Úvod Výrobcovia Samsung Samsung pracuje na batérii budúcnosti: Telefóny na 1 nabitie vydržia aj týždeň!

Samsung pracuje na batérii budúcnosti: Telefóny na 1 nabitie vydržia aj týždeň!

V porovnaní s tradičnými lítium-iónovými batériami ponúkne vyššiu hustotu energie a lepšiu energetickú efektivitu.

0

Samsung má toho pod záštitou naozaj mnoho. Samozrejme, prioritou sú smartfóny a ich komponenty, z ktorých primárnym zameraním sú čipy a batérie. A práve o batériách bude aj tento článok. Samsung pracuje na novom type akumulátora, ktorý zásadne predĺži výdrž jeho telefónov a potenciálne aj iných zariadení. Téme sa venuje server TECHBYTE.

Juhokórejský gigant cieli na polovodičové batérie. Pracuje na nich už najmenej 10 rokov, pričom každým rokom sa posúva o krok ďalej.

Ako dnes vyplávalo na povrch, najväčším posunom v tomto ohľade bol koniec roka 2020, kedy si mal Samsung podať až 12 patentov na tzv. „all-solid-state“, resp. polovodičové batérie. Celkovo však bolo výrobcovi odobrených až 14 takýchto patentov, a to zo strany Kórejského úradu pre duševného vlastníctvo (KIPO).

Na technológii pracuje, detaily sa dozvieme neskôr

Konkrétne tieto patenty podala divízia Electro-Mehanics, ktorá minulý týždeň počas stretnutia s akcionármi prehlásila, že na základe novej technológie vyvíja malé plne polovodičové batérie alebo komponenty pre obnoviteľnú energiu. „Osobitný čas na vysvetlenie si vyhradím, keď budeme v štádiu výroby prototypu,“ prehlásil prezident divízie podľa magazínu The Elec.

Samsung Galaxy S23 Ultra
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

Bezpečnejšie a efektívnejšie

Prečo ale Samsung robí okolo polovodičových batérií taký rozruch? Je to preto, lebo polovodičové batérie sú oveľa bezpečnejšie a dokážu uschovávať energiu pri oveľa vyššej hustote ako dnešné batérie, čo znamená, že sú podstatne menšie. To pre smartfóny predstavuje veľký benefit, nakoľko sa uvoľnené miesto môže využiť na iné komponenty či technológie.

Nie je to však len Samsung. O polovodičové batérie sa zaujíma aj čínske Xiaomi. To už údajne disponuje prototypom zariadenia s polovodičovou batériou. Akumulátor vraj ponúka o 33 % vyššiu kapacitu a o 20 % lepšiu energetickú efektivitu ako tradičné lítium-iónové batérie.