Úvod Novinky Aktuálne ŠOKUJÚCE rozhodnutie: Kolobežky budú potrebovať ŠPZ a drahé poistenie. A to nie...

ŠOKUJÚCE rozhodnutie: Kolobežky budú potrebovať ŠPZ a drahé poistenie. A to nie je všetko!

Málo ich nie je.

58

Elektrické kolobežky patria medzi obľúbené formy prepravy na krátke vzdialenosti. Žiaľ, prevádzka niektorých z nich už čoskoro nebude taká lacná ako doposiaľ. Môže za to Motorová smernica Európskeho parlamentu a Rady 2021/2118, ktorá od určitých modelov bude vyžadovať poistenie.

Ako píše portál TECHBYTE.sk, reč je o povinnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Týkať sa to má všetkých kolobežiek s elektromotorom, ktoré dokážu vyvinúť maximálnu rýchlosť nad 25 km/h, ako aj tých, ktoré majú hmotnosť nad 25 kg a zároveň dosahujú vyššiu rýchlosť ako 14 km/h. Toto poistenie bude povinné od roku 2024.

„Vnímame ako veľmi správne vymedziť povinnosti pre silné elektrické kolobežky, ktorých výkon možno prirovnať k malým motorkám,“ uviedol Jan Matoušek, výkonný riaditeľ asociácie poisťovní.

Zdroj: Lukáš Zachar (TECHBYTE.sk)

Kolobežky na cestách predstavujú riziko

Silné elektrické kolobežky môžu pri dopravných nehodách spôsobiť vážne ujmy, a to nielen na majetku, ale aj ľudskom zdraví. Výkonné európske orgány tak považujú za primerané, aby sa na ne vzťahovalo povinné poistenie. Výrazne sa tým uľahčí aj odškodňovanie.

Rovnako je dôležité poukázať na rast popularity týchto kolobežiek, v dôsledku čoho rastie aj počet s nimi spätých dopravných nehôd. Ten mal vraj za posledných 5 rokov vzrásť až 10-násobne.