Úvod Recenzie RECENZIA Two Trees TS2: Vyskúšali sme, aké ťažké je zarobiť si gravírovaním....

RECENZIA Two Trees TS2: Vyskúšali sme, aké ťažké je zarobiť si gravírovaním. Je to ľahšie, než sa zdá!

Gravírovanie v domácich podmienkach už nemusí byť ťarchou. Two Trees TS2 prináša profesionalitu do každej dielne.

1

Ak sa pohybujete okolo diodových laserových gravírovacích strojov alebo 3D tlačiarní a makerská komunita vám nie je úplne cudzia, určite pre vás Two Trees nebude neznáme meno. Tieto stroje už majú medzi CNC zariadeniami svoje pevné miesto na trhu. Ich nová laserová gravírovačka Two Trees TS2 je toho jasným dôkazom.

Ale poďme pekne od začiatku. Po objednaní vám gravírovací stroj kuriér dovezie v jednej väčšej krabici, v ktorej sú tri menšie, označené A, B a C pre lepšiu organizáciu dielov pri skladaní. Diely sú v krabiciach starostlivo zabalené a naukladané v PE pene – nič sa pri transporte ani nepohne.

Návod na zostavenie je zrozumiteľný a hoci som občas poňal podozrenie, že niečo v ňom chýba, tak nechýbalo. Mốžte sa naň spoľahnúť a všetky kroky montáže majú svoje správne načasovanie. Laser je čiastočne zostavený a skompletovať ho mi trvalo necelé dve hodinky, no je nutné povedať, že som od stavby musel niekoľkokrát odbehnúť a prerušiť ju. Navyše som sa ani neponáhľal, pretože som nechcel pri montáži spraviť nejakú chybu.

Všetky diely sú popísané a krásne do seba pasujú, len pri napínaní remeňov je treba vynaložiť aj nejakú tú silu, aby boli riadne napnuté. Spracovanie je robustné a kvalitné. Pri doťahovaní excentrických matiek na pojazdoch to ale nepraháňajte – ak ich dotiahnete príliš, môžu sa vám silikonové kolieska rýchlo otlačiť, čo zanechá stopy na plynulosti pojazdu a dokonca to môže ovplyvniť aj kvalitu výrobkov. Našťastie tieto kolieska sú celkom bežný náhradný diel, ktorý je súčasťou mnohých strojov založených na CNC princípe (lasery, frézky, 3D tlačiarne,..) a dajú sa lacno a dobre zohnať, takže ak by sa vám to aj podarilo prehnať, škoda nie je totálna.

Two Trees TS2: Kde ju kúpiť

🛒 Cena: 452,32 € | 🎫 Kupón: CC6541 | 🚚 Poštovné do SR: Zadarmo

Gravírovací stroj Two Trees TS2 si môžete objednať z overeného technologického obchodu CAFAGO, ktorý ho aktuálne zaradil do mimoriadnej akcie. V zľave sa dá s kupónom CC6541 zakúpiť za 452,32 €. Následne cena prudko vzrastie. Ak sa vám takýto nástroj páči, nezaváhajte, inak môžete preplatiť. Domov vám príde kurierskou spoločnosťou do pár dní bez nutnosti doplácať akékoľvek poplatky.

Two Trees TS2: Obsah balenia

V balení okrem samotnej gravírovačky nájdete aj základné príslušenstvo ako sú ochranné okuliare, štetček či napríklad microSD karta s USB adaptérom, na ktorej nájdete profily pre gravírovací software, návody, videá a ďalšie užitočné veci. Súčasťou balenia je aj pár vzoriek materiálu ako kartón, nerezové psie známky či kúsok čierneho akrylátu, na ktorých môžete skúšať. Gravírka má pripravenú aj hadičku na prívod vzduchu na tzv. ofuk – air assist – ktorý vie uľahčiť rezanie.

