Úvod Recenzie Čo je to SmartThings a na čo slúži: Ak o tomto neviete,...

Čo je to SmartThings a na čo slúži: Ak o tomto neviete, neviete o čo prichádzate!

SmartThings je celkom pravdepodobne jedna z najšikovnejších aplikácií vo vašom telefóne. Ako funguje a čo všetko dokáže?

0

Málokto vie, že SmartThings svoju púť začal ako startup, ktorý v roku 2014 kúpila spoločnosť Samsung. Pred ôsmimi rokmi predstavovala 200-miliónová akvizícia veľký záväzok v oblasti, ktorú takmer nikto nepoužíval – automatizácia domácnosti.

Ako sa rok s rokom zdravil, SmartThings si našiel cestu do všetkých Samsung smartfónov a tabletov a dnes už hrá centrálu rolu v tom, čo pre Samsung predstavuje. Minimálne čo sa celého ekosystému týka. Dokáže sa totiž spojiť s čoraz väčším počtom zariadení v domácnosti, ale aj nositeľnými zariadeniami, ako napríklad Galaxy Buds 2 Pro či Galaxy Watch 5. A to je len začiatok.


Prehľad kapitol

  • SmartThings: Čo je to a na čo slúži aplikácia? (1. časť)

Samsung SmartThings
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Čo je to SmartThings?

Väčšina z nás SmartThings pozná hlavne vďaka hlbokej integrácii tejto služby/aplikácie v smartfónoch juhokórejského výrobcu. Čoraz častejšie sa objavuje nielen v smartfónoch, ale aj pri domácich spotrebičoch. Šesť navzájom prepojených krúžkov v logu naznačuje, že táto aplikácia spája. A spájať teda skutočne spája. A ešte ako!

Samsung zo SmartThings spravil univerzálny nástroj pre správu svojej domácnosti. Optimalizovaná je dokonca aj pre skladacie zariadenia, akými je Samsung Galaxy Z Fold4 či Galaxy Z Flip4. Aplikácia sa nachádza nielen v obchode Play, ale aj v iOS, takže prístup k nej majú naozaj všetci.

Samsung SmartThings
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

SmartThings – svet vašich smart zariadení

Smartfóny radu Galaxy v sebe majú predinštalovanú aplikáciu SmartThings, do ktorej si môžete integrovať všetky svoje smart zariadenia. A tým nemáme na mysli len televízor alebo robotický vysávač. Myslíme tým celý rad smart produktov, ktoré nesú logo Samsung, ale aj tých, ktoré sú vyrobené vybranými výrobcami tretích strán, a ktoré sa dokážu pripojiť k Wi-Fi sieti alebo k ďalším zariadeniam cez Bluetooth alebo Zigbee. Do mobilnej aplikácie SmartThings môžete okrem iného pridať aj tieto zariadenia:

  • blu-ray prehrávač
  • chladničku
  • zvlhčovač
  • klimatizáciu
  • čističku vzduchu
  • práčku
  • sušičku
  • smart zvonček
  • smart zásuvku
  • smart osvetlenie
  • ventiláciu
  • senzor pohybu
  • stmievač
  • domový alarm
  • … a ďalšie
Samsung SmartThings
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Všetky zariadenia pokope

Do smartfónu tak môžete dostať prakticky všetko, od svetiel až po smart spotrebiče a okenné rolety. Pridanie nového zariadenia prebieha v aplikácii SmartThings, zariadenie môžete pridať ručne, a to podľa typu alebo jeho značky, príp. skenovaním okolia či pomocou QR kódu.

Nové zariadenia môžete pre jednoduchú správu umiestňovať do samostatných miestností. Avšak, až potom, čo sa so smartfónom prihlásite na Wi-Fi, a do aplikácie zadáte meno a heslo vášho Samsung účtu.

Na základnej obrazovke aplikácie máte vyobrazený stručný prehľad a stav všetkých zariadení, napr. to, či máte zapnutý televízor, či práčka doprala alebo či je práve aktívna klimatizácia. Zariadenie však môžete aj na diaľku nastaviť, ako potrebujete. A to, buď ručne, napr. jednorazovo pri návrate z práce domov, alebo môžete všetko nechať na prednastavených podmienkach.

Príkazy nemusíte vykonávať len pomocou tlačidiel, ale môžete využiť aj vybraného hlasového asistenta, ktorého je treba s aplikáciou SmartThings len prepojiť. Rovnako jednoducho do aplikácie pridáte aj ďalších členov domácnosti, a to prostredníctvom QR kódu alebo e-mailovej pozvánky.

Samsung SmartThings
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Automatizácia domácnosti

Priamo z hlavnej ponuky aplikácie môžete vytvoriť rýchle podmienečné príkazy typu „ak – tak“, čo značne zjednoduší fungovanie zariadení vo vašej smart domácnosti. Podmienky sa týkajú času, stavu zariadenia (napr. otvorené dvere), polohy člena domácnosti, fázu dňa či počasie. V závislosti na podmienke môžete vybrané smart zariadenie zapnúť, ovládať, zmeniť režim (doma / preč) či poslať upozornenie ďalším členom vašej domácnosti.

Automatizáciu však nemusíte riešiť len selektívne, môžete si vytvoriť vlastnú scénu, pri ktorej dôjde k aktivácii celého radu akcií, a to u všetkých vybraných zariadení naraz. Scény sú následne zobrazené na úvodnej obrazovke aplikácie, aby ste ich mohli rýchlo aktivovať.

Tak napríklad, vytvoriť si môžete scénu „Dobré ráno,“ pri ktorej sa vám automaticky zapnú svetlá a zapne televízor, aby ste mali okamžite prehľad o tom, čo sa deje vo svete. To je, pochopiteľne, len veľmi jednoduchý príklad, keďže schopnosti SmartThings siahajú oveľa, oveľa ďalej.

Ako presne používame zariadenia v domácnosti my, si ukážeme v ďalšej časti tohto seriálu rovnako ako to, aké konkrétne zariadenia môžete so systémom SmartThings využívať.

🤝 V spolupráci so spoločnosťou Samsung.