Úvod Novinky POZOR: Tieto 3 inštitúcie zmenili cenník. Vieme, za čo zaplatíte výrazne viac!

POZOR: Tieto 3 inštitúcie zmenili cenník. Vieme, za čo zaplatíte výrazne viac!

Tri veľké slovenské banky od júla zvýšili poplatky za základné bankové služby, čo ovplyvní tisíce klientov.

4

Od 1. júla až tri veľké slovenské banky upravili svoje cenníky a zvýšili poplatky za základné bankové služby. Tieto zmeny sa dotknú tisícov Slovákov, ktorí si budú musieť priplatiť za vedenie účtu, hotovostné operácie a ďalšie služby, zhrnul TECHBYTE. Pozrime sa, aké konkrétne zmeny nastali.

VÚB banka zvyšuje poplatky

VÚB banka, jedna z najväčších bánk na Slovensku, od júla zvyšuje poplatky za vedenie účtu a ďalšie služby. Klienti si za vedenie bežného účtu priplatia o jedno euro viac, teda namiesto 6 eur zaplatia 7 eur mesačne. Mladí klienti budú za svoj účet platiť 3,50 eur namiesto doterajších 3 eur.

Banka varuje
Zdroj: Depositphotos

Zvýšenie poplatkov za hotovostné operácie

Poplatok za vklad hotovosti na účet vzrastie o 20 %, z 5 eur na 6 eur. Bezhotovostné operácie, ako sú elektronické SEPA príkazy a prevody cez bankomaty VÚB, budú namiesto 0,22 eur stáť 0,25 eur.

Nové poplatky

VÚB banka zavádza aj nové poplatky, napríklad za poskytnutie spotrebiteľského úveru na financovanie osobných motorových vozidiel (33 eur) alebo za financovanie formou leasingu (39,60 eur). Poplatok za kópiu úverovej zmluvy bude 20 centov za stranu a za vystavenie splnomocnenia na dopravný inšpektorát si banka bude účtovať 15 eur.

Slovenská sporiteľňa
Zdroj: SLSP

Slovenská sporiteľňa ruší Space X účet a zvyšuje poplatky

Slovenská sporiteľňa, najväčšia banka na Slovensku, od júla ruší balík služieb Space X, ktorý klientom ponúkal nadštandardné služby bez poplatkov. Odteraz budú musieť klienti platiť za služby, ako je platinová karta a výbery z bankomatov iných bánk.

Zvýšenie poplatkov za medzinárodné transakcie

Banka mení poplatky za transakcie s platobnou podmienkou OUR do krajín ako Srbsko, Veľká Británia, Macedónsko a Bosna a Hercegovina. Prevody do Srbska budú stáť 15 eur namiesto 9 eur, do Veľkej Británie 8 eur, do Macedónska 9 eur a do Bosny a Hercegoviny 20 eur.

Peniaze
Ilustr. obr. | Zdroj: Lukáš Zachar (TECHBYTE.sk)

Raiffeisen bank zvyšuje poplatky za hazardné hry

Raiffeisen bank tiež upravuje svoj cenník, hoci iba v jednom prípade. Poplatok za platby kartou za stávkovanie, lotérie a hazardné hry sa zvyšuje z 2,50 eur na 4 eur. Tento poplatok sa vzťahuje na každú platbu kartou cez internet alebo priamo v prevádzkach stávkových spoločností. Ostatné platby kartou doma a v zahraničí zostávajú bez zmien a sú zahrnuté v cene účtov.

Čo to znamená pre klientov?

Tieto zmeny cenníkov môžu mať významný dopad na osobné financie mnohých Slovákov. Zvýšené poplatky môžu prinútiť klientov prehodnotiť svoje bankové služby a hľadať alternatívy. Banky argumentujú, že zvýšenie poplatkov je nevyhnutné na pokrytie rastúcich nákladov a na zabezpečenie kvalitných služieb.

Ak ste klientom jednej z týchto bánk, odporúčame vám dôkladne si prečítať nové cenníky a zvážiť, či vám súčasné služby stále vyhovujú. Pre niektorých môže byť výhodné preskúmať ponuky iných bánk, ktoré môžu mať nižšie poplatky alebo lepšie podmienky.