Úvod Novinky Aktuálne AKTUÁLNE: Vykurujete plynom? EÚ to chce zakázať, zavedie novú daň (PREHĽAD)

AKTUÁLNE: Vykurujete plynom? EÚ to chce zakázať, zavedie novú daň (PREHĽAD)

Európska únia výrazne predraží vykurovanie plynom. Týka sa to aj Slovenska.

0

O tom, že sa Európa mení, netreba ani diskutovať. Autá s tradičnými motormi postupne vymieňajú elektromobily, krajiny sa zameriavajú na znižovanie emisií a triedime čoraz viac odpadu. Teraz zmeny čakajú aj samotné domácnosti.

Európska únia totiž plánuje kontroverznú zmenu, ktorá sa dotkne aj slovenských rodinných domov. Pripraviť by sme sa mali na platenie novej, emisnej dane. Alternatívou môže byť výmena vykurovania plynom za ekologickejšiu alternatívu.

Emisie hrajú prím

Únia sa zaviazala, že v porovnaní s rokom 1990 do roku 2030 zníži emisie skleníkových plynov o 55 %. Balík opatrení známy ako Fit for 55 je navrhnutý tak, aby sa o to postaral. Po autách sú na rade aj budovy, ktoré sú v EÚ zodpovedné až za 40 % spotreby energie a až 36 % emisií skleníkových plynov.

Radiátor, plyn
Za plyn si domácnosti priplatia. Chystá sa nová daň. Zdroj: Ri / Pixabay

Čo sa teda zmení? Nie je toho málo.

Začnime napríklad tým, že všetky nové budovy postavené od roku 2028 musia mať nulové emisie a dokonca aj solárne, resp. fotovoltaické panely. Pre verejné budovy toto začne platiť od roku 2026.

Ako vyzerá takáto emisná neutralita? Tak napríklad, o vykurovanie a ohrev vody sa majú starať iné technológie, než na ktoré sme boli doteraz zvyknuté. Európsky parlament tým má na mysli nahradenie plynu, dreva a uhlia tepelnými čerpadlami či fotovoltaickými panelmi.

Staršie domy? Nová daň za plyn

Ak bývate v staršom dome a myslíte si, že sa vás zmeny netýkajú, pretože zatiaľ sme hovorili len o novostavbách, mýlite sa. Európska únia myslela aj na takéto príklady. Emisná daň, ktorá sa doteraz týkala desaťtisíc priemyselných podnikov sa rozšíri aj na domácnosti.

Novú emisnú daň z CO2 tak budú platiť všetky tie domácnosti, ktoré budú plynom vykurovať aj naďalej. Cena pritom nie je zanedbateľná. Určená bola na 45 € za 1 tonu uhlíka. Platiť má začať už od roku 2027.

Pre tých, ktorí súhlasia s tým, že fosílne palivá by mali postupne nahradiť modernejšie technológie má EÚ pripraviť sociálny klimatický fond. Ten bude slúžiť pre investície do ekologickej formy vykurovania. Balíček 87 miliárd eur si môžu členské štáty rozdeliť od roku 2026.