Úvod Novinky Blackphone: Inteligentný telefón s extra dávkou bezpečnosti

Blackphone: Inteligentný telefón s extra dávkou bezpečnosti

2

V neustále digitalizujúcom sa svete je na slovíčko „bezpečnosť“ čoraz viac zabúdané. Či už naša denno denná komunikácia cez mobilné zariadenia, niekoľkogigabajtové úložiska v našich smartfónoch alebo také sociálne siete s komunikačnými aplikáciami – všetko má kapacity na sledovanie našich aktivít. Na túto takmer bezradnú situáciu musel niekto skôr alebo neskôr zareagovať. Medzi prvými bojovníkmi proti neželaným návštevám tak prichádza záhadný smartfón pod ešte záhadnejším názvom „Blackphone„.

Za čiernym telefónom (Blackphone) stojí Silent Circle a Geeksphone. Zaujímavosťou však je, že táto – údajne zabezpečená – hračka pobeží na operačnom systéme Android, avšak v modifikovanej verzii s vyššou bezpečnosťou. Bezpečnostne orientovaná Android verzia ponesie zároveň aj originálny názov – PrivatOS. Na web stránke blackphone.ch sa píše „Blackphone je prvý smartfón na svete s uprednostňovaním súkromia a kontroly pred všetkým ostatným.“ Pred-objednávanie začne na blížiacom sa podujatí MWC (Mobile World Congress, Bracelona, Španielsko) už o pár dní, 24. februára. Na tomto mieste sa podľa všetkého dozvieme o Blackphone ešte viac.

Video – Predstavenie Blackphone

Prichádza s pred-inštalovanými nástrojmi, ktoré potrebujete na pohybovanie sa vo svete, podnikanie a pre neustály kontakt, popri ochrane pred zvedavými očami.“ znie text na oficiálnej web-stránke očakávaného smartfónu. „Môžes uskutočniť bezpečný telefónny rozhovor, vymieňať bezpečné texty, prenášať a ukladať bezpečné dáta, mať bezpečný video rozhovor, súkromne navštevovať internet a anonymizovať svoju aktivitu prostredníctvom VPN.

 

Bezpečný aj výkonný

Blackphone sa má dodávať zákazníkom odomknutý a fungujúci pod službou každého mobilného operátora (či ide len o USA, nevieme). Výkonnostné porovnávanie by mal údajne viesť medzi poprednými hráči na konkurenčnom poli. No o jeho úspešnosti aj tak pravdepodobne rozhodne spätná väzba od prvých majiteľov. 

Zdroj: blackphone.ch via theverge.com 
Foto: blackphone.ch