Úvod Novinky Smartfóny nasadia 10-jadrové čipy: Medzi prvými bude aj Samsung!

Smartfóny nasadia 10-jadrové čipy: Medzi prvými bude aj Samsung!

Novú éru spustí Exynos 2400. Čip má poháňať budúcoročné vlajkové lode Galaxy S24.

0

Procesory pre smartfóny sú z roka na rok výkonnejšie a efektívnejšie. S každým novým modelom pozorujeme, ako sa kapacity dvíhajú často aj o desiatky percent. Jedna vec sa však za posledné obdobie ktovieako nezmenila.

Zvykli sme si, že drvivá väčšina čipov, či už strednej alebo vlajkovej triedy, pozostáva z ôsmich jadier. Napríklad taký Snapdragon 8 Gen 2 od Qualcommu obsahuje jedno hlavné jadro Cortex-X3 s taktom 3,2 GHz, dve vysoko výkonné jadrá Cortex A715 s taktom 2,8 GHz, dve výkonné jadrá Cortex-A710 s taktom 2,8 GHz a tri úsporné jadrá Cortex-A510 s taktom 2 GHz.

Architektúra čipov je tak založená na teoreticky jednoduchom vyvažovaní úspornosti a vysokého výkonu naprieč ôsmimi jadrami. Čo by sa však stalo, ak by sa počet jadier zvýšil na desať?

Samsung chystá niečo veľké

Snapdragon 8 Gen 2 sme nespomenuli len tak náhodou. Tento čip totižto používajú nové vlajkové lode od Samsungu, menovite rad Galaxy S23. Používajú ho dokonca aj modely určené pre Európu, čo prišlo ako veľké prekvapenie, nakoľko vlajkové modely Galaxy S tu doposiaľ používali výhradne čipy Exynos.

Tieto procesory nemajú za sebou zrovna ľahkú púť. V porovnaní s konkurenčnými čipmi Snapdragon boli vždy slabšie, menej efektívne a taktiež sa viac prehrievali, za čo si vyslúžili ostrú kritiku. Tento rok sa teda od nich Samsung rozhodol upustiť. To ale rozhodne neznamená, že Exynosu odzvonilo.

Práve naopak. Zdá sa, že Exynos čaká veľký návrat. Čínsky informátor Ice universe totiž na sieti Weibo zverejnil príspevok, v ktorom hovorí o novom čipsete s označením Exynos 2400. Tvrdí, že oficiálne debutuje budúci rok, všimol si portál MobilMania.cz.

Samsung Exynos
Zdroj: Samsung

Najväčšiu pozornosť upútala architektúra tohto čipu. Údajne bude pozostávať z jedného hlavného jadra Cortex-X4, dvoch jadier Cortex-A720 s vyššou frekvenciou, troch identických jadier s nižšou frekvenciou a štyroch úsporných jadier Cortex-A520. Keď si to zrátame dokopy, zistíme, že Exynos 2400 bude mať dokopy až 10 jadier.

Podrobné informácie ohľadom výkonu tohto čipu zatiaľ nepoznáme. Viac menej sa „vie“ len toľko, že môže debutovať budúci roku spoločne so smartfónmi Galaxy S24.

Nebude úplne prvý

Treba však poznamenať, že Exynos 2400 nie je, resp. nebude prvý čip pre smartfóny s 10 jadrami. Toto prvenstvo si pripísal MediaTek ešte v roku 2015, keď vydal Helio X20 založený na dnes už archaickom 20 nm výrobnom procese. Napriek hojnému množstvu jadier však nebol ktovieako výkonný.

Doba sa však za tie roky pohla o veľký kus vpred, čo znamená, že Samsung nám môže so svojím novým čipom vytrieť zrak. Veď už by bolo aj na čase.