Úvod Zaujímavosti Muž prepašoval severokórejský telefón: Takto vyzerá!

Muž prepašoval severokórejský telefón: Takto vyzerá!

7
everokorejsky smartfon
© Pixabay

Christian Budde Christensen je cestovateľom a softvérovým vývojárom, ktorý žije v nórskom meste Trondheim. Spolu s bratom sa v minulom roku rozhodli navštíviť Severnú Kóreu, odkiaľ si okrem zážitkov priniesli aj suvenír. Pravý severokórejský smartfón.

Cestovateľ svoj zážitok zo Severnej Kórey opísal v blogu na webe hackernoon.com, pričom sa okrem bežných skúseností s krajinou a kultúrou zameral aj na moderné technológie, s ktorými v izolovanej krajine prišiel do styku.

Návšteva krajiny bola pre cestovateľov jednoduchá, keďže využili komplexné služby cestovateľskej agentúry, ktorá zariadila všetko. Od víz, cez lístky na vlak až po prehliadku významných častí krajiny.

severokorejsky smartfon
Trasa, ktorú cestovatelia absolvovali v rámci návštevy Severnej Kórey. © Christian Budde Christensen

Tak, ako popísali mnohí iní cestovatelia a návštevníci tejto krajiny, prehliadka mesta je jedným veľkým a predstaviteľmi režimu popredu naplánovaným divadlom o prosperite, šťastných obyvateľoch a sebestačnosti.

Ak aj prídete do styku s miestnym obyvateľom, vždy ide o komparz pripravený vám ospevovať politický režim a jeho vodcu, ktorého soche sa musíte pokloniť.

Cestovateľ Christian Budde Christensen vo svojom blogu spomína netradičné suveníry, ktoré ste si mohli v krajine zakúpiť. Ten najzaujímavejší, ku ktorému sa dostal, sa však v miestnej predajni kúpiť nedal. V rukách sa mu ocitol pravý severokórejský smartfón.

Smartfón sa volá Arirang 151 a podľa slov cestovateľa bol predstavený v roku 2016. Po dizajnovej stránke smartfón pripomína tie najlacnejšie inteligentné mobilné telefóny zväčša z dielní neznámych čínskych výrobcov.

severokorejsky smartfon
Severokórejský smartfón Arirang 151 © Christian Budde Christensen

Arirang 151 má fotoaparát, Bluetooth, rozumie si s 3G sieťami a k dispozícii sú 4 GB úložného priestoru. Dvojica slotov pojme micro SD a micro SIM karty. Absentujú však WiFi funkcie, čo cestovateľa veľmi neprekvapilo. Počas jeho návštevy v krajine nenatrafil na žiadny WiFi hotspot.

Smartfón beží pod operačným systémom Android v pomerne starej verzii 4.4.2. Operačný systém má veľmi upravený. Popri modifikovanom užívateľskom prostredí si Christian všimol 500 MB propagačných videí, čo je na 4 GB internú pamäť vcelku zaujímavé a taktiež niekoľko predinštalovaných aplikácií, hlavne hier.

Nechýbajú hity ako Super Mario, Plants vs. Zombies alebo päť rôznych vydaní hry Angry Birds. Paradoxom je predinštalovaný nástroj pre šifrovanie komunikácie a uzamykanie aplikácií.

severokorejsky smartfon
© Christian Budde Christensen
severokorejsky smartfon
Aplikácie a systémové informácie smartfónu Arirang 151 © Christian Budde Christensen

Cestovateľ pracuje ako softvérový vývojár a pochybuje, že nástroj skutočne niečo šifruje. Aplikácie je možné zamknúť 4-miestnym kódom. Christian špekuluje, že aplikácia môže slúžiť na navodenie falošného pocitu súkromia, čo by mohlo viesť k otvorenejšej komunikácii vlastníka smartfónu.

Kritika režimu a miestnych pomerov je v krajine neprípustná.

Smartfón Arirang 151 sa cestovateľovi podarilo spojiť s počítačom pomocou technológie Bluetooth. Nedali sa však presúvať žiadne informácie ani súbory. Po vložení SIM karty sa smartfón jednoducho vypol. Obsah sa podarilo prenášať až po spojení cez USB rozhranie, a to iba jednosmerne do počítača. V opačnom garde sa súbory zo smartfónu automaticky odstránili.

Autor pochybuje o tom, že by bol smartfón ako hardvér vyrábaný v Severnej Kórei. Naopak, softvér zariadenia bol určite upravený miestnymi programátormi, ktorí môžu mať vynikajúce vedomosti, keďže je Severná Kórea obviňovaná z rozsiahlych kybernetických útokov.

Aj keď Severná Kórea nie je podľa Christiana „technologickou pustatinou“, chýba jej to najdôležitejšie – právo na slobodné šírenie informácií.

Celý blog nájdete na webe hackernoon.com.