Úvod Novinky Aktuálne MIMORIADNE: Prišla vám takáto správa? Nikdy na ňu neodpovedajte, aj keď je...

MIMORIADNE: Prišla vám takáto správa? Nikdy na ňu neodpovedajte, aj keď je od vášho známeho!

Veľmi ľahko môžete prísť o celý svoj účet.

0

Ak používate sociálne siete, mali by ste si dať pozor na najnovší podvod, ktorý sa nimi šíri. Polícia SR na svojej facebookovej stránke Hoaxy a podvody upozorňuje najmä na Instagram, no nie je vylúčené, že sa tieto správy môžu objaviť aj na Facebooku.

Podvodníci neustále hľadajú nové triky, akými by oklamali a využili nič netušiacich ľudí. Najnovšie to skúšajú prostredníctvom profilov vašich reálnych priateľov. Preto si na prvý pohľad ani nemusíte nič všimnúť a veľmi ľahko môžete naletieť.

Dajte si pozor na nezvyčajné správy od svojich kontaktov, ktorí od vás žiadajú malú láskavosť alebo prosbu. Môže ísť aj o takých, ktorí sa vám dlhšie neozvali. Problémom je, že tieto profily sú už ukradnuté a v skutočnosti vám píše podvodník.

policia podvod
Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody – Polícia SR

Ako nový podvod prebieha?

Podvodník vám pošle správu, v ktorej vás požiada o láskavosť. Najčastejšie si vymyslí, že chce vyhrať nejakú súťaž alebo konkurz a na to potrebuje váš hlas. Napíše vám, aby ste mu preposlali webovú adresu z SMS správy, ktorá vám v tej chvíli príde. A práve tu nastáva problém.

Ako informuje polícia, podvodník cez prihlasovanie na Instagrame zadal, že ste zabudli heslo. Nové si môžete vymyslieť práve na tej adrese, ktorá vám prišla do SMS a on si ju od vás pýta. V prípade, že mu adresu naozaj pošlete, do sekundy vám zmení heslo do vášho účtu, ktorý vám hneď ukradne. Váš účet môže následne používať na ďalšie šírenie tohto podvodu.

Upozornite na tento nový podvod aj svojich známych, aby boli dopredu pripravení na to, že im niekto môže napísať. Nedávno sa dokonca šírili aj podvody spojené s telekomunikačnými operátormi. Dávajte si pozor!