Úvod Neprehliadnite vlavo HTC One X: Mega Recenzia

HTC One X: Mega Recenzia

15

V celej mojej Android histórii sa vyskytli len 2 telefóny, ktoré som si (okrem mojej staručkej HD2) musel vyskúšať za každú cenu a to konkrétne Galaxy Nexus a Galaxy S II. V nedávnej dobe sa k nim pridal tretí, určite očarujúci model a to HTC One X. Dôvod je jednoduchý, štvorjadrový procesor Tegra 3 v smartphone, bezkonkurenčný dizajn, ultra kvalitný foťák a v neposlednom rade HD displej. OMFG! A to je len začiatok, čítajte ďalej pre našu vyčerpávajúcu recenziu.

Tí, ktorí ste si nás len naladili a s HTC One X sa veľmi nepoznáte, tak tu sú základné špecifikácie.

 

Špecifikácie

  • 1.5 GHz štvorjadrový procesor Tegra 3 (4 + 1 – piate jadro slúži na situácie, kde nieje potrebný vysoký výkon)
  • Android 4.0.3 so Sense 4.0
  • 1 GB RAM
  • 32 GB interná pamäť (dostupných 25 GB)
  • 1800 mAh baterka
  • 4.7″ 720p (1280×720) dipslej s Gorilla Glass
  • 8MP foťák s nahrávaním videa v 1080p (s možnosťou nahrávať spomalené zábery)
  • 134.36 x 69.9 x 8.9 mm
  • 130 gramov

 

Recenzia v skratke

Plusové body

Krásny, odolný dizajn. Skutočne neexistuje dosť superlatívov na opísanie tohoto úžasného zariadenia.

Displej je absolútne fantastický. Je veľký, jasný (dokonca aj na automatickej jasnosti!), je skutočne ostrý a má výborné pozorovacie uhly porovnateľné s vytlačeným obrázkom.

Sense 4.0  je vcelku podarný, aj keď by bolo výhodou mať možnosť sa prepnúť na stock ICS.

Foťák je skvelý, veľmi rýchly a robí naozaj podarené fotky.

Životnosť baterky je vhľadom na to, že na svojich elekrických pleciach nesie štvorjadrový procesor a mohutný displej nadpriemerná.

Výborný výkon – je to naozaj veľmi zriedka, keď sme zaznamenali nejaké zaseknutie alebo iný zádrhel. Dokonca ani vo webovom prehliadači.

 

Mínusové body

Softwarové tlačítka kombinované s kapacitnými tlačítkami…naozaj?

Reproduktor by mohol byť trochu hlasnejší.

Sluchátka by mohli byť trochu hlasnejšie.

Beats audio – zvýši basy. To je všetko, čo radový človek, ktorý nemá audiofilné sklony bude počuť.

Nemožnosť si rozšíriť pamäť.

 

Takže v skratke: Aj napriek malinkým zádrhelom je One X vynikajúce zariadenie, momentálne to najlepšie, ktoré sa dá zakúpiť. Bez debaty.

Tento telefón by ste si mali kúpiť ak: ste ochotní investovať vysokú čiastku za bezkonkurenčný výkon a spracovanie plné multimediálnych orgazmov.

 

Hlbší Záber

Dizajn a spracovanie

HTC One X
HTC One X

V skratke sa to má asi tak, že HTC One X je zložený fenomenálne. Spracovanie je až tak dobré, že som si ako tak istý, že by porazilo akékoľvek iné (mainstreamové, žiadne G-Shock) zariadenie hlavne vďaka jeho jednoliatemu polykarbonátovému telu. Zadná strana pôsobí ako pogumovaný povrch, ktorý sa výborne drží a je jemný. Keď sa zadný kryt snažím poškriabať, tak to nejde, takže polykarbonát si svoju úlohu plní skvele. Aj keď je telo jednoliaty polykarbonát, tak okraje One X pôsobia ako pridaná vrstva, keďže sú z lesklejšieho plastu, ktorý sa aj trochu viac šmýka. Predok telefónu je chránený novým Gorilla Glass 2, ktorého strany sú zaoblené aby splývali s dizajnom zariadenia. Keďže bola prvá verzia Gorilla Glass veľmi odolná proti každodennému používaniu, tak by ste čakali, že jeho nástupca nebude zaostávať. A nezaostáva.

