Úvod Novinky Šoféri POZOR: Začala platiť nová dopravná značka. Čo znamená a kde ju...

Šoféri POZOR: Začala platiť nová dopravná značka. Čo znamená a kde ju stretnete?

Od roku 2026 bude platná len novšia verzia značky s bielou šípkou na modrom alebo zelenom pozadí.

5

Na českých cestách existujú rôzne kategórie dopravných značiek podľa ich účelu – varujú, informujú alebo prikazujú. Aj keď si sú niektoré značky veľmi podobné, väčšinou majú odlišný význam. Existujú však dve dopravné značky, ktoré majú úplne rovnaký význam, ale vyzerajú inak. To môže byť pre vodičov mätúce, ak si neuvedomujú ich zhodný význam, napísal TECHBYTE.sk.

Dve rôzne podoby značky Okruh

Tieto značky označujú obchvat obce alebo jej časti. Staršia verzia je štvorcová značka s bielym podkladom a zeleným pruhom, často kombinovaná s rímskymi číslicami. Novšia verzia je štvorcová značka s bielou šípkou v tvare oválu na modrom alebo zelenom pozadí. Obe verzie majú rovnaký význam a označujú okruh pre obchvat obce. Ak existuje viac okruhov, sú označené postupne rímskymi alebo arabskými číslicami.

Prečo existujú dve rôzne značky?

Táto situácia je výsledkom zmeny cestných pravidiel platných od 1. januára 2016. Podľa vyhlášky sú obe verzie značiek platné až do 31. decembra 2025. Od roku 2026 bude platná len novšia verzia s bielou šípkou na modrom alebo zelenom pozadí. Do tej doby sa vodiči môžu stretnúť s oboma verziami, čo môže byť pre niektorých mätúce.

Zaujímavosťou je, že pri záverečných skúškach v autoškolách sa už pracuje iba s novšou verziou značky. Inštruktori v autoškolách by mali svojich žiakov informovať o oboch verziách, aby boli na cestách pripravení. Inštruktor Radek Vrtal z pražskej autoškoly hovorí: „Snažím sa, aby moji žiaci vedeli o oboch podobách tejto značky, každopádne s tou staršou so zeleným pruhom sa už dnes žiaci pri záverečných testoch nestretnú.