xperia xz premium
Vlajková Xperia s OLED displejom? Áno, prosím
Sony sa konečne posúva do teritória skutočných vlajkových lodí „na oko, aj na dotyk“. Xperia XZ Premium však prináša niekoľko obmedzení a nedotiahnutých vecí, ktoré jej bránia dostať sa do mainstreamu.

Sony aj tento rok pokračuje v zaujímavej schéme pomenovania svojich zariadení. Na scénu prišla Xperia XZ Premium, ktorá, ako jej názov napovedá, prináša prémiovú výbavu, prémiový dizajn a prémiové spracovanie.

Na slovenský trh prišla už pred pár týždňami za cenu 749 €. Akýkoľvek telefón nad 700 € alebo dokonca 600 € musí byť absolútnou špičkou. Dvakrát tak to platí pri Sony, výrobcovi, ktorý sa v predajných číslach musí spoliehať hlavne na svoje mid-range modely. Vlajkový model za takto vysokú cenu musí šlapať ako hodinky.

Špecifikácia

  • Displej: 5,46″ IPS LCD, 3 840 x 2 160 pixelov
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 835 (4x 2.45 GHz + 4x 1.9 GHz)
  • Pamäť: 4 GB RAM, 64 GB ROM
  • Fotoaparáty: 19 Mpx zadný (960 fps slow-mo), 13 Mpx predný
  • Batéria: 3 230 mAh
  • Operačný systém: Android 7.1 Nougat
  • Veľkosť a váha: 156 x 77 x 7,9 mm, 195 gramov
  • Cena: 749 € (odporúčaná maloobchodná cena)

Sony Xperia XZ Premium: Dizajn a spracovanie

Kde začať. Asi tam, že dizajn Xperia XZ Premium, poprípade všetkých novších zariadení Sony sa vám buď páči alebo nie. Ja som sa za posledné roky prikláňal skôr k tej druhej skupine, no XZ Premium má v sebe niečo čo obmäkčilo aj moje srdiečko.

Dizajn, ktorý sa mimochodom volá „Omni-Balance“ sa zakladá na ostrých líniách. XZ Premium do tohto receptu prináša aj povrchovú upravu pripomínajúcim zrkadlo. Naozaj, ak si ženského pohlavia a maľuješ sa, nemusíš so sebou nosiť zrkadlo, namaľuješ sa kdekoľvek bez väčších problémov.

Jednou z prvých vecí, ktorá ma celkom prekvapila hneď po rozbalení balíčku je váha tohto obra. Pri rozmeroch 156 x 77 x 7,9 mm tento 5,5-palcový smartfón váži až 195 gramov. To je na dnešnú dobu priam prestrelené. Ale fakt, keď som ho dotestoval a presedlal na ďalší telefón pripravený na recenziu, mal som pocit, že v ruke držím nejakú plastovú hračku. Xperia XZ Premium by som preto opísal ako „poctivú“. Viete, že v ruke držíte nie len kus techniky, ale aj kus kvalitne opracovaného materiálu.

Telefón je však celkovo poriadne veľký, a to aj na moje pomery. Mám veľké ruky, takže som si ako-tak poradil aj s Xiaomi Mi Mix alebo Mi Max. Vzhľadom na to, že dizajn Sony je taký, aký je, sa drží podstatne horšie. Pravý spodný a hlavne ostrý roh sa mi neustále zabáral priamo do stredu dlane čo spôsobilo, že sa mi pri dlhšom čase neovládal pohodlne.

Na druhú stranu. To spracovanie! Príjemne zaoblené boky, tlačidlá na tých správnych miestach, nádherné sklo a oveľa, oveľa viac. XZ Premium je nádherný smartfón, na ktorý sa musíte zapozerať, aby ste mohli čo i len sčasti oceniť jeho kvalitu. Viem, nie je to celkom logické uvažovanie, keďže dizajn XZ Premium má problémy s tými najzákladnejšími vecami, ako napríklad ergonómiou. Neviem si však pomôcť, veľmi sa mi páči.

Zadnú stranu budete mať permanentne zapackajú, no keď ju utriete, napríklad do trička ako ja, vynorí sa skutočná prémiovosť prekrytá sklom Gorilla Glass 5, ktoré je mimochodom hlavne pri chrómovom prevedení extrémne reflektívne.

Aby som nebásnil len o zadnej strane, na prednej sa nachádza úchvatný 5,5-palcový 4K displej 2. generácie. Stále ide o LCD panel, takže neočakávajte skutočne čiernu čiernu a pripraviť sa musíte aj na mierne vyššiu odrazivosť a teda aj čitateľnosť na priamom slnku. Inak však vyzerá parádne, a to aj napriek tomu, že som po rozmaznaní Samsungom zarytý fanúšik AMOLEDov.

