Úvod Zaujímavosti Bizár storočia: Organizácia PETA chce, aby z počítačových hier zmizlo násilie na...

Bizár storočia: Organizácia PETA chce, aby z počítačových hier zmizlo násilie na zvieratách

Žiada o implementáciu "režimu PETA".

0

God of War: Ragnarok je bez akýchkoľvek pochýb jednou z najdiskutovanejších hier za posledné mesiace. Jej popularita sa spriada s veľkým množstvom pozitívnych recenzií, predovšetkým kvôli nádhernej grafike, skvelému gameplayu a prepracovanému príbehu. Nájdu sa však aj takí, ktorí titul z toho či onoho dôvodu odsudzujú. A nemusia to byť len hráči.

Na God of War: Ragnarok má svoj názor aj PETA, nezisková organizácia zameraná na ochranu zvierat. Konkrétne sa jej nepáči, koľko sa v hre vykonáva násilia na zvieratách. Požiadala dokonca o implementáciu nového režimu, ktorý by z hry tento „prvok“ odstránil. Téme sa venuje server Eurogamer.

Vyhnúť sa tomu dá len veľmi ťažko

God of War: Ragnarok je založený na severskej mytológii, ktorá, ako mnohí z vás vedia, je prešpikovaná rôznymi legendami a povesťami o bohoch a iných nadpozemských stvoreniach, ktoré v nejednom prípade naberajú podobu zvierat. V tomto ohľade možno spomenúť napríklad Fenrira, monštruózneho vlka a syna Lokiho a Angerbody.

V hre inšpirovanej severskou mytológiou sa násiliu na zvieratách dá vyhnúť len veľmi ťažko. To ale PETA neberie ako dostatočný argument. Nestačí jej dokonca ani fakt, že zvieratá, na ktorých sa násilie v hre vykonáva, sú vymyslené.

God of War: Ragnarok
Zdroj: Shirrako (YouTube)

Príklad Fenrira sme nespomenuli len tak náhodou. „Tento pes bol celé veky uväznený vonku na reťazi v chlade,“ uvádza PETA. „Kratos a Atreus ho našli v žalostných podmienkach, ako znáša chladné pustošenie Fimbulwinteru bez akéhokoľvek prístrešia. Nemal k dispozícii žiadne jedlo (okrem Kratosa) ani vodu