Úvod Novinky JE TO TU: Google spustil aktualizáciu na Android 15. Ak máte Pixel,...

JE TO TU: Google spustil aktualizáciu na Android 15. Ak máte Pixel, sťahujte!

0

Spoločnosť Google oficiálne spustila distribúciu svojho najnovšieho operačného systému Android 15 pre zariadenia radu Pixel. Aktualizácia je dostupná prostredníctvom štandardného systému aktualizácií a prináša so sebou množstvo inovácií a vylepšení, ktoré zlepšia používateľský zážitok a zvýšia bezpečnosť.

Medzi kľúčové novinky patrí súkromný priestor pre aplikácie, ktorý umožňuje používateľom lepšie chrániť svoje osobné údaje. Systém tiež zavádza jednoduchšie prihlasovanie pomocou passkey, čo zjednodušuje a zrýchľuje proces overovania identity.

Android 15 prináša podporu pre satelitnú komunikáciu

Ďalším významným prínosom je natívna podpora satelitnej komunikácie, čo môže byť obzvlášť užitočné v oblastiach s obmedzeným pokrytím mobilnej siete. Android 15 tiež zlepšuje multitasking, ponúka živé náhľady widgetov a umožňuje paralelné prehrávanie médií, čo ocenia najmä nároční používatelia.

Android 15
Zdroj: Marques Brownlee (YouTube)

Google nezabudol ani na špeciálne funkcie pre svoje vlastné zariadenia Pixel. Všetky podporované modely dostanú novú aplikáciu Pixel Screenshot, ktorá uľahčuje správu snímok obrazovky. Modely Pixel 8 a Pixel 9 získajú funkciu Audio Magic Eraser, ktorá umožňuje individuálne upravovať hlasitosť hovoriacich osôb vo videách. Najnovšie zariadenia radu Pixel 9 tiež podporujú podvodné fotografovanie a natáčanie videa, pričom výsledné zábery majú sýtejšie a presnejšie farby.

Android 15
Zdroj: Redakcia

Medzi ďalšie vylepšenia patrí možnosť plynulého prechodu pri prehrávaní médií medzi rôznymi zariadeniami Pixel bez nutnosti manuálneho zásahu. Zariadenia vybavené teplomerom teraz presnejšie merajú teplotu okolitého prostredia.

Detekcia krádeže pomocou umelej inteligencie

Jednou z najzaujímavejších noviniek je funkcia detekcie krádeže, ktorá využíva umelú inteligenciu. Systém dokáže rozpoznať, ak sa telefón dostane do nesprávnych rúk, napríklad ak ho niekto rýchlo uchopí a pokúsi sa s ním utiecť. V takom prípade sa zariadenie automaticky uzamkne, čím chráni dáta používateľa.

Telefón sa tiež sám uzamkne, ak je dlhší čas odpojený od internetu, čo môže naznačovať pokus o neoprávnený prístup. Novinkou je aj možnosť vzdialeného uzamknutia zariadenia z akéhokoľvek iného zariadenia, pričom stačí poznať telefónne číslo. Tieto bezpečnostné funkcie budú dostupné nielen pre smartfóny Pixel, ale aj pre ostatné zariadenia s Androidom 10 a novším.

Podporované zariadenia

Android 15 je oficiálne dostupný pre nasledujúce modely:

  • Pixel 6, Pixel 6 Pro, Pixel 6a
  • Pixel 7, Pixel 7 Pro, Pixel 7a
  • Pixel 8, Pixel 8 Pro, Pixel 8a
  • Pixel Tablet
  • Pixel Fold

Ostatní výrobcovia smartfónov začnú s distribúciou Androidu 15 neskôr. Niektoré značky môžu stihnúť uvoľniť aktualizácie ešte tento rok, väčšina však pravdepodobne počká do roku 2025.

Nový Android 15 prináša množstvo vylepšení, ktoré zvyšujú bezpečnosť a komfort používania. Majitelia zariadení Pixel môžu už dnes vyskúšať nové funkcie a oceniť prínos umelej inteligencie v každodennom živote.