Sony Xperia XZ Premium: Zvuk

Ako už naši kolegovia z webu TECHBYTE pri testovaní naznačili, Xperia XZ Premium má „sakramensky“ dobrý zvuk. Môžu za to stereo reproduktory umiestnené priamo na prednej strane, ako za dobrých čias BoomSoundu.

Vynikajúcou správou je aj to, že tieto stereo otvory, v ktorých sa schovávajú reproduktory nijak neovplyvnili IP68 certifikáciu. Vaša obľúbená pesnička teda môže hrať, povedzme aj zo záchodovej misy, kam niekomu z vás skôr či neskôr spadne.

Nechýba ani 3,5 mm jack, ktorý sa už v dnešnej dobe musí spomínať ako veľké pozitívum. Pevne verím, že sa trend jeho odstraňovania nerozšíri medzi všetkých výrobcov. Takto základná výbava musí ostať.

Sony Xperia XZ: Softvér

Používateľské rozhranie od Sony patrí medzi jedny z tých, ktoré sa mi celkom páčia. Do čistého Androidu zasahujú minimálne, možno nejakými ikonkami, iným lockscreenom alebo dizajnom nastavení. Inak však nasledujú dizajnové pravidlá od Google. Samozrejme, počítať musíme aj s nejakými tými predinštalovanými aplikáciami navyše, no to je len malá cena za tak pekné UI.

Ako som spomenul, najväčšími zmenami prešli nastavenia, do ktorých pribudli farebné ikonky, ktoré inak celkom pomáhajú pri navigácii. Nechýba ani pár inteligentných ovládacích prvkov, ktoré majú na starosti oblasti smartfónu ako úložisko, batériu či správu pamäte. Ani jedna z funkcií však nežobre, aby ste ju používali. Čokoľvek čo žobre aby ste to používali akurát tak lezie na nervy. Sony zároveň neponúka zbytočne veľa nastavení. Len opatrne vybrané položky, ktoré dávajú zmysel a v ktorých sa dá vyznať. Presne tak, ako to mám rád.

No a čo sa výkonu používateľského rozhrania týka, Xperia XZ Premium je vybavená procesorom Snapdragon 835 a 4 GB operačnej pamäte RAM, takže zlý výkon sa očakávať ani nedá. Tak či onak, je však chválitebné, ako perfektne Sony vyladil svoju vlajkovú loď. Procesor totiž musí obslúžiť 4K displej čo je veľa, veľa pixelov pokope. Softvér sa teda oproti Nexusom a Pixelom veľmi nezmenil a výkon tiež nie. Xperia XZ Premium lieta bez zábran, spomalení či dokonca zaseknutí.

Všetko, od rýchlosti registrácie dotyku, cez rýchlosť otvárania a inštalácie zariadení, až po plynulosť scrollovania funguje úžasne. Naozaj, klobúk dole softvérovým inžinierom Sony.

Sony Xperia XZ Premium: Výdrž batérie

Sony Xperia XZ Premium disponuje 3 230 mAh batériou, ktorá má poháňať 4K displej. Na papieri teda nič moc. V praxi je to ale iný príbeh, naozaj. Nemôžem sa sťažovať, XZ Premium som počas víkendu dával nabíjať pri 40-tich percentách, počas pracovného týždňa mi ostávalo stále okolo 20 percent kapacity. Veľmi, veľmi slušný výkon.

Smartfón disponuje technológiou rýchleho a hlavne inteligentného nabíjania Qnovo, ktoré zabezpečuje dlhú životnosť batérie tým, že smartfón nabije na 90 % a do 100 % ho dobije len tesne predtým, ako ho plánujete odpojiť od nabíjačky. Dokáže to pomocou algoritmu, ktorý sa učí vášmu rytmu. Vie, že cez pracovné dni vstávate o 6-tej ráno, tak pár minút predtým batériu dotlačí na 100 %. Batérii totiž neprospieva, keď je nabitá na maximu. Oveľa radšej má, keď je v nej o niečo menej percent než jej maximálna kapacita.

Sony Xperia XZ Premium: Snímač odtlačkov prstov

Sony, na rozdiel od ostatných výrobcov šaškujúcich s umiestnením snímača odtlačkov prstov (pozerám sa na teba, Samsung!) umiestnil snímač na bok smartfónu. Je presne na mieste, na ktoré úplne prirodzene dopadá palec. Snímač je zabudovaný do domovského tlačidla, takže ide o výborné riešenie, ktorého fanúšikom som sa stal prekvapivo rýchlo.

Má to však aj svoje nevýhody. Napríklad možnosť odomknúť telefón odtlačkom prstom keď leží na stole je priam nemožné. Je to však malá daň za tak elegantné riešenie. Snímač je inak rýchly a hlavne presný. Nič ma totiž pri smartfónoch nevie naštvať viac ako snímač, ktorý sa snaží, no veľmi mu to nejde. V tomto prípade som rozmaznaný Huawei-om, ktorého zariadenia majú azda najlepšie snímače odtlačkov spomedzi všetkých výrobcov.

