Úvod Novinky Rusi majú v rukách strašidelnú zbraň: Dokážu ňou odstaviť kľúčovú službu Američanov

Rusi majú v rukách strašidelnú zbraň: Dokážu ňou odstaviť kľúčovú službu Američanov

Rusko má disponovať nebezpečným nástrojom, ktorý dokáže dočasne vyradiť z prevádzky internetové pripojenie Starlink.

4

Vojna na Ukrajine, hoci by si asi všetci priali opak, stále prebieha. Invázia Ruska nepoľavuje, o čom svedčia aj najnovšie správy z frontu. Ako píše portál TECHBYTE.sk na základe informácií denníka The New York Times, ruská armáda údajne disponuje nebezpečnou zbraňou, ktorá má potenciál odstaviť Ukrajinu od kľúčového spôsobu komunikácie.

Táto zbraň vraj dokáže vyradiť z prevádzky internetové pripojenie, ktoré poskytujú satelity Starlink patriace spoločnosti SpaceX. Práve toto pripojenie ukrajinské vojenské jednotky využívajú na vzájomnú komunikáciu, čo z neho robí strategický nástroj. Ako-tak dobrou správou je, že zbraň nedokáže satelitné pripojenie deaktivovať permanentne.

Starlink
Zdroj: Starlink/Pexels/úprava redakcie

Nebezpečná rušička

Rusko vraj zahájilo vývoj tohto nebezpečného zariadenia ešte pred inváziou na ukrajinské územie. Praktickú skúsenosť s jej schopnosťami majú napríklad zástupcovia 92. útočnej brigády ukrajinskej armády, ktorá operuje na servernom fronte. Výpadok pripojenia sa mal niekoľkokrát zopakovať v priebehu mája, vždy tesne pred útokom ruských jednotiek.

Mikhailo Fedorov, ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu, v rozhovore pre The New York Times uviedol, že pri nedávnych útokoch na Starlink bola použitá novšia, sofistikovanejšia technológia. Satelity vraj odolávali bežným pokusom o narušenie, ako aj cieleným inferenciám, avšak novej technológii už podľahli. Pripojenie údajne bolo tak pomalé, že ho nebolo možné využívať. Vojaci tak museli prejsť na komunikáciu prostredníctvom SMS správ, čo rozhodne nie je najefektívnejšie.

Nepriamy náznak

Zaujímavosťou je, že útoky na Starlink, hoci nepriamo, potvrdila aj ruská strana. Dôstojník, ktorý má na starosti vedenie elektronickej vojny, mal pre domáce médiá uviesť, že ruská armáda zaradila Starlink na tzv. zoznam strategických cieľov. To naznačuje, že Rusko vníma Starlink ako technológiu, ktorá napomáha protistrane. Pokusy o jej narušenie či zneškodnenie by teda dávali zmysel.