Úvod Elektromobilita Takto vyzerá budúcnosť prepravy: Tesla Semi je ťahač, ktorý je inteligentný, extrémne...

Takto vyzerá budúcnosť prepravy: Tesla Semi je ťahač, ktorý je inteligentný, extrémne tichý a ekologický

Na jeho plné nasadenie si však ešte chvíľu počkáme.

2

Dlho očakávaný a vyvíjaný elektrický kamión Tesla Semi bol konečne spozorovaný na cestách. Vozidlo sľubuje budúcnosť ekologickejšej kamiónovej dopravy, ktorá patrí medzi najčastejšie využívané formy transportu tovaru nielen v rámci jednotlivých krajín, ale aj medzi nimi. Do svojho reťazca už ho stihla zaradiť napríklad spoločnosť PepsiCo.

Videá zachytávajúce Tesla Semi sa objavili na sociálnej sieti, pričom publikované boli kontom TESLA CARS ONLY. Upozornil na ne server Teslarati.

Svet si práve prechádza veľkým ekologickým prerodom. Jednotlivé krajiny čoraz viac posilňujú svoje „zelené“ úsilia, a to predovšetkým v rámci dopravy. Obmedzenia škodlivých emisií sa pritom netýkajú len osobnej dopravy, ale aj dopravy tovarov, ktorá vo vnútrozemí často prebieha prostredníctvom kamiónov.

Tesla Semi
Zdroj: Tesla

Práve preto sú vozidlá, ako je napríklad Tesla Semi, veľmi dôležité. Nestoja však za tým len ekologické dôvody. Obyvatelia území s častou premávkou kamiónov sa neustále sťažujú aj na hluk, ktoré tieto vozidlá produkujú. Elektrické kamióny sú oveľa tichšie a tým pádom menej invazívne.

Tesla Semi je pravdepodobne najtichším vozidlom z triedy ťažkých nákladných vozidiel, ktoré v súčasnosti premávajú. Taktiež treba poznamenať, že vďaka absencii výfukového potrubia sa ľudia nevystavujú nemalému množstvu škodlivých látok, ktoré produkujú typické kamióny. Musk tvrdí, že nákladné vozidlá síce tvoria len 1 % všetkých vozidiel na cestách v USA, no sú zodpovedné za 20 % celkového objemu vyprodukovaných emisií.

Tesla Semi načrtáva zelenú budúcnosť

Elektrický Tesla Semi nám naznačuje, ako môže jedného dňa vyzerať kamiónová doprava. Pochopiteľne, drvivá väčšina firiem zatiaľ využíva štandardné kamióny, no nájdu sa aj také, ktoré sa neboja spraviť ten veľký krok vpred a presedlať na elektrický pohon. Jednou z nich je už zmienená spoločnosť PepsiCo.

Zábery na sociálnych sieťach, ktoré zachytávajú Tesla Semi s návesom PepsiCo, jasne dokazujú, že elektrický kamión od Tesly je skutočne veľmi tichý. Dá sa povedať, že by nebol invazívny ani v prípade, že by sa pohyboval po bočných uličkách miest.

Tesla Semi
Zdroj: Tesla

Netreba pritom zabúdať na moderné technológie zamerané na pohodlie vodička, ktorými kamión disponuje. Tie umožňujú nielen kvalitnejší komfort, ale aj vyššiu bezpečnosť, čo rozhodne ocení každý jeden vodič.

Samozrejme, stále sú tu určité negatíva, kvôli ktorým sú nielen elektrické kamióny, ale aj elektromobily ako také v nemalej miere kritizované. Hlavným aktérom v tomto ohľade býva batéria, konkrétnejšie pripravenosť nabíjacej infraštruktúry a dĺžka nabíjania. Netreba však zabúdať na to, že batériové technológie sa neustále vyvíjajú, vďaka čomu články ponúkajú čoraz dlhší dojazd a rýchlejšie nabíjacie kapacity.