Úvod Zaujímavosti Disney+, Netflix aj Spotify za 0,50 €: Rozšírili sa šedé licencie, na...

Disney+, Netflix aj Spotify za 0,50 €: Rozšírili sa šedé licencie, na TOTO si dajte veľký pozor!

Internet zaplavili tisíce licencií s ošemetnou históriou. Obľúbené streamovacie služby stoja zlomok ceny.

6

Predplatné rôznych služieb sa, čo sa celkovej ceny týka, vymklo kontrole. Pred pár rokmi si mnohí platili len Netflix či Spotify a mali tak k dispozícii naozaj bohatú zbierku filmov, seriálov a obľúbenej hudby. Dnes je situácia iná a ak by ste chceli mať prístup ku všetkému, čo sa vám páči, predplatené by ste museli mať služby ako Netflix, HBO Max, Disney+, Amazon Prime Video, Spotify a poprípade aj Tidal. Ak to spočítate dokopy, ide už o slušný mesačný náklad.

Zníženie finančnej náročnosti sa dá dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Azda najpopulárnejšou je zdieľanie jedného účtu s rodinou či známymi. Toto sa prestáva páčiť všetkým firmám a hlavne Netflixu, ktorý chce zdieľačom účtov klepnúť po prstoch. Druhou možnosťou je predplatiť si v daný mesiac vždy len jednu službu, a tú vypozerať do posledného seriálu a filmu, ktorý vás zaujíma. S tým je ale veľa práce a neustále meniť služby je prinajmenšom otravné.

Na Aliexpresse za 0,50 € mesačne

Začnem azda najtemnejším riešením, ktoré môže porušovať a s najväčšou pravdepodobnosťou aj porušuje podmienky používania jednotlivých služieb. V službách ako eBay alebo Aliexpress sa nachádzajú ultralacné licencie, ktoré si môžete kúpiť na 1 mesiac, 3 mesiace, pol roka, rok a kľudne aj dlhšiu dobu. Predávajú sa ich kvantá, pričom jediným dôvodom je ich cena. Zatiaľ čo na Slovensku si napríklad Disney+ za ročné členstvo pýta 79,90 €, predajcovia na Aliexpresse európske predplatné ponúkajú za 10 €, 2-ročné predplatné za 14 € a 3-ročné predplatné za 18 €. To je obrovský rozdiel.

Netflix
Príklad licencie, ktorá môže/nemusí fungovať. Zdroj: reprofoto Aliexpress

Treba si ale uvedomiť, že predajcovia negarantujú, že vám účet bude fungovať a či vám bude fungovať na tak dlhú dobu, akú sľubujú. S najväčšou pravdepodobnosťou totiž jeden účet budete zdieľať s desiatkami, ba až stovkami ľudí z celého sveta. No a čo je horšie, minimálne Netflix s takýmito licenciami absolútne nie je stotožnený. Odporučil by som ich? V žiadnom prípade.

Staňte sa Argentínčanom a ušetrite

Druhou možnosťou, ako výrazne ušetriť, je predplatiť si niektorú zo služieb v krajine, v ktorej sa bežne predávajú výrazne lacnejšie. V tomto prípade je ideálnym príkladom Argentína, ktorá je aj napriek nedávnej vlne zdražovania stále výrazne lacnejšia než okolité krajiny.

Tak napríklad: YouTube Premium, ktorý vám umožní pozerať YouTube bez reklám, s vypnutým displejom a k tomu všetkému prihodí aj službu YouTube Music, sa na Slovensku predáva za 7,19 € za mesiac. Rodinné predplatné pre piatich členov jednej rodiny zas stojí 10,99 € mesačne.

VPN
Zdroj: NordVPN

V Argentíne je cena výrazne nižšia. YouTube Premium tam stojí 2,09 €, resp. 3,74 € pri rodinnom balíčku. Platiť trikrát menej je fajn a Googlu to, podľa všetkého, nevadí. O nakupovaní „cezhraničných“ licencií vie.

Stať sa virtuálnym Argentínčanom je pritom veľmi jednoduché. Stačí vám obľúbená VPN služba a radšej aj virtuálna jednorazová karta. Jej výhoda je tá, že sa po použití automaticky zruší a platí len pre danú službu.

Kúpiť? NEkúpiť.

Oplatí sa kupovať si služby iným spôsobom než tým, ktoré promujú na Slovensku? Rýchla odpoveď – NIE. Cena za služby je nastavená tak, aby dokázali pokryť všetky náklady na zamestnancov, na tvorbu a licencovanie obsahu a aby pomaly rástli. Netflix, Disney+ ani HBO Max aktuálne nie sú v zisku miliardy dolárov. Práve naopak, predvádzajú opatrnú rovnováhu medzi tým, koľko zinkasujú na predplatnom a koľko peňazí minú na tvorbu.

Je preto na zvážení každého z nás či bude chcieť riskovať a zároveň škodiť ostatným tým, že firmy pripraví o rozpočet, ktorý by mohli investovať do obľúbeného obsahu. Tento článok by som nepísal, ak by som nevedel, že o takéto licencie je skutočne ohromný záujem, pritom mnohí ani nevedia, aké riziko podstupujú.