Úvod Aplikácie Google experimentuje s novou aplikáciou pre vyhľadávanie. Je jednoduchšia, krajšia a nedostupná

Google experimentuje s novou aplikáciou pre vyhľadávanie. Je jednoduchšia, krajšia a nedostupná

0
google

Aplikácia Google je prirodzenou súčasťou vlajkového produktu internetového giganta, ktorým je operačný systém Android. Vďaka nej získavame okamžitý prehľad o doprave, počasí a vlastne o všetkom, čo nás zaujíma.

Stačí len zadať kľúčové slovo a počkať okamih na výsledky. Algoritmy Google sa o relevantnosť výsledkov náležite postarajú. Aj v tejto oblasti sa ale dá čo zlepšovať. Dokonca významnejšie.

Vyhľadávanie Google je síce skvelé, no predsa len obsahuje pomerne veľa funkcií, ktoré nie všetci používajú. Karty s informáciami a tok nedávnych udalostí nemusia osloviť každého.

Google možno aj preto začal s testovaním stále experimentálnej aplikácie v rannom štádiu vývoja, ktorá má zatiaľ jednoduchý pracovný názov Search. Hlavnú úlohu hrá jednoduchosť, ľahkosť, rýchlosť, isté možnosti prispôsobenia a ukladanie obsahu, resp. stránok.

Domovská obrazovka aplikácie nie je preplnená informačnými kartami. Jej gro tvoria kontextové bubliny, z ktorých má každá presný účel. Jedna bublina sprístupní okamžité vyhľadávanie, v druhej nájdete výhradne počasie, v ďalšej spravodajské informácie a tak podobne.

google
Súčasná vs. experimentálna aplikácia Google

Klasický vyhľadávací panel zostal zachovaný. Vývojári ho ale premiestnili do päty celého rozhrania aplikácie, vďaka čomu bude takpovediac lepšie po ruke. Dokonca sa dá zmeniť pozadie rozhrania celej aplikácie.

Nové, presnejšie, rýchlejšie a prispôsobenejšie vyhľadávanie v rámci novej aplikácie je v súčasnosti k dispozícii iba v Indonézii. Testovanie prebieha v úzkej skupine vybraných užívateľov.

Nemôžeme očakávať, že Google aplikáciu sprístupní širšej verejnosti. Aspoň nie v blízkej budúcnosti. Ak sa však osvedčí a výsledky testovania budú prínosné, Google nástroj istotne rozvinie a ponúkne väčšiemu publiku. Nám sa zatiaľ alfa verzia aplikácie pozdáva. Časom uvidíme, aká budúcnosť ju čaká.