Úvod Novinky Elon Musk: „Stratil som dieťa“. Synovi nechcene podpísal podanie blokátorov puberty

Elon Musk: „Stratil som dieťa“. Synovi nechcene podpísal podanie blokátorov puberty

Elon Musk nedávno v kontroverznom rozhovore s Dr. Jordanom Petersonom vyjadril svoje obavy ohľadom tranzície svojho dieťaťa.

1
© Yuriko Nakao/Bloomberg via Getty Images

Elon Musk, 53-ročný zakladateľ spoločností Tesla a SpaceX, nedávno v kontroverznom rozhovore s Dr. Jordanom Petersonom vyjadril svoje obavy ohľadom tranzície svojho dieťaťa, ktorú pripisuje „woke ideológii“. Musk tvrdil, že bol oklamaný, aby schválil použitie blokátorov puberty pre svoje dieťa, Vivian Jenna Wilson.

Vivian Jenna Wilson, ktorá si v júni 2022 zmenila meno a pohlavie, je jedným z 12 detí, ktoré Musk má. Vivian, teraz 20-ročná, prijala priezvisko svojej matky, Justine Wilson, kanadskej autorky, zjavne s cieľom dištancovať sa od svojho otca.

Musk obviňuje woke ideológiu

V petícii podanej v apríli 2022 na Najvyššom súde v Los Angeles Vivian napísala, že nechce mať žiadnu spojitosť so svojím biologickým otcom. Musk v rozhovore uviedol, že jeho “syn je mŕtvy” a obvinil „woke ideológiu“ za tento prechod. Rozhovor si môžete pozrieť nižšie.

Musk tvrdil, že ho oklamali len pre to, aby podpísal dokumenty počas pandémie COVID-19, keď bol veľký zmätok. Podľa jeho slov bol informovaný, že jeho syn Xavier by mohol spáchať samovraždu, ak neprejde tranzíciou. „To bola lož od začiatku,“ dodal Dr. Peterson, ktorý taktiež nesúhlasí s gender-affirming starostlivosťou pre deti.

Podľa Muska sú to sterilizačné lieky

Blokátory puberty, ktoré sú navrhnuté na pozastavenie zmien spojených s pubertou, sa stali predmetom značnej kontroverzie. Tieto lieky zastavujú tvorbu pohlavných hormónov, ako sú testosterón a estrogén, a môžu poskytnúť čas adolescentom, ktorí zažívajú genderovú dysfóriu, aby preskúmali svoju identitu. Napriek tomu však blokátory puberty čelia veľkej kritike kvôli potenciálnym dlhodobým účinkom na plodnosť a hustotu kostí, ako aj kvôli možnosti nezvratných dôsledkov.

Musk popísal blokátory puberty ako „sterilizačné drogy“ a tvrdil, že mu to nebolo vysvetlené, keď dával súhlas na liečbu Vivian. Dodal, že termín „gender-affirming care“ je „hrozným eufemizmom“.

Môj syn Xavier je mŕtvy, zabitý woke ideológiou,“ povedal. Musk sa zaviazal bojovať proti tejto ideológii, ktorú viní za stratu svojho syna.

Duševné vs fyzické zdravie

Tieto výroky priťahujú značnú pozornosť a diskusiu o použití blokátorov puberty a ich vplyve na mladých ľudí. Kritici argumentujú, že tieto lieky môžu byť podávané príliš skoro, bez dostatočného pochopenia ich dlhodobých dôsledkov. Na druhej strane, obhajcovia tvrdia, že blokátory puberty môžu byť nevyhnutným nástrojom pre duševné zdravie a pohodu adolescentov, ktorí zápasia s genderovou dysfóriou.

Muskove tvrdenia o „woke ideológii“ a jeho opis blokátorov puberty ako sterilizačných drog pridávajú ďalšiu vrstvu do už aj tak komplexnej a polarizujúcej diskusie o genderovej identite a zdravotnej starostlivosti.

Tento príbeh tiež zdôrazňuje širšie spoločenské a kultúrne napätia okolo otázok genderovej identity a práv transgender osôb.