Úvod Novinky Skrytý požierač elektriny: Tento spotrebič vás každoročne môže stáť až stovky eur

Skrytý požierač elektriny: Tento spotrebič vás každoročne môže stáť až stovky eur

Vedeli ste o tom, že len jeden spotrebič vás môže ročne pripraviť až o 200 eur? Žiaľ, zlý vtip to naozaj nie je.

6
Peniaze
Zdroj: Lukáš Zachar / AndroidPortal.sk/Techbyte.sk

Žijeme v dobe, kedy je takmer každú „hlúposť“ potrebné zapájať do elektrickej siete. Platí pritom, že čím viac spotrebičov používame, tým máme horší prehľad o tom, ktorý z nich spotrebuje koľko energie. A to môže v dlhodobom časovom horizonte viesť k značným nepríjemnostiam. Dokonca sú aj také spotrebiče, ktoré vám samé o sebe vedia do roka vyrubiť účet za stovky eur, informuje TECHBYTE.sk.

Priemerná domácnosť, ktorú obývajú dvaja členovia, vraj ročne spotrebuje približne 3 000 kWh (alebo 3 MWh) elektrickej energie. Podľa cenníka spoločnosti Stredoslovenská energetika, ktorý platí od 1. januára tohto roku, vychádza 1 kWh energie na približne 0,16 eura. Do rovnice však treba zahrnúť aj mesačný poplatok za elektromer, ktorý činí 9,37 eura.

Keď si to zrátame, priemerná dvojčlenná domácnosť ročne vynaloží na elektrickú energiu okolo 592 eur (3 000 * 0,16 + 9,37 * 12). V prepočte na mesiac hovoríme o sume asi 49 eur, vrátane poplatku za elektromer.

Peniaze, euro, bankovky, mince
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

To nie je zrovna málo peňazí, pričom treba mať na pamäti, že od budúceho roku sa ceny elektriny na Slovensku opäť zdvihnú, a to o približne 5 percent.

Pozor na spotrebnú elektroniku

Pokiaľ ide o rozloženie nákladov na elektrinu, až 28-percentný podiel si má pripisovať spotrebná elektronika, čo je kategória, pod ktorú spadajú napríklad televízory, počítače a herné konzoly. Často pritom nemyslíme na to, že tieto stroje „žerú“ elektrinu aj vtedy, keď ich nepoužívame, no nechávame ich z toho či onoho dôvodu zapnuté.

Dosť možno si aj vy nechávate väčšinu dňa pustený televízor, aby ste nemuseli byť v úplnom tichu. No práve to je konanie, v dôsledku ktorého sa celkom zbytočne pripravujete o nemálo peňazí. Samozrejme, závisí to od typu televízora, no ak máte doma špičkovú plazmu s veľkou uhlopriečkou, vedzte, že jej bežanie na prázdno sa naozaj nevyplatí. Ročne vás takto môže pripraviť až o 200 eur.

Ilustr. obr. | Zdroj: Getty Images Signature

„Žerú“ aj počítače, no nie tak veľmi

Pokiaľ ide o spotrebu počítača, pri tom sa až tak vysokých účtov obávať nemusíte. Prevádzka priemerného desktopu ročne vyjde na približne 30 až 40 eur, zatiaľ čo prevádzka priemerného notebooku vás vyjde na asi 10 eur.

Samozrejme, presné hodnoty sa líšia od toho, aký výkonný daný počítač či notebook je. Logicky, ak máte vo vašej debni špičkovú NVIDIA GeForce RTX 4090, 32 GB bleskurýchlej RAM a 14. generáciu Intel Core i9, treba rátať s tým, že účet za elektrinu bude o trochu vyšší. A áno, dôležitú úlohu zohráva aj kvalita monitora, na ktorý máte svoj počítač napojený.

Ak vám teda príde, že máte príliš vysoké účty za elektrinu, alebo len jednoducho chcete trochu viac ušetriť, skúste vypnúť televízor hneď po tom, ako skončíte s pozeraním. A ak máte počítač, pri odchode od stola vypnite monitor. Sú to maličkosti, no práve tie často vedú k najväčším rozdielom.