Úvod Zariadenia EÚ diktuje tvrdo: Do tohto dátumu sa musia zmeniť všetky telefóny!

EÚ diktuje tvrdo: Do tohto dátumu sa musia zmeniť všetky telefóny!

Firmy majú približne dva roky na to, aby sa prispôsobili.

31

Európska únia (EÚ) v októbri schválila USB-C ako univerzálny štandard pre nabíjanie malej spotrebnej elektroniky. Do tejto skupiny sa zaraďujú nielen smartfóny, ale aj tablety a elektronické gadgety. V tom čase uviedla, že firmy budú musieť na tento štandard presedlať najneskôr v roku 2024. Presný dátum však neuviedla, až doposiaľ.

Ako upozornil server MacRumors, EÚ v oficiálnom dokumente, ktorý je dostupný na stránke EUR-Lex, uvádza, že všetky zariadenia z odvetvia malej spotrebnej elektroniky budú musieť presedlať na USB-C najneskôr do 28. decembra 2024. Firmy pôsobiace v tomto sektore tak majú približne dva roky na to, aby sa adaptovali. A platí to aj pre Apple.

Kábel s USB-C koncovkou – Zdroj: Pixabay

Čo spraví Apple?

Apple je v tejto súvislosti jedným veľkým otáznikom. Väčšina výrobcov Android zariadení používa USB-C už niekoľko rokov, Apple však pri iPhonoch stále používa Lightning.

Jedno isté. EÚ rozhodla a Apple sa musí podvoliť. Otázne je, akým spôsobom sa podvolí. Prvou možnosťou je, že Apple presedlá na USB-C. Druhou, že nabíjací port odstráni úplne. EÚ totiž v nariadení uvádza, že zariadenia, ktoré používajú výhradne bezdrôtovú formu nabíjania, nemusia mať USB-C port.

Viac pravdepodobne však, aspoň zatiaľ, vyzerá tá prvá možnosť. Ešte v októbri to čiastočne potvrdil Greg Joswiak, hlava marketingového oddelenia spoločnosti Apple. „Zrejme sa budeme musieť prispôsobiť, nemáme na výber,“ odpovedal na otázku ohľadom nového nariadenia EÚ, ktorú mu položila Joanna Sternová z The Wall Street Journal.

Buď ani jeden, alebo rovno dva

Krátko na to sa objavili špekulácie ohľadom kapacít USB-C portov, ktoré sa majú stať súčasťou radu iPhone 15. Áno, plurál. USB-C port zakomponovaný do nižšej (a lacnejšej) dvojice v podobe iPhone 15 a iPhone 15 Plus totiž bude citeľne pomalší ako port, ktorý dostanú modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. A týka sa to nielen nabíjania, ale aj prenosu súborov.

Ako sa Apple napokon rozhodne je nateraz záhadou. Koniec koncov, nie je vylúčené, že znovu siahne po Lightningu. Rad iPhone 15 má totiž debutovať na jeseň 2023, rok predtým, ako predmetné nariadenie nadobudne platnosť.