Úvod Zaujímavosti POZOR: Zdieľaš účet na Netflixe alebo Disney+? Podľa vlády si spáchal trestný...

POZOR: Zdieľaš účet na Netflixe alebo Disney+? Podľa vlády si spáchal trestný čin, budúci rok bude zásadný!

Zdieľate svoje heslo k účtu so svojimi blízkymi aj vy?

4

Zdieľanie hesiel je pri využívaní streamovacích platforiem úplne bežné. Praktizuje to nielen Netflix, ale aj Disney+ či Prime Video. Je pravda, že Netflix už párkrát prejavil úsilie o to, aby tomuto zdieľaniu zabránil, no zatiaľ neúspešne. Podľa najnovších informácií to možno skúsi opäť.

Portál Techradar s odkazom na Torrent Freak upozorňuje na nové usmernenie o pirátstve, ktoré vydala britská vláda. Britský Úrad duševného vlastníctva aktualizoval svoje usmernenie o pirátstve a tvrdí, že zdieľanie hesiel v streamovacích službách sa môže právne považovať za čin, ktorý porušuje autorské právo.

pirátstvo
Zdroj: gov.uk

Naozaj ide o trestný čin?

Úrad duševného vlastníctva neskôr zdôvodnil toto svoje tvrdenie. „V trestnom a občianskom práve existuje celý rad ustanovení, ktoré sa môžu uplatniť v prípade zdieľania hesla, ak je zámerom umožniť používateľovi prístup k dielam chráneným autorským právom bez zaplatenia.“

Toto vyjadrenie sa zatiaľ týka iba Spojeného kráľovstva, ale nie je vylúčené, že sa toho chytia aj úrady v iných krajinách. Hlavne to bude hrať do kariet samotnému Netflixu, ktorý by rád skoncoval so zdieľaním hesiel. Chce totiž prilákať viac platiacich predplatiteľov.

Zatiaľ je asi vylúčené, aby niekto poputoval za zdieľanie hesiel do väzenia, ale ktovie. Ukáže len čas, ako sa k tomu postavia streamovacie platformy. Možno sa naozaj dočkáme zákazu využívania jedného účtu pre viacerých členov.