Úvod Novinky POZOR: Štát nekompromisne zvyšuje častú pokutu. Po novom si vypýta až 5...

POZOR: Štát nekompromisne zvyšuje častú pokutu. Po novom si vypýta až 5 000 €

Od 1. augusta sa na Slovensku zvýši možná pokuta za častý prehrešok motoristov. Maximálna hranica dosiahne až 5 000 eur.

1
Peniaze
Zdroj: Lukáš Zachar / AndroidPortal.sk/Techbyte.sk

Na slovenských cestách začne už o pár dní platiť viacero dôležitých zmien. Niektoré z nich budú prínosné aj pre vodičov, ako napríklad nová diaľničná známka s jednodňovou platnosťou, niektoré zase budú prínosné iba pre štátnu pokladnicu. Do tejto kategórie spadajú zmeny týkajúce sa pokuty, ktorá je u nás udeľovaná častejšie, než by ste si mohli myslieť.

Ako píše server TECHBYTE.sk, konkrétne o pokutu za jazdu na vozidle bez platného povinného zmluvného poistenia, zvyčajne známejšieho ako PZP. Toto poistenie musí na svoje vozidlo uhrádzať každý vodič. Ak vás odchytí polícia a zistí, že poistenie nemáte, vystavujete sa riziku poriadne mastnej pokuty. A od 1. augusta budú ešte mastnejšie.

Na čo slúži PZP?

PZP je poistenie na škody spôsobené prevádzkou motorového vozidla, teda chráni obete prípadných dopravných nehôd. Poisťovne v rámci tohto typu poistenia uhrádza škody, ktoré vodič spôsobí svojim vozidlom cudzej osobe. Zahŕňa to materiálne škody na iných autách, majetku tretích osôb, ako aj škody na zdraví prepravovaných osôb, chodcov a cyklistov. Povinnosť uhrádzať PZP vypláva zo zákona č. 381/2001 Z. z.

Aj napriek dôležitosti tohto poistenia a riziku pokút si ho však mnohí vodiči neplatia. Ide o rozšírený problém, ktorý sa štát snaží dostať čo najviac pod kontrolu a v ideálnom scenári ho úplne eliminovať. V susedných krajinách, napríklad v Poľsku a Českej republike, dosahuje podiel vozidiel bez uzatvoreného PZP okolo 1 až 1,6 percenta. Na Slovensku je to mnohonásobne viac, podľa expertov až 9 percent. To má byť ekvivalentom približne 300 000 vozidiel.

Alarmujúce čísla

Na vážnosti situácie ešte väčšmi pridáva skutočnosť, že vodičov áut bez PZP, ktorí sa stávajú účastníkmi dopravných nehôd, možno počítať na tisíce. Konkrétne v minulom roku u nás vozidlá bez povinného poistenia zapríčinili až 2 216 škodových udalostí. Následkom toho bolo z garančného fondu vyplatených takmer 7 miliónov eur. Slovenská kancelária poisťovateľov následne požaduje finančnú kompenzáciu za spôsobené škody.

Auto
Za chýbajúce PZP vám môže prísť mastná pokuta. Ilustr. obr. | Zdroj: Pexels

Samozrejme, keďže jazda na vozidle bez uzatvoreného PZP je z hľadiska zákona prehreškom, je trestané pokutou, a to v rozmedzí od 16,60 eura do 3 319 eur. Stojí však za zmienku, že pokuty, ktoré by sa približovali k vrchnej hranici, sa v praxi udeľujú len veľmi zriedka, ak vôbec.

To sa však zrejme zmení, a to už od 1. augusta. V tento dátum totiž štát uvedie do platnosti vyššie pokuty za neplatné PZP. Po novom sa ich výška bude pohybovať v rozmedzí od 50 eur až do 5 000 eur. Minimálna hranica sa tak dvihne zhruba 3-násobne, zatiaľ čo vrchná približne 1,5-násobne. Pokuty budú udeľované buď to priamo príslušníkmi policajného zboru, alebo okresnými úradmi.

Nedbanlivosť sa nevypláca, môže prísť pokuta

Ak ste teda majiteľmi, respektíve prevádzkovateľmi auta, dbajte na to, aby ste mali vždy platné PZP. Ceny poistného nie sú jednotné, nakoľko závisia od typu vozidla, veku a pohlavia vodiča, počtu rokov bez nehody, ako aj miesta bydliska. Zvyčajne sa dá uhrádzať na ročnej, polročnej alebo štvrťročnej báze. Najvýhodnejšie zakúpenie ročnej platnosti, hoci ide o vyššiu jednorazovú sumu.

Stále však táto suma nie je taká vysoká, aby vám stálo za to ju nezaplatiť.