Úvod Zariadenia Corning Gorilla Glass Victus 2: Ochranné sklo pre smartfóny budúcnosti je tu!...

Corning Gorilla Glass Victus 2: Ochranné sklo pre smartfóny budúcnosti je tu! Prežije aj pád na beton

Do prvých smartfónov príde v priebehu najbližších mesiacov.

0
Corning Gorilla Glass Victus 2
Zdroj: Corning

Jednou z najdôležitejších kvalít každého smartfónu, hoci si to nie vždy uvedomujeme, je jeho odolnosť voči pádom. Väčšina sa snaží riziko poškodenia zariadenia v takýchto prípadoch minimalizovať nasadením puzdra, no ani to niekedy nemusí stačiť. Presne v tomto bode do hry vstupuje spoločnosť Corning.

Corning je známy tým, že smartfóny vybavuje ochrannými vrstvami Gorilla Glass, ktoré majú za cieľ čo najviac chrániť ich exteriér. Podobne, ako mnohé iné firmy, aj Corning v priebehu rokov inovoval svoje technológie, pričom každým rokom prináša stále odolnejšie vrstvy. A inak tomu nie je ani teraz.

Pri svojom najnovšom ochrannom skle, ktoré pomenoval Gorilla Glass Victus 2, sa sústredil na najväčšie hrozby vonkajšieho prostredia – betón a asfalt. Preto pri vývoji tohto skla používal dva typy brúsnych papierov. Zatiaľ čo na napodobenie betónu používal brúsny papier so zrnitosťou 80, pri testovaní odolnosti voči asfaltu siahol rovno po 180-ke, píše GSMArena.

Prečo práve betón a asfalt? Fyzika. Ak vám telefón spadne doma na parkety či dlaždice (alebo iný rovný povrch), sila vyvinutá nárazom sa rozloží, čo znižuje pravdepodobnosť rozbitia. Naopak, pri betóne a asfalte zvyčajne býva povrch nerovný, čo znamená, že sa sila pri páde môže sústrediť na jedno konkrétne miesto, čo zvyšuje riziko vzniku všetkým známej „pavučiny“.

Jeden až dva metre

Corning si dal na svojom novom skle naozaj záležať. Po mnohých laboratórnych testoch sa mu podarilo vyvinúť vrstvu, ktorá dokáže prežiť pád na betón z výšky jedného metra. Čo sa týka asfaltu, pri tom bola najvyššia hranica stanovená na dva metre.

Z nového skla budú benefitovať predovšetkým väčšie smartfóny, opäť kvôli fyzike. Čím je displej väčší, tým väčšie je riziko poškodenia v prípade pádu. Corning uvádza, že priemerný dnešný smartfón je o zhruba 10 až 15 % väčší ako pred štyrmi rokmi, čo je celkom dosť.

Samozrejme, hrozbou pre smartfóny nie sú len praskliny, ale aj škrabance. Našťastie Corning myslel aj na túto záležitosť a uviedol, že Gorilla Glass Victus 2 si zachováva prvotriednu odolnosť voči škrabancom, a to pri prednej i zadnej strane.

Prvé smartfóny vybavené novou ochrannou vrstvou by mali prísť v priebehu najbližších mesiacov. Corning nešpecifikoval, ktoré konkrétne zariadenia ho získajú. Logicky však možno očakávať, že si ho osvoja všetky smartfóny (alebo aspoň väčšina z nich), ktoré používali prvú generáciu.