Úvod Novinky AI dostala pokyn, aby vybrala najlepšie smartfóny na trhu. Z výsledku sa...

AI dostala pokyn, aby vybrala najlepšie smartfóny na trhu. Z výsledku sa zasmejete

0

Umelá inteligencia (AI) síce v poslednom období zásadne pokročila, no stále nie dostatočne na to, aby prekonala zdravý ľudský rozum. Platí to aj pre generatívnu AI od Google, o čom sa na vlastné oči presvedčil jeden z redaktorov Android Authority. Ten totiž systému prikázal, aby vyhľadal najlepšie smartfóny na trhu. To, čo systém vyhľadal, je čistým fiaskom.

C. Scott Brown požiadal AI, aby mu našla najlepšie smartfóny, ktoré možno kúpiť za menej ako 500 dolárov, čiže okolo 466 eur. AI mu povedala, že tomuto popisu zodpovedajú zariadenia Moto G Stylus 5G, Galaxy A13, Pixel 3a a OnePlus Nord N300. V skutočnosti však tieto smartfóny spĺňajú len cenovú podmienku. Rozhodne totiž nejde o najlepšie smartfóny, ktoré si možno v uvedenej cenovej relácii zadovážiť.

AI k názvom zariadení dodala aj vysvetlenie niektorých technických komponentov, ako sú RAM a procesor. Jej vysvetlivky sú však veľmi chabé a poskytujú veľmi málo informácií. Po bližšom špecifikovaní zariadenia do 500 dolárov síce systém poskytol jednu relevantnú odpoveď (repasovaný Galaxy S22), no následne to ide celé z kopca.

Ďalším tipom AI bol Pixel 6, ktorý rozhodne nestojí menej ako 500 dolárov. A potom čerešnička na torte – LG V30+– telefón z roku 2017. Áno, podľa Google je jedným z najlepších telefónov do 500 dolárov zariadenie, ktoré je 6 rokov staré.

Pri prosbe o vyhľadanie najlepšieho smartfónu na natáčanie videí AI ako relevantné výsledky udala Galaxy S23 Ultra, čo je v priadku, Pixel 7 Pro, čo je taktiež v poriadku, a iPhone SE, čo rozhodne nie je v poriadku. Predsa len ide o oklieštený iPhone, ktorý má len jeden objektív. A čo napríklad najrýchlejší smartfón? Tým je podľa AI od Google iPhone 11 Pro. K tomu asi netreba nič dodať.

Tento experiment jasne poukazuje na to, že AI systémy, minimálne ten od Google, ešte majú čo dobiehať, ako aj na to, že je dôležité, aby sme si informácie vygenerované AI dôkladne overovali.