Zdroj: Martin Cimbálek / AndroidPortal.sk

Two trees TS2: Vlastnosti a schopnosti

Výkon TS2 ma veľmi milo prekvapil. Ako človek so zbežnými skúsenosťami s CO2 lasermi som žil v predstave, že diodové lasery nemajú dostatočný výkon na rezanie materiálov. Vo videách som vídaval, že 4 mm preglejku takéto lasery rezali na niekoľkokrát. TS2 prešlo ale 6 mm preglejkou ako nôž zmäknutým maslom na jeden priechod a Two Trees tvrdí, že zvládne dokonca až 8mm preglejku či až 15mm mäkké drevo. TS2 ďalej zvládne rezať MDF, kartón či dokonca aj farebné plexisklo!*

Zdroj: Martin Cimbálek / AndroidPortal.sk

*Prečo TS2 neprereže priehľadné materiály:
Laserový lúč diodových laserov je zvyčajne modrý, lebo vieme lacno vyrábať veľmi výkonné diódy ktoré emitujú svetlo takéhoto spektra. Dôležité však je, že ide pre ľudské oko o viditeľné spektrum a teda to, čo je priehľadné pre nás, je priehľadné aj pre tento laser a lúč sa nemá do čoho oprieť. Do istej miery sa dajú priehľadné materiály gravírovať, nie však rezať. O rezanie takýchto materiálov budete musieť požiadať niekoho s CO2 laseom, alebo navšíviť nejakú otvorenú dieľňu. CO2 laser totiž emituje infračervený lúč a v infračervenom spektre sú organické materiály krásne čierne.

Pri gravírovaní máte ešte dokonca oveľa viac voľnosti. TS2 zvládne gravírovať plexisklo, drevo, preglejku, kožu či dokonca aj odrazivé materiály ako je nerez. S malou výpomocou kobercovej pásky sa mi podarilo dokonca gravírovať aj sklo. Vyvarujte sa však rezaniu PVC! PVC sú napríklad aj niektoré plexisklá. Pri rezaní či gravírovaní PVC sa uvoľnuje plynný chlór a mohlo by to ohroziť vaše zdravie.

K dispozícii máte naozaj veľkú pracovnú plochu o rozmeroch 450 x 450 mm, ktorá je zo strán otvorená, a tak vám umožní gravírovať aj väčšie predmety. Ako príklad Two Trees ponúka baseballovú pálku či dosku skateboardu. Nad pracovnou plochou sa pohybuje gravírovacia hlava s výkonom laseru 10 W. Toho Two Trees docielilo tak, že skladá dva 5W laserové lúče do jedného. Aj vďaka tomu TS2 ponúka rýchlosť gravírovania až 10000 mm/min. Súčasťou gravírovacej hlavy je aj ďalší krokový motor, ktorý umožňuje pohyb v ose Z a spolu so senzorom slúži na automatické zaostrovanie. S takto zaostreným lúčom Two Trees TS2 sľubuje vysokú presnosť až na úrovni 0.01 mm! Samozrejmosťou je vstavaná tryska a ventil na prívod vzduchu pre air assist. Mozgom tejto gravírky je 32-bitový LX6 mikroporcesor s vstavaným ESP32 čipom, ktorý poskytuje WiFi konektivitu.

Two Trees TS2
Zdroj: Martin Cimbálek / AndroidPortal.sk

Bezpečnosť

Pri niektorých materiáloch existuje isté riziko vznietenia, ktorému dokáže predísť doplnkové príslušenstvo Air Assist. Netreba sa ale ale báť – gravírovací stroj má vlastný detektor plameňa a v prípade náznaku vznietenia materiálu sa okamžite vypne. Podobne zareaguje aj v prípade, že by došlo k jej prevráteniu a pádu zo stola. Pri náklone viac ako 15° sa vďaka vstavanému gyroskopu sama vypne. Na núdzové, a vlastne aj bežné vypnutie slúži tiež červený gombík, po ktorého stlačení sa laser takisto okamžite vypne.

Two Trees TS2: Konektivita a software

Ani tu výrobca nezaháľal a ponúka niekoľko možností prepojenia laseru vlastne s čímkoľvek – s počítačom, s telefónom, alebo vďaka integrovanému WiFi modulu a webovému rozhraniu s čímkoľvek, čo má internetový prehliadač.


Mobilná aplikácia nie je žiadny zázrak, ale zvládnete vďaka nej laserom hýbať a vygravírovať obrázok, fotografiu, text či uložený .gcode súbor. Aplikácia pri gravírovaní umožňuje základné nastavenie jasu, kontrastu, rozmerov a výkonu a… to je vlastne všetko. Veľmi mi v aplikácii chýba funkcia zaostrenia, bez ktorej je to skôr o odhade, ale s trochou cviku a metrom sa to dá zvládnuť, nakoľko má laser pomerne veľkú hĺbku ostrosti. Touto funkciou vlastne vačšina laserov (aspoň tých s ktorými som sa stretol ja) ani nedisponuje, no rýchlo si na to človek zvykne.

