Úvod Zariadenia Sú pre vás telefóny drahé? Smola, veľký výrobca ešte viac zvýši ceny

Sú pre vás telefóny drahé? Smola, veľký výrobca ešte viac zvýši ceny

Apple má budúci rok vymeniť iPhone Plus za úplne nový model. Vraj bude ešte prémiovejší a drahší ako iPhone 17 Pro Max.

1
Samsung Galaxy S23 Ultra
Zdroj: Lukáš Zachar / Pixabay (úprava redakcie)

Apple sa počas svojej existencie zaplietol do rôznych kontroverzií, viaceré z ktorých boli dôsledkom prinajmenšom zaujímavých rozhodnutí v súvislosti so smartfónmi iPhone. A zdá sa, že k ďalšej takejto kontroverzii sa aktuálne schyľuje. Kalifornský gigant má totiž pripravovať nový model iPhone, ktorý vraj bude ešte nákladnejší ako doteraz najdrahšie verzie „Pro Max“. Téme sa venuje portál Yahoo Tech.

Začalo sa špekulovať o tom, že Apple zo svojho portfólia smartfónov vyradí model s prívlastkom „Plus“. Jeho miesto by však nemalo ostať prázdne, vyplniť ho má nový model s prívlastkom „Slim“, o ktorom sa šíria viac i menej lichotivé predikcie.

Skúša, čo sa uchytí

Apple sa s príchodom série iPhone 12 pokúsil aspoň čiastočne vrátiť späť éru kompaktných vlajkových lodí. V tom čase totiž po prvýkrát debutoval model iPhone mini. Išlo o malý smartfón, ktorý z veľkej časti sľuboval rovnaké kapacity ako jeho väčší súrodenci. Háčik bol v tom, že do malého tela s vlajkovými parametrami nedokázal zmestiť dostatočne veľkú batériu, čo viedlo k početným sťažnostiam používateľov na výdrž.

O rok neskôr prišiel iPhone 13 mini, ktorý mal tieto sťažnosti navždy umlčať. A dá sa povedať, že to do istej miery dokázal. Výdrž bola batérie bola podstatne lepšia, no zariadeniu sa aj napriek tomu nedarilo. Nedlho po uvedení na trh sa ku nám začali dostávať informácie o žalostne nízkych predajoch, čo viedlo k vzniku teórií, že Apple od kompaktného formátu definitívne upustí. A tak sa aj stalo.

Gigant v rámci série iPhone 14 vymenil model „mini“ za podstatne väčší model „Plus“. Rozmerovo bol iPhone 14 Plus viac-menej identický s modelom iPhone 14 Pro Max. Mal však slabší čip, menej plynulý displej a len dva fotoaparáty. Toto zariadenie tak plnilo a stále plní úlohu akejsi zlatej strednej cesty pre všetkých, ktorí chcú väčší iPhone, no nechcú zaň utrácať astronomické čiastky, aké sú špecifické pre iPhone Pro a iPhone Pro Max.

Rovnaký scenár sa zopakoval aj v septembri minulého roku, kedy debutovala aktuálna séria iPhone 15. Tá zahŕňa model iPhone 15 Plus, ktorý plní rovnakú úlohu ako jeho predchodca.

iPhone 14 (vľavo) a iPhone 14 Plus (vpravo) | Zdroj: Apple

V poslednom období sa však začali šíriť predikcie o tom, že ani iPhone Plus nie je takým úspechom, v aký Apple dúfal. Preto vraj tento formát čaká rovnaký osud ako iPhone mini – zánik.

Príde ďalšia náhrada

Mnohí by si mysleli, že sa spoločnosť jednoducho vráti k stratégii, ktorú aplikovala pred radom iPhone 12, teda k súpiske troch modelov. Tak sa ale zrejme nestane.

Súčasné teórie hovoria, že Apple budúci rok vymení iPhone 17 Plus za úplne nový model s názvom iPhone 17 Slim. Ísť má o prémiovejší kúsok s výrazne prepracovaným dizajnom. Hoci to názov ktovieako nenaznačuje, v skutočnosti má byť iPhone 17 Slim postavený ešte vyššie ako iPhone 17 Pro Max.

Z hľadiska vizuálu sa má iPhone 17 Slim inšpirovať nedávno predstaveným vlajkovým tabletom iPad Pro s čipom M4. Ak náhodou neviete, tento tablet je najtenším produktom, aký kedy Apple vyrobil. Je teda dosť možné že iPhone 17 Slim bude najtenším modelom iPhone v histórii. Túto teóriu podporuje aj známy analytik Ming-Či Kuo. Presné rozmery nám však zatiaľ nie sú známe.

Rovnako nám nie sú známe ani ďalšie kľúčové podrobnosti o zariadení. Debatuje sa však o tom, že celá séria, teda všetky modely iPhone 17, dostane displeje s vrstvou LTPO, čo značí, že podporu pre obnovovaciu frekvenciu 120 Hz (ProMotion) konečne dostane aj základný variant. Taktiež sa očakáva, že všetky modely budú vybavené procesorom A19. Vyššie verzie by však mali dostať výkonnejší A19 Pro.

Apple iPhone 15 Pro
iPhone 15 Pro | Zdroj: Apple

A ceny? Ako bolo spomenuté vyššie, iPhone 17 Slim má byť ešte prémiovejší ako iPhone 17 Pro Max, čo naznačuje, že bude aj o niečo drahší, konkrétne o 100 dolárov.

Súčasný iPhone 15 Pro Max sa na Slovensku predáva za 1 299 eur v konfigurácii s 256 GB úložiska. Predpokladáme, že iPhone 17 Slim bude o rovnakú sumu drahší aj v eurách, čo znamená, že by sa mohol v identickej konfigurácii predávať od 1 399 eur vyššie.

Samozrejme, treba brať do úvahy skutočnosť, že séria iPhone 17 debutuje až koncom budúceho roku. Dovtedy sa toho môže veľa zmeniť, vrátane ponuky konfigurácií. Ceny tak zatiaľ možno kalkulovať len približne.

Budúcnosť v tenkom tele

iPhone 17 Slim, ako bolo spomenuté, má byť v porovnaní s ostatnými modelmi iPhone (vrátane tých predošlých) o poznanie tenší. A zdá sa, že tento prístup Apple plánuje aplikovať aj v iných segmentoch.

Nedávny únik avizoval, že Apple plánuje stenčiť telá všetkých hlavných produktov, vrátane prenosných počítačov MacBook a hodiniek Apple Watch.

Znie to lákavo, no pre giganta to nebude zrovna jednoduchá úloha. Všeobecne totiž platí, že čím má zariadenie tenšie telo, tým menej komponentov sa doň zmestí. Zvyčajne pritom výrobcovia v tomto smere obetúvajú výdrž batérie, čo nie je po chuti každému zákazníkovi.

iPhone 14 Pro/14 Pro Max
iPhone 14 Pro/14 Pro Max | Zdroj: Apple

Apple teda zrejme bude musieť vymyslieť nové technológie, ktoré mu umožnia použiť tenšie dizajny bez výraznejšej (ideálne žiadnej) ujmy na výkonnosti či výdrži.

Sme veľmi zvedaví, či sa mu to podarí.