 

Popri hrane One X nájdeme: mikrofón v spodnej pravej strane, tlačítka na nastavenie hlasitosti na pravej strane, tlačítko na zapnutie telefónu vpravo navrchu, 3.5 mm headphone jack hore naľavo a microUSB port na ľavej strane. Na zadnej strane sa nachádza foťák, ktorý je umiestnený ako je už zvykom v hornej časti s LED hneď vedľa, reproduktor je na spodku a na boku je 5 pogo pinov. Nechýba ani otvor pre micro SIM kartu, ktoré je umiestnený naľavo od foťáku.

  

Pod displejom nájdeme 3 kapacitné tlačítka – Späť, Domov a Posledné Aplikácie – a toto nás bohužiaľ privádza k prvej chybičke. Preferujem kapacitné tlačítka pred softwarovými, no ak sa vyskytnú obidve spolu, tak je to horšie ako ak by tam bol len jeden druh. A obidva druhy je presne to, čo dostanete na telefóne, ktorý má kapacitné tlačítka a beží na softwari, ktorý je navrhnutý pre softwarové tlačítka. V niektorých aplikáciách sa dokonca zobrazí lišta, kde mali byť pôvodne všetky softwarové tlačítka, no ponúkne len možnosť „Menu“, čo je tá najväčšia hlúposť akú som videl. Všetky tlačítka, vrátane „Menu“ mali byť kapacitné na spodku pod displejom.

   

Je celkom možné, že toto je chyba vývojárov, keďže sa to zobrazuje len v niektorých aplikáciách, no aj tak sa na to nedá vyhovárať. Tento problém vznikol rozhodnutím použiť len tri zo štyroch tlačítiek. Naštastie, tak ako vždy naši kamaráti z XDA vyriešili túto nepeknú situáciu.

 

Displej

Displej na HTC One X je bez pochyby jedna z najlepších vecí, ktoré na tomto zariadení nájdete. Je neskutočne ostrý a aj keď má rovnaké rozlíšenie ako Galaxy Nexus, tak (niekedy) zobrazuje viac informácií vďaka (niekedy) chýbajúcim softwarovým tlačítkam.

 

Za obrázky z Gmailu ďakujeme serveru AndroidPolice.com
 

Farby sú jasné a sýte a pozorovacie uhly sú skutočne nepochopiteľne veľké – najlepšie aké som videl na akomkoľvek telefóne. Automatické nastavenie jasu funguje prekvapivo výborne (niektorí ľudia si to ešte trochu poupravili aby to nebolo také jasné, no ja si myslím, že je to akurát – veľmi pekná zmena, keďže podľa mňa je automatický jas na väčšine zariadení príliš nízky). Displej si pohodlne prečítate aj keď pôjdete na prechádzku do parku alebo na nedeľnajšie nákupy. Čo sa týka „zamachlenia“ tak je HTC One X niekde v trištvrte cesty k dokonalosti. Jednoduchšie povedané, rozhodne ho zamachlíte, no nie až tak ako na ostatných zariadeniach.

 

Sense 4.0

  

Na papieri vyzeral Sense 4.0 ako svieži návrat do minulosti. Predchádzajúce verzie užívateľského rozhrania od HTC na seba naliepali čoraz viac a viac funkcií, čo celý telefón nafúklo a stal sa z neho ťažkopádny leňochod. Keď bol predstavený Ice Cream Sandwich – Android 4.0 – boli sme svedkami krásneho užívateľského prostredia a veľa Android fanúšikov si povedalo, že užívateľské prostredia od výrobcov už neboli potrebné. Z estetického hľadiska rozhodne súhlasím, no z funkčného rozhodne nie.

