však úplne všetko. Najlepšie sa jej darí s jednoduchými aplikáciami a mobilnými verziami stránok. Zatiaľ čo nieje stvorená na multitasking alebo 3D hry, ako ľahučké zariadenie pre rýchle prezeranie webu, prezeranie emailov a hranie sa s jednoduchými aplikáciami je ako stvorená.

Pri testovaní sme občas mali problémy s aplikáciami, ktoré sa nechceli načítať alebo problémy pri synchronizácii a pri klikaní na odkazy pri prezeraní stránok. Celkovo je však toto zariadenie stabilné a spoľahlivé.

V benchmarku dostiahla Xperia U stredne dobré výsledky, keď skórovala 5,328 bodov na Antutu a 2,271 na Quadrante.

Sony tvrdí, že baterka vydrží až 6.5 hodín pri telefonovaní, 6 hodín pri prezeraní videa a 45 hodín pri prehrávaní hudby. My sme zistili, že deň ťažkého používania zvládne bez problémov, no nabíjať budete musieť každý večer.

Kvalita hovoru je v priemerná, aj keď musím povedať, že som počul aj rušivé prvky počas testovacieho hovoru. Možno to bolo spôsobené T-Mobile sieťou, keďže ľudia, ktorým som volal nehlásili žiadne rušivé prvky.

 

Slovo na záver

Android milovníci, ktorí hľadajú lacné riešenie pre lahodné pojedanie aplikácií a mobilných stránok si môžu do zoznamu potencionálnych zariadení pridať aj Xperiu U. Je to lacné, milé a zábavné zariadenie a ak od neho nebudete požadovať priveľké výkony, tak vám s prehľadom vystačí a cez deň plný úloh a nudy vás prevedie s veľkou pohodou.

Malinký displej nieje pre každého, rozhodne nie pre ľudí s veľkými dlaňami, no malé ruky si s ním poradia bez väčších problémov. So štýlovým pásikom, ktorý mení farbu podľa toho čo si prezeráte si určite nájde svojich fanúšikov.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Sony Xperia U nájdete na Recenzie.SME.sk

[no_toc]