Úvod Novinky MIMORIADNE: Obľúbený operátor úplne nečakane vypol ĎALŠIE české TV stanice. Toto si...

MIMORIADNE: Obľúbený operátor úplne nečakane vypol ĎALŠIE české TV stanice. Toto si už nepozriete

Operátor po novom ukončil vysielanie ďalších dvoch českých TV staníc. Presný dôvod neuviedol.

1

Pozícia českých televíznych staníc na Slovensku sa už dlhé mesiace spriada s viacerými otáznikmi. Viacerí operátori orodujú za to, aby sa na našom trhu šírili aj naďalej, ako sme boli zvyknutí. Iní cielia na presný opak. Do druhej skupiny spadá aj najväčší operátor na slovenskom trhu – Orange. Ten už zo svojej ponuky vyradil viacero českých TV staníc, teraz k nim pridáva ďalšie, píše portál TECHBYTE.sk.

Po novom sa operátor rozhodol zo svojej ponuky vyradiť ďalšie dve TV stanice šíriace sa zo susedného Česka. Konkrétne tento týždeň ukončil vysielanie staníc Seznam TV HD a Fashion TV SK&CZ HD. V prvom prípade ide o kanál zaoberajúci sa rozborom informácií na rôzne spoločenské, zahraničné, ale aj politické témy. Nechýbajú však ani nejaké tie zábavné relácie či krimi seriály. Druhá stanica, ako napovedá názov, sa zaoberá prevažne módou.

Operátor údajne nepresnil, prečo tieto dve stanice vyradil zo svojej ponuky, takže o dôvode môžeme len polemizovať. S najväčšou pravdepodobnosťou však ide len o ďalší krok v procese postupnej eliminácie českých kanálov z televíznych obrazoviek slovenských divákov. Dvojica sa tak pridáva ku kanálom Prima Cool CZ, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima Love, Prima Star, ČT Šport a ČT Art/:D, ktorých vysielanie Orange ukončil vo februári.

Keď nie my, tak ani ostatní

Orange sa svojím postojom voči českým TV staniciam príliš netají. V lete minulého roka dokonca poslal ostatným slovenským operátorom predžalobné výzvy, v rámci ktorých požadoval, aby aj oni skončili s vysielaním českých kanálov. Vraj by sám chcel, aby stanice mohol ponechať vo svojej ponuke, no keďže mu to nastavené pravidlá neumožňujú, ostatní poskytovatelia by sa mali prispôsobiť.

Súbežne operátor vyvíja čoraz väčší nátlak na českú televíznu skupinu Prima, a to v súvislosti so šírením jej staníc na Slovensku. Zistenia portálu Živé.sk naznačujú, že Orange skupine zasiela zoznam šíriteľov na našom území s požiadavkou, aby voči nim podnikla adekvátne, resp. právne kroky. Touto „iniciatívou“ vraj chce docieliť toho, aby menšie stanice skupiny Prima neboli akokoľvek šírené na slovenskom trhu.

Sledovanie TV
Ilustr. obr. | Zdroj: Getty Images Signature

Prima zrejme tieto požiadavky, teda aspoň nateraz, berie s rezervou. Šírenie svojich kanálov na Slovensku toleruje už dlhé roky, pričom sa nezdá, že by jej to ktovieako vadilo. Pre lepšie pochopenie, Prima slovenským operátorom neposkytla práva na šírenie svojich staníc, takže po správnosti by to robiť nemali. Napriek tomu to ale robia, a to bez ujmy. Uvidíme, či sa to časom zmení.