Sony Xperia XZ Premium: Fotoaparát

Dostávame sa ku párty kúsku tohto prémiového smartfónu. V Sony sa pre rok 2017 rozhodli, že znížia celkové rozlíšenie fotoaparátu na 19 Mpx (čo je inak stále viac než dosť). Prednosť dostal výkon fotoaparátu v zhoršených svetelných podmienkach, čo jednoznačne chválim.

Fotoaparát na telefóne jednoznačne patrí medzi tie lepšie. Najlepším by som ho nenazval, keďže taká S8-čka z môjho skromného pohľadu fotí lepšie. Ale aj tak, z XZ Premium nebudete sklamaní, ja som tiež nebol.

DSC_0007
DSC_0009
DSC_0010
DSC_0011
DSC_0012
DSC_0013
DSC_0014
DSC_0015

Pre mňa bolo dôležité, aby telefón dokázal rýchlo spustiť aplikáciu fotoaparátu a v momente odfotiť záber, ktorý je použiteľný, nerozmazaný a hlavne, ktorý naozaj zodpovedá realite. Všetko od vyváženia bielej, až po rýchlosť, akou XZ Premium dokázala zábery nasnímať mi vyhovovali. Farby, jas aj ostrosť boli viac menej v poriadku čo by som pri tak drahom telefóne ani nemal komentovať. Keď už spomínam ostrosť, ak by vám náhodou nevyhovovala, znížiť ju môžete v manuálnom režime, v ktorom sa dá ovládať naozaj všetko.

Čo sa mi nepáči je chýbajúca OIS (optická stabilizácia obrazu), ktorá sa prejaví hlavne pri fotení v šere alebo tme. Dúfal som, že to Sony bude vedieť zakomponovať, hlavne teda keď sú vychvaľovaní aj pri polo a profesionálnej fototechnike. Čo sa fotoaparátu pri fotkách týka, čakal som viac. Pri videu je tento pocit mierne prekrytý jednou špeciálnou funkciou, o ktorej píšem v ďalšom odseku.

Sony Xperia XZ Premium: Sladké slow-motion

O schopnosti smartfónov natáčať video sa v mojich recenziách často nepíšem. Musím mať na to naozaj dobrý dôvod, ktorý mi Xperia XZ Premium našťastie dáva.

Video sme pripravili v spolupráci s webom TECHBYTE.sk.

Namiesto klasického 120 alebo 240 fps slow-motion v rukách budete držať telefón schopný zachytiť (príšerne krátky) záber so snímkovaním 960 fps. Ide naozaj  o krátky úsek trvajúci len 0,2 sekundy. Dobrou správou však je, že takýto záber môžete vytvoriť počas natáčania 30 fps videa aj niekoľkokrát po sebe.

Telefón pri natáčaní 960 fps videa musí použiť senzor trochu iným spôsobom čo znamená, že záber dosť priblíži. Keď teda chcete natočiť pekné zábery, musíte spraviť niekoľko krokov smerom vzad. Keď ale trafíte ten správny okamih a vzdialenosť od subjektu, zábery naozaj stoja za to.

Sony Xperia XZ Premium: Verdikt

Sony Xperia XZ Premium je pre mňa povestná sladkokyslá omáčka u niekoho, kto má rád len sladké alebo len kyslé. Je to spojenie úžasu nad tým čoho sú Japonci schopní a sklamania z toho, aké základné veci telefónu chýbajú.

Sony Xperia XZ Premium je nádherná, jej systém je úžasný a v mnohých veciach sa na ňu môžete bez akýchkoľvek problémov spoľahnúť.

Do úvahy však musíme zobrať aj cenu, ktorá je pri Sony tradične vysoká. Za 750 € môžete mať prakticky akýkoľvek telefón. Vzniká teda možnosť na otázku, prečo práve Sony, telefón, ktorý má niekoľko vážnych nedostatkov.

Pri nižšej cene, povedzme okolo 500 €, by som neváhal. XZ Premium by bola moja prvá alebo druhá voľba. Pri takto vysokej cene je pre mňa nesmierne ťažké odporučiť ju napríklad pre Galaxy S8, LG G6, Xiaomi Mi 6 alebo OnePlus 5. Naozaj, stačilo málo na tých správnych miestach a novinka od Sony by si získala celé moje srdce. Už tradične sa jej ho podarilo zabrať len čiastočne.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
90 %
Displej
80 %
Foto/video
80 %
Výdrž batérie
90 %
Softvér
95 %
Konštrukcia
100 %
Výkon
90 %