India je jeden z najprogresívnejších trhov sveta, minimálne čo sa moderných technológií týka. Množstvo technologických firiem v tejto krajine investuje svoje prostriedky alebo vyrába produkty, ktoré nájdeme len na tomto trhu.

Indický výrobca Ringing Bells najnovšie tak trochu šokoval verejnosť oznámením, že začne predávať quad-core Android smartfón za cenu, ktorá sa rovná približne jednému obedovému menu u nás. Za smartfón po prepočte zaplatíte len niečo okolo štyroch – piatich dolárov.

Pokiaľ si myslíte, že za takéto smiešne peniaze dostanete predpotopné mobilné zariadenie, ste na omyle. Samozrejme sa nemôžeme baviť o žiadnom diazjnovom high-end kúsku, jeho výbava je ale viac ako dostačujúca.

Smartfón s názvom Freedom 251 má 4 palcový IPS LCD displej s qHD (960p) rozlíšením, 1,3 GHz quad-core procesor, 1 GB operačnú pamäť RAM a 8 GB rozšíriteľné interné úložisko. Fotoaparáty majú len 3,2 Mpx a 0,3 Mpx, pričom vo výbave nechýba 1450 mAh batéria, dual SIM funkcionalita a Android vo verzii 5.1 Lollipop.

Spoločnosť chce týmto spôsobom dostať najnovšiu digitálnu technológiu hlavne do odľahlých oblastí a vidieka. V týchto oblastiach Indie nemajú obyvatelia často prístup ani k bežnému počítaču a internetu. Práve extrémne lacný smartfón má dať obyvateľom možnosť „spojiť sa so svetom“.

Freedom-251

Predpredaj zariadenia začne už zajtra, výhradne prostredníctvom →tejto oficiálnej stránky←. Smartfón Freedom 251 sa zrejme vypredá behom veľmi krátkej chvíle. Takto veľmi nízko nastavená cena pravdepodobne nemôže odzrkadľovať skutočné náklady na výrobu a už vôbec nie zisk. Ide skôr o istý druh propagácie mladej spoločnosti, ktorá sa chce dostať do povedomia verejnosti. V budúcnosti by následne mohla na trh uviesť ďalšie produkty, no už bez kvázi dumpingovej cenovky. Každopádne má výrobca naše uznanie a zaujať svet sa mu podarilo.