  

Takže so všetkým týmto na rozume sa poďme pozrieť na Sense 4.0. Vydáva sa tak trochu na obidve strany. Na papieri vyzerá lepšie ako v skutočnosti. Prvú hodinu mi vyslovene prekážal a chcel som sa ho zbaviť. Ako však plynul čas, tak mi tak trochu „prirástol k srdcu“ a začal sa mi páčiť. Po prehodnotení výhod a nevýhod si ho rozhodne nechám. Sense prináša potrebné vylepšenia vo funkcionalite a musím povedať, že sa s tým stotožňujem aj po odskúšaní poslednej verzie. Dokonca si myslím, že vo funkcionalite sa Sense posunul dopredu. Keďže HTC pozvolnilo s ich pribaľovaním nepotrebných vecí, pôsobia ich aplikácie a widgety oveľa lepšie. Funkcionalita na ktorú sme zvyknutí samozrejme zostáva, ako napríklad ich dialer (ktorý je upravený len ľahúčko) a možnosť si prepojiť účty krížom-krážom. Prehliadač je vynikajúci ako vždy, poskytujúc ladné prehliadanie stránok (vďaka hardwarovému zrýchleniu – vitaj Chrome!)

  

Neznamená to však, že nový Sense je perfektný. Najväčšia sťažnosť, ktorú mám, čo sa týka estetického prevedenia je notifikačná lišta. Konkrétnejšie teda fakt, že na domovskej (je to správny výraz?) stránke je priehľadná, no keď si zapnete nejakú aplikáciu, tak sa zmení na na nepriehľadnú. To by nebol problém, animácia, ktorá ju zmení na nepriehľadnú je pekná a ani si ju nevšimnete. Horšie to je keď sa prepnete späť, vtedy tam už animácia nieje a celé to pôsobí zasekane. Je to maličkosť, no keď si to všimnete, tak sa toho neviete zbaviť.

Sense vám tak ako vždy, umožní rôzne prispôsobenia podľa seba. Zahrnuli možnosť zmeniť si celkový vzhľad podľa toho čo práve robíte a kde ste – Práca, Hranie, Doma, atď. – samozrejme si môžete upraviť aj lockscreen a domovskú obrazovku, vrátane rôznych farieb a živých tapiet.

   

Ako som už spomenul, Sense 4.0 nahrádza rozhranie Android 4.0 elegantnejším a upravenejším užívateľským rozhraním. Zatiaľ čo toto užívateľské rozhranie alebo samotné kompromisy, ktoré robí nemusia byť pre všetkých, HTC rozhodne trafil klinček pekne po hlave pri veľa veciach a dokázal sa oddeliť od zbytku veľmi rozumným spôsobom.

 

Software

 

Keďže je moja One X  SIM-Free, čo znamená, že je bez zásahu operátora, tak je distribuovaná bez zbytočných aplikácií a upravení. HTC však svoje chcené dieťa vybavilo pár skutočne užitočnými aplikáciami ako napríklad zrkadlom a baterkou, tak isto ako aj s Facebookom a Twitterom, čo určite ocení veľa ľudí. One X prichádza s verziou softwaru s označením 1.26.xx, ktorá bola označená ako zabugovaná a HTC odvtedy vydalo ďalšiu aktualizáciu na verziu 1.28, ktorá už opravuje pár chýb ako napríklad výdrž baterky. Ja som možnosť aktualizovať mal hneď od prvého dňa po obdržaní telefónu, no viem, že pár ľudí stále čaká.

Jeden aspekt softwaru, ktorým vybavilo HTC svoju vlajkovú loď je aj „Car Mode“ a teda mód, do ktorého sa telefón dostane, keď ho začnete používať v aute. Keď ho zasuniete do oficiálneho doku, ktorý používa spomínané pogo piny, tak sa automaticky prehodí do módu ladeného pre používanie v aute. Tento mód, respektíve prostredie je nesmierne čisté a jednoduché na používanie.

