Úvod Zaujímavosti Táto značka straší vodičov: Stráži ju AI, rozdáva pokuty 135 €. Čo...

Táto značka straší vodičov: Stráži ju AI, rozdáva pokuty 135 €. Čo ale znamená?

2

Byť ostražitý na cestách je mimoriadne dôležité. Chránite tým seba, ako aj svoje okolie. To však úplne tak neplatí vo Francúzsku, kde nasadili nový typ značky, ktorej dodržiavanie stráži umelá inteligencia. Tá ale pokutuje tých, ktorí ju nedodržiavajú, ako aj tých, ktorí ju dodržiavajú.

Vo Francúzsku môžete stretnúť novú dopravnú značku. Biely kosoštvorec na modrom pozadí označuje pruh vyhradený pre elektromobily, MHD a aj bežné vozidlá, v ktorých ale musia sedieť minimálne dvaja. Ako možno tušíte, značka s dobrým úmyslom zlepšenia plynulosti dopravy narazila na problém.

50-percentná chybovosť

Dodržiavanie majú totiž strážiť kamery napojené na umelú inteligenciu, ktoré majú možnosť udeľovať pokuty. Francúzsky server Auto Moto upozorňuje na výrazné nedostatky.

Značku ľudia kritizujú.
Zdroj: thelocal.fr

Kamery sa nachádzajú v meste Lyon, kde začali s približne dva roky trvajúcim testovaním. Spolujazda má byť podľa Francúzov odpoveďou na zlepšenie dopravnej situácie v špičkách. Server Auto Moto ale hovorí, že aj keď je úmysel dobrý, AI kamery majú chybovosť päťdesiat percent.

Značka robí policajtom vrásky na čele

Aj to je jeden z dôvodov, prečo každá jedna snímka zachytená takouto kamerou putuje pred oči policajta, ktorý ju musí manuálne vyhodnotiť. Systém budú softvéroví inžinieri postupne vylepšovať, pričom vyhodnocovať sa budú po troch, šiestich a dvanástich mesiacoch.

Francúzske médiá celý systém kritizujú. Tvrdia, že v krajine je už teraz málo policajtov a ďalší budú musieť pracovať na spracovávaní snímok z kamier, ktoré majú byť autonómne. Ľuďom, ktorí porušia novú značku pritom hrozí pokuta až 135 €. Momentálne pritom nie je úplne jasné, ako kamera (alebo policajt) dokáže vyhodnotiť dvoch ľudí v aute, keď jeden sedí vpredu a druhý vzadu.