Webové rozhranie je ešte základnejšie. Umožňuje pohybovať laserom a prechádzanie .gcode súborov na pamäťovej karte a ich spustenie či zmazanie. Bonus oproti mobilnej aplikácií je vstup do pokročilých nastavení firmwaru laseru.

Najviac z TS2 vyťažíte po pripojení cez USB kábel k počítaču. Na výber máte z dvoch aplikácií, ktoré sú dostupné pre Windows, Mac aj Linux – LaserGRBL a LightBurn. K obom sú na pamäťovej karte aj na stránkach výrobcu dostupné profily, vďaka ktorým by mala byť konfigurácia hračka. LaserGRBL je OpenSource software dostupný na GitHube a teda je zdarma. Ponúka však v porovnaní s LightBurn iba obmedzenú funkcionalitu.

Druhý zmienený, LightBurn, je výborný softvér, ktorý okrem ovládania laseru ponúka aj funcionalitu základného grafického editora. LightBurn bola aj moja voľba pri testovaní. Hoci je spoplatnený, ponúka 30 dní na skúšku zdarma. Po nahratí konfigurácie pre Two Trees TS2 funguje skvelo a bez zaváhania. Konfigurácia obsahuje prednastavené makrá na nastavenie laseru nad rezaným či gravírovaným povrchom do optimálnej výšky – automatické zaostrenie. Taktiež ponúka možnosť uložiť G-kód pre laserovanie z SD karty alebo pre neskoršie či opakované použitie.

Zdroj: Martin Cimbálek / AndroidPortal.sk

G-kód, gcode:
G-kód alebo gcode je najpoužívanejší strojový kód pre CNC stroje. Ide o CNC programovací jazyk, ktorému stroje ako je Two Trees TS2 či bežne používané domáce 3D tlačiarne rozumejú. Dá sa otvoriť bežným textovým editorom a v prípade potreby ho v ňom môžte aj upraviť.

Na to aby ste mohli laserom rezať je potrebné mať vstupné súbory vo vektorovom formáte. Bitmapové formáty sú vhodné len na gravírovanie, ale trasovaním sa niektoré dajú do vektrového formátu previesť. Taktiež gravírovanie vektorových obrázkov je rýchlejšie a kvalitnejšie. Na prípravu vektorových obrázkov mám výborné skúsenosti so softwarom Inkscape, ktorý je opäť zdarma a dostupný pre Windows, Mac, Linux či vo forme zdrojových kódov. Ak ste ale zvyknutí na CorelDraw alebo Adobe Illustrator, nič by vám nemalo brániť v ich použti.

Hurá do tvorby!

Ak ste nadšenci ako ja, zrejme budete chcieť stroj po zostavení čo najrýchlejšie vyskúšať a pravdepodobne siahnete po mobilnej aplikácii v spojení s WiFi prepojením. Funguje to. Vďaka pribalenej tabuľke s odporúčanými nastaveniami výkonu a rýchlosti pre jednotlivé materiály s veľkou pravdepodobnosťou už pri prvom použití dosiahnete dobrých výsledkov.

Na dosiahnutie výborných výsledkov to však, tak ako všetko, vyžaduje trochu praxe a skúseností. Hoci vám pribalená tabuľka poskytne solídny základ, pri najčastejšie používanom materiáli – preglejke – budete pravdepodobne chcieť vedieť viac. Preglejok je viacero druhov a ich vlastnosti sa líšia. Topoľová sa takmer určite bude správať inak ako buková. Vrelo odporúčam pre každý materiál najprv vyskúšať tabuľku výkonu a rýchlosti. Generátorov je viacero druhov a dajú sa nájsť na internete pod kľúčom “laser powerscale generator”. Jeden taký je aj súčasťou LightBurn.

Zdroj: Martin Cimbálek / AndroidPortal.sk

Po tomto “odpichnutí sa” vás čaká ešte kopa experimentovania a aj nejaké tie nepodarky, ktorých jediný dôvod bude ale pravdepodobne niekde za klávesnicou počítača. A nikdy predsa nie výsledok tak dobrý, aby nemohol byť ešte lepší, no nie? Na začiatok som skúsil niečo jednoduchšie – podložku pod pohár s vygravírovaným logom TECHBYTE. Ako materiál vyhrala dobre dostupná topoľová preglejka. Výsledok môžte posúdiť sami. Za mňa som tomu nemal čo vytknúť.