 

 

Testy, Výkon a Baterka

 

Veľmi populárne výroky nedávno naznačovali, že nové dvojjadrové procesory od Qualcommu – S4 Snapdragon (Krait) sú lepšie než štvorjadrové monštrum, Tegra 3 od Nvidie. Zatiaľ čo S4 je rozhodne oveľa lepšia dvojjadrová voľba hlavne pre tých, ktorí chcú aby ich telefón vydržal viac než jednu cestu autobusom, tak Nvidia Tegra 3 prináša výkon ale aj životnosť baterky. Pravda je taká, že má Tegra 3 o 2 jadrá (v skutočnosti 3 jadrá) naviac a keďže všetci vieme aká je Nvidia chtivá, čo sa jedná o vyladenie hier pre ich miláčika, tak je celkom bezpečné tvrdiť, že v dlhodobejšom hľadisku je Tegra 3 oveľa lepšia voľba.

Žiaden test nieje perfektný a všetky sa dajú ovplyvniť tak, aby jeden alebo ten druhý vyzeral tak, že je ten silnejší. Zdá sa, že v poslednej dobe to napriek týmto podmienkam vyhrávala práve Tegra 3. Server TechnoBuffalo testoval Tegru 3 na One X proti One S (Krait) a Tegra 3 z tohoto súboju vyšla ako víťaz. Pár týždňov dozadu jeden vlogger taktiež spustil test pomocou AnTuTu a znovu vyšla víťazne Tegrea 3. Momentálne pri sebe nemám žiadne iné zariadenia s ktorými by som to porovnal, okrem HTC HD2, ktorý vlastne nieje Android smartphone, takže ho do tejto recenzie nebudem ani ťahať. Tak či tak, nasledujúce testy môžu slúžiť ako referencia k výsledkom, ktoré nájdete niekde inde.

  

Za testy ďakujeme serveru AndroidPolice.com
 

Testy nabok, baterka na One X je z môjho pohľadu výborná. Spĺňa presne to, čo od nej očakávam a to, že zabezpečí, že bude telefón pri priemernom až nadpriemernom používaní zvládne celý deň. Čo si teda pod takým používaním predstavujem? No, zapnutá WiFi, jas na automatickom nastavení, časté prehrávanie hudby cez sluchátka, trochu hrania (Where’s my water, Sprinke) trochu viac surfovania po webe a veľa smsiek, emailov a telefonátov. Môj One X skončil svoj deň so 7%, po tom ako bol od nabíjačky odpojený celých 18 hodín.

V skratke je teda spolupráca Tegry 3 a baterky vcelku prijateľná, no 2 dni vám rozhodne nevydrží.

 

Foťák

   

Foťák sa zapína a cvaká fotky neskutočne rýchlo. Keďže ide o takú rýchlosť a faktom je, že je to samozrejme na telefóne, tak fotky odfotené pomocou One X vyzerajú naozaj skvostne. Niesu to tie najlepšie možné fotky aké sa z mobilného zariadenia dajú vyžmýkať, no treba sa spýtať skutočne úprimne. Ktorý mobil odfotí 4 fotky za 1 sekundu v takej kvalite ako HTC One X. Žiaden a to je vaša odpoveď.

 

Za fotky ďakujeme Aaronovi Gingrichovi zo servera AndroidPolice.com

 

Cenový prehľad

Graf ceny produktu HTC One X poskytuje server Heureka.sk

 

Záver

Pravdu povediac, HTC One X momentálne nemá konkurenciu. Ak sa práve chystáte napísať „Ale čo Samsung Galaxy S III?!?“ tak tak ani nerobte, keďže si ho zatiaľ nemôžete kúpiť. Koľko ľudí minulý rok čakalo na SGSII len aby neskôr ostali čakať mesiace a mesiace? Pravda je takáto: vo svete smartphonov bude vždy, vždy, vždy a ešte raz vždy akási novinka za rohom, hlavne taká, na ktorú sa „oplatí počkať“. Niekedy sa jednoducho musíte rozhodnúť a kúpiť si to zariadenie, po ktorom tak túžite, hlavne keď je budúcnosť tak neistá. No a s nekompromisne výborným prevedením, displejom, výkonom a foťákom je momentálne One X jednoducho najlepšou voľbou.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón HTC One X nájdete na Recenzie.SME.sk

 

Poďakovanie: Ďakujeme serveru AndroidPolice.com za špeciálnu spoluprácu