Úvod Novinky POZOR: Používate tento Windows? Microsoft o rok ukončí jeho podporu!

POZOR: Používate tento Windows? Microsoft o rok ukončí jeho podporu!

19

Väčšina ľudí, ktorí majú doma notebook alebo počítač využíva operačný systém Windows. Microsoft, spoločnosť, ktorá ho programuje, má vopred nastavené obdobia, počas ktorých jednotlivé verzie podporuje. Jeden z najznámejších a najvyužívanejších verzií sa blíži ku koncu podpory. O Windows 7 sa Microsoft bude starať len do 14. januára 2020.

Hlavná podpora Windows 7 síce skončila už v januári 2015, Microsoft ju naďalej drží pri živote vďaka tzv. rozšírenej podpore. To znamená, že operačný systém ešte získava aktualizácie, ktoré opravujú rôzne zraniteľnosti. Aj táto podpora však budúci rok uplynie.

Po 14. januári sa z Windows 7 stane potenciálne nebezpečný operačný systém, keďže softvéroví inžinieri už nebudú opravovať veľké zraniteľnosti. Môžete sa tak stať obeťou útoku, čo určite nie je niečo, čo by ste chceli zažiť.

Firmy si môžu priplatiť

Microsoft pristupuje k jednotlivcom a k firmám odlišne. Spoločnosti, ktoré sú na Windows 7 závislé si môžu vyžiadať predĺženie podpory. Má to však niekoľko háčikov. Tým prvým je fakt, že podiel Windows 7 na trhu musí byť aspoň 40 %, no a tým druhým je cena. Za podporu „na mieru“ je nutné si zaplatiť, pričom rok čo rok pôjde o nákladnejšiu záležitosť.

Naším odporúčaním je jednoznačne prejsť na aktuálnu verziu – Windows 10, ktorý aktualizácie získava aj naďalej.