Úvod Novinky POZOR: Facebook čoskoro použije tvoje fotky a príspevky na vytrénovanie AI. Takto...

POZOR: Facebook čoskoro použije tvoje fotky a príspevky na vytrénovanie AI. Takto mu to zakážeš (NÁVOD)

Meta bude trénovať svoj AI systém pre Facebook za využitia verejne prístupných príspevkov používateľov. Dá sa to zakázať, no nie je to ľahká úloha.

1

Facebook plánuje do svojej sociálnej siete implementovať pokročilé funkcie umelej inteligencie. Cieli pritom na maximálnu spokojnosť komunity, čo znamená, že chce, aby jeho AI bola už od začiatku špičková. A ako to plánuje dokázať? Jedine prísnym tréningom, ktorý sa bude v nemalej miere opierať o príspevky používateľov, píše server TECHBYTE.

Meta chce vycvičiť svoj AI systém pre Facebook na základe textových príspevkov a fotografií, ktoré ľudia na sieti zverejňujú. Hoci je k dispozícii možnosť, ktorou používateľ môže gigantovi odoprieť prístup ku svojim príspevkom (za účelom trénovania AI), proces to nie je úplne jednoduchý. Práveže sa zdá, že je zámerne skonštruovaný tak, aby bol čo najkomplikovanejší.

To, že Meta do Facebooku implementuje umelú inteligenciu, vieme už dlhšiu dobu. V tomto smere si dovolíme uviesť do pozornosti náš nedávny článok, v ktorom sme vás informovali o aktualizovaných zásadách platformy – práve tie prezradili, že sa chystá zavedenie funkcií AI.

Nové zásady týkajúce sa ochrany osobných údajov začnú oficiálne platiť koncom budúceho mesiaca, presnejšie 26. júna. Od tohto dátumu by sa teda mala začať AI od Mety trénovať na príspevkoch používateľov. Malo by však ísť iba o tie príspevky, ktoré sú voľne prístupné verejnosti. AI nebude trénovaná na žiadnych citlivých zdrojoch, ako sú napríklad súkromné správy.

Facebook (ilustr. obr.)
Facebook (ilustr. obr.) | Zdroj: Depositphotos

Návod, ako to Facebooku zakázať

Ako sme spomenuli vyššie, máte možnosť zakázať, aby sa AI trénovala na vašich príspevkoch. No žiaľ, nejde o žiadne jednoduché kliknutie na zvýraznené políčko. Ak sa tohto projektu nemienite účastniť, musíte prejsť na túto stránku a vyhľadať možnosť, pri ktorej sa uvádza: „Chcem namietať alebo obmedziť spracovanie svojich osobných informácií od tretích strán používaných na vytváranie a zlepšovanie AI od spoločnosti Meta.“

Následne je potrebné vyplniť niekoľko základných údajov, ako je meno, priezivsko, e-mailová adresa a krajina trvalého bydliska. Formulár vám taktiež položí otázku, či má AI v modeloch Mety o vás určité znalosti. To zahŕňa akékoľvek zadané podnety, ktoré viedli k zobrazeniu vašich osobných informácií v odpovediach od AI modelov alebo funkcií Mety. Napokon budete požiadaní o vyhotovenie snímky obrazovky, ktorá poslúži ako dôkaz toho, že vaše osobné informácie skutočne prešli cez ústa niektorému z AI systémov.

Tantacrul, používateľ siete X, vo svojom novom príspevku uviedol, že Meta rozosiela používateľom aj oznámenia o nových funkciách AI. Aj tie obsahujú odkaz na „právo namietať“, ktorý vás zavedie k podobnému formuláru, aký bol opísaný v predošlej sekcii. Zahŕňa však sekciu, ktorá vysvetľuje, ako môže spracúvanie údajov zo strany AI ovplyvniť používateľov. Okrem toho, v prípade využitia práva na namietanie, požaduje zadanie jednorazového hesla, ktoré zašle na príslušnú e-mailovú adresu. Gigant tvrdí, že ide o povinnosť z čisto bezpečnostných dôvodov.

Neschváli všetkých

Tantacrul uviedol, že Meta jeho formulár schválila. Mnohí jeho známi však takéto šťastie vraj nemali. Pri pokuse o zaslanie formulára sa im malo zobraziť okienko upozorňujúce na chybu v procese.

Na záver ešte treba spomenúť, že toto nie je prvýkrát, čo sa má AI model trénovať na príspevkoch publikovaných na sociálnej sieti. Napríklad spoločnosť OpenAI, ktorá stojí za mimoriadne úspešným modelom ChatGPT, uzavrela tento mesiac strategické partnerstvo, ktoré jej umožňuje na tréningové účely využívať príspevky na Reddite.