Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Slovákom pred Vianocami začali chodiť SMS-ky „od Matoviča“. Takto vyzerajú!

POZOR: Slovákom pred Vianocami začali chodiť SMS-ky „od Matoviča“. Takto vyzerajú!

Ľudia by si mali dať veľký pozor. Nové SMS-ky sú extrémne nebezpečné.

10

Na slovenské telefónne čísla začali prichádzať SMS správy, ktoré sa tvária tak, akoby pochádzali od Ministerstva financií. Správy sú dômyselne zostrojené a zneužívajú aktuálnu situáciu týkajúcu sa energetickej krízy, ktorá sa dotkla azda každého jedného z nás.

Na podvod upozornila Polícia SR prostredníctvom svojho facebookového profilu Hoaxy a podvody, ktorý aktívne sleduje nové pokusy o okradnutie nič netušiacich ľudí. „Podvodníci sú dômyselní a „preklápajú“ aktuálne témy do svojich podvodných plánov. Ak sa dnes hovorí o energetickej kríze, tak sú schopní vám poslať www odkaz podobajúci sa na web Ministerstva financií,“ píše polícia.

Nemýli sa, SMS-ka sa skutočne podobá na správu, ktorú si mnohí môžu pomýliť s niečím, čo by eventuálne mohlo zaslať Matovičove ministerstvo. Hneď na prvý pohľad je zjavné, že najcitlivejšou cieľovou skupinou sú staršie generácie, ktoré SMS správy stále berú ako dôveryhodný zdroj informácie. Tam si predsa často nájdu informácie o transakciách na účte či informácie o vystavení faktúry.

Podvodné SMS-ky od Ministerstva financií
Príklad podvodnej SMS správy. Zdroj: Polícia SR (FB)

Čo sa stane ak kliknete na odkaz z SMS-ky?

Polícia upozorňuje, že link je navrhnutý tak, aby sa po jeho otvorení pokúsil vylákať informácie o vašej platobnej karte. „Ak kliknete na podvodný odkaz, vždy jeho cieľom bude od vás získať detaily bankomatovej karty. Vždy si vymyslia príbeh, kvôli ktorému by ste im mali tieto citlivé údaje napísať. Nikdy to nerobte. Sledujte overené a oficiálne zdroje,“ varuje polícia.

Nakoniec, ak aj odkaz v týchto SMS správach nefunguje, je viac než pravdepodobné, že podvodníci začnú používať nové odkazy smerujúce na kópiu pôvodnej stránky. Je preto nutné ostať ostražitý a hlavne varovať svojich rodičov a starých rodičov.