Úvod Novinky Prichádza ZVRAT: iPhone čoraz rýchlejšie stráca na hodnote, pomaly ho predbieha Samsung!

Prichádza ZVRAT: iPhone čoraz rýchlejšie stráca na hodnote, pomaly ho predbieha Samsung!

0

Na trhu so smartfónmi dlhodobo platí, že modely iPhone si udržiavajú svoju vysokú hodnotu oveľa dlhšie ako ktorékoľvek iné telefóny. Aktuálne si ale odborníci v tomto smere všímajú nečakaný zvrat. iPhony strácajú na hodnote čoraz rýchlejšie, zatiaľ čo modely spoločnosti Samsung čoraz pomalšie. Vyplýva to z analýzy trhoviska Sellcell, na ktorú upozornil server PhoneArena.

Toto trhovisko, ktoré sa zameriava na predaj smartfónov a tabletov, preskúmalo údaje týkajúce sa výkupu, ktoré získalo od viac ako 40 predajcov. Cieľom bolo zistiť, či si iPhone stále dokáže udržiavať vysokú hodnotu tak ako kedysi. A hoci aj naďalej platí, že smartfóny od Apple sú zlatým štandardom, pokiaľ ide o udržiavanie hodnoty, novšie generácie sa znehodnocujú viditeľne rýchlejšie ako tie staršie. Naopak vlajkové modely Galaxy S od Samsungu sa v tomto smere z roka na rok zlepšujú.

iPhone postupne upadá

Z tabuľky, ktoré trhovisko zverejnilo, môžeme jasne vyčítať, že nové modely iPhone 16 strácajú na hodnote o 8 percentuálnych bodov rýchlejšie ako modely série iPhone 14, zatiaľ čo v porovnaní s minuloročným radom iPhone 15 činí rozdiel 7,8 percentuálneho bodu. Inými slovami – iPhone 16 len dva týždne po svojom vydaní stratil až 41 percent pôvodnej hodnoty, čo je ekvivalent zhruba 468 dolárov, resp. necelých 430 eur. Predošlé dve generácie v rovnakom časovom úseku stratili asi 33 percent pôvodnej hodnoty.

Modelový radDátum vydaniaPriemerná strata hodnotyPriemerná strata hodnoty (v %)Medziročný rozdiel
iPhone 1620. septembra 2024467,46 dolára41,2 percenta8 perc. bodu
iPhone 1522. septembra 2023389,00 dolára33,2 percenta0,2 perc. bodu
iPhone 1415. septembra 2022369,93 dolára33 percent0 perc. bodov
Zdroj: SellCell

Analýza ďalej prezrádza, že všetky série iPhone vydané po iPhone 12 sa znehodnocovali čoraz rýchlejšie. Napríklad iPhone 15 po roku stratil na hodnote 48 percent, čo je nárast o 0,5 percentuálneho bodu v porovnaní s iPhone 14. iPhone 13 oproti iPhone 12 stratil na hodnote po roku o 2,4 percentuálneho bodu viac.

Samsung je na tom čoraz lepšie

Čo sa týka Samsungu, jeho smartfóny sa zvyčajne znehodnocovali celkom rýchlo, avšak v poslednom období je tomu inak. Séria Galaxy S22 v priebehu 12 mesiacov stratila na pôvodnej hodnote neuveriteľných 68 percent, zatiaľ čo rad Galaxy S23 v rovnakom čase stratil o 5,6 percentuálneho bodu menej.

Samsung Galaxy S24
Séria Samsung Galaxy S24 | Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

Pokiaľ ide o aktuálnu vlajkovú sériu, čiže modely Galaxy S24, tie debutovali v januári, takže ich nemožno porovnávať z ročného hľadiska. Môžeme ich však porovnávať na polročnej báze. A v takom prípade sú výsledky naozaj zaujímavé. Galaxy S22 stratil v tomto časovom horizonte 54 percent hodnoty. Galaxy S24 je na tom podstatne lepšie, v priebehu 6 mesiacov stratil len 50 percent hodnoty.

Modely iPhone si tak naďalej držia hodnotu dlhšie ako konkurencia, no čísla jasne ukazujú, že blíži veľký zvrat. Pokiaľ Samsung dokáže čoraz pomalšie strácať na hodnote, nemožno vylúčiť, že v tejto celkom dôležitej oblasti už o pár rokov predbehne Apple.