Poznámka: Pri zadávaní úlohy laseru je dobre premýšlať a dodržať postup gravírovanie – vnútorené rezy – vonkajšie rezy. Inak sa vám môže stať, že vám po prvom výreze časť vypadne a posunie sa a druhý rez a ďalšie gravírovanie nebude presne tam, kde by malo byť.

Zdroj: Martin Cimbálek / AndroidPortal.sk

Pokračoval som tvorbou vzorovej vizitky na čierny akrylát, ktorý prišiel spolu s Two Trees TS2. Výsledok bol tiež veľmi dobrý, avšak asi som zle odhadol hrúbku materiálu, pretože výrez finálneho tvaru nedopadol podľa očakávaní a akrylát nebol uplne prerezaný na druhú stranu. Chýbalo asi 0,5 mm. Takže nabudúce pomalšie.

Zdroj: Martin Cimbálek / AndroidPortal.sk

Poznámka: Pri gravírovaní niektorých, zvyčajne tmavých, materiálov je treba si uvedomiť, že to čo vidíte v softwari tmavé, bude vo výsledku svetlé a naopak. Niekedy je náročnejšie na predstavivosť.

Nasledovala skúška gravírovania na nerez, kožu a kartón. Pri všetkých sme použili výrobcom odporúčané nastavenia a výsledky boli výborné. Artefakty, čo na fotke gravírovania na kartón vidíte, sú pravdepodobne spôsobené prvotným prílišným dotiahnutím excentrických matiek, ktoré som spomínal vyššie. Z bežnej pozorovacej vzdialenosti nie sú viditeľné.

Two Trees TS2
Zdroj: Martin Cimbálek / AndroidPortal.sk

Po testoch zameraných na gravírovanie prišiel test zameraný na rezanie a presnosť. Nejdem vás napínať a rovno napíšem, že výsledky boli opäť výborné.

Tu by som sa ale trošku pozastavil a vyzdvihol možnosti, ktoré takýto laser prináša. Osobne vnímam gravírovanie len ako malú časť tvorby, ktorú ponúka. Na stránkach ako je thingiverse.com môžete získať kopu inšpirácií a projektov. Ďalšie inšpirácie určite nájdete aj v obchodoch v tomto predvianočnom čase, kde sa laserované dekorácie tešia velkej obľube.

Zdroj: Martin Cimbálek / AndroidPortal.sk

Fantázií sa medze nekladú a laserom sa dajú vyrobiť rôzne dekorácie, organizéry, krabičky, svietniky, misky, cedulky, dosky na fotoalbumy či dokonca aj tienidlá na luster. Sám už niekoľko rokov zdobím stromček laserovanými ozdobami vlastného návrhu, ktoré som si kedysi vyrobil v jednej otvorenej dielni zo siete FabLab. A tento rok si také budem môcť vyrobiť doma. Na krabičky odporúčam boxes.py – generátor (nielen) rôznych krabičiek, poličiek a organizérov.

Na záver mi to nedalo a vrátil som sa k TS2 ešte skúsiť gravírovať sklo, ktoré by podľa stránok výrobcu mal Two Trees TS2 zvládnuť. Po prvotných neúspechoch sa mi podarilo priehľadnosť skla prekabátiť pomocou čiernej kobercovej pásky a vygravírovať na malý kúsok skla písmeno G (ako Glass). Takže dá sa gravírovať aj sklo, ale nie je to tak priamočiare a jednoduché ako ostatné materiály.

No čo dodať? Budem sa len opakovať. Two Trees TS2 ma príjemne prekvapil svojimi možnosťami, o ktorých som netušil, že je ich malý, stolný diodový laser na domáce použitie vôbec schopný. Či už ide o gravírovanie takmer čohokoľvek – od preglejky, cez nerez až po kameň, alebo vyrezávanie zložitejších vecí, kde aj desatina milimetra je príliš, so všetkým si TS2 hravo poradil.

Na domáce majstrovanie je to ideálny kandidát, ktorý verím, že môže technológiu laserového gravírovania a rezania opäť o krôčik problížiť bežným ľuďom. Navyše, za cenu 45232 € predstavuje relatívne lacnú počiatočnú investíciu pre toho, kto by si chcel gravírovaním privyrábať, alebo sa ním dokonca živiť. Pri objednaní nezabudnite použiť kupón CC6541.

>>> Kúpiť Two Trees TS2 za 452,32 € <<<