Úvod Aplikácie Viber pre Android: Niečo Dobré, Niečo Zlé a Niečo Škaredé

Viber pre Android: Niečo Dobré, Niečo Zlé a Niečo Škaredé

21

Aplikácia Viber, ktorá si získala srdcia viac ako 12 miliónov používateľov iOS práve pristála v Android Markete, čím spravila láskavosť takmer každému, kto do toho má čo povedať. Androiďáci tak majú ďalší spôsob ako zadarmo telefonovať a posielať správy (samozrejme nerátame dátové poplatky). Apple používatelia sa tejto aplikácie mohli nabažiť doteraz, momentálne sa však dostala do rúk nám a pekne si ju preklepneme.

Úvod

Aby ste s Viberom začali, musíte ísť do Android Marketu buď na vašom telefóne alebo na počítači a nainštalovať aplikáciu Viber, ktorá je zadarmo. Potom vás aplikácia prevedie rýchlym aktivačným procesom, kde zadáte vaše telefónne číslo (jedinú identifikáciu, ktorú budete potrebovať) a potom stačí počkať na SMS, ktorá v sebe bude obsahovať aktivačný kód.

Aktivačný proces nieje bohužiaľ sto percentne spoľahlivý a niektorí užívatelia mali problém s prijatím aktivačnej SMS správy.

Každopádne, ak sa vám podarí prejsť cez aktiváciu, ste pripravený na príjmanie a vytváranie hovorov, samozrejme, ak budete pripojený na 2G, 3G alebo WiFi. Aplikácia automaticky prehľadá váš zoznam ľudí, ktorí už Viber používajú a zoradí ich tak, aby ste ich ľahko našli.

 

 

Integrácia

Musím povedať, že mi je veľmi ľúto funkcie integrácie s telefónnym zoznam a to je aj najslabšia stránka Viberu. Jednoducho sa nevie poriadne vintegrovať do telefónneho zoznamu (aj napriek tomu, že promo video ukazuje, že by to tak malo byť). Toto znamená, že jediný spôsob ako zapnúť Viber priamo zo zoznamu kontaktov je nastaviť ho ako defaultnú aplikáciu pre zaobchádzanie s hovormi (alebo nemať žiadnu defaultnú aplikáciu a zakaždým si ju zvoliť manuálne).

Ak sa teda rozhodnete nastaviť Viber ako defaultnú aplikáciu pre hovory, budete musieť stlačiť jedno tlačítko naviac pre začatie hovoru bez použitia Viberu. Toto je preto, lebo vyskočí varovanie, ktoré vás upozorní, že Viber nedokázal zavolať pomocou internetového spojenia spýta sa, či má zavolať normálnym spôsobom.

Na obranu Viberu musím spomenúť, že automaticky zosynchronizuje telefónny zoznam a stiahne váš plný zoznam kontaktov a zoznam obľúbených (a dokonca aj záznam hovorov). Takže ak sa rozhodnete použiť Viber ako defaultnú aplikáciu pre telefónny zoznam nebudete musieť robiť žiadne kroky navyše.

 

Dizajn

S Viberom mám však ďalší problém – vyzerá celkom zúfalo (a to je veľmi citlivo napísané). Prednastavená fialová téma, chýbajúce obrázky, čierny text na bielom pozadí a rôzne malé šípky… nieje to podľa môjho gusta a pochybujem, že by to niekto uprednostnil pred telefónnym zoznamom, ktorý je prednastavený v Androide.

 

 

Čo mi príde ako najväčšia škoda potenciálu tejto aplikácie je fakt, že sa správa úplne rovnako ako na iOS – je absolútne odrezaná od operačného systému a to je z môjho pohľadu úplne hlúpe. Aplikácie ako Skype a Fring využívajú túto open-source platformu oveľa lepšie, implementujú sa do systémových aplikácií ako napríklad telefónny zoznam. Viber, ktorý začal pozdejšie ako ostatní bude musieť vymyslieť niečo nové a lepšie ako to, čo už teraz používajú jeho rivali.

Jediná výnimka je pop-up okienko, ktoré vyskočí na domovskej obrazovke, keď dostanete správu.

 

Výhody

Aj napriek mojím pochybnostiam a výčitkám však Viber neodpisujem. Najdôležitejšou súčasťou tejto aplikácie je účel – ušetriť vám peniaze použitím VoIP technológie, čo robí bez akýchkoľvek problémov.

A Viber funguje naozaj skvele. Možno sa nemôže rovnať s normálnymi GSM hovormi ale kvalita hovoru nieje až tak zlá. A keďže funguje na WiFi aj na 3G môžete ho mať spustený neustále a byť dostupný. A pre mňa to znamená, že na tomto ušetríte peniaze vy či vaši známi, čo je v dnešnej dobe nesmierne cenné.

Ešte by som chcel napísať k tomu, že Viber dokáže bežať na pozadí a vkuse. Toto je podľa mňa kľúčová funkcia, ktorá tejto aplikácii pomôže v jej súboji o prežitie. Viber šetrí baterku oveľa lepšie ako Skype a taktiež nepoužíva až tak veľa pamäte, čo znamená, že šetrí baterku a udržiava vysoký výkon vášho telefónu. Ak teda nechcete nabíjať mobil každých 20 hodín kvôli Skypu, Viber môže byť presne pre vás a to bezpochyby.

 

Zhrnutie

Má sa to tak, že Viber je aplikácia, ktorá bola navrhnutá pre mobilné využitie hneď od začiatku, kdežto Skype bol navrhnutý pre počítač a vďaka jeho úspechu sa dostal aj do mobilných zariadení. Toto znamená, že Viber dokáže nahradiť funkcie a všestrannosť výkonom. A naozaj to dokáže – používa menej dát, nezaťažuje až tak telefón a používa menej baterky.

Rozhodne sa oplatí vyskúšať, aj keď šance sa majú asi tak, že je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že ste jeden z 900 miliónov používateľov Skypu a nie jeden z 12 miliónov používateľov Viberu. Dúfajme, že problémy s integráciou sa čoskoro vyriešia a že Viber vystrelí ako raketa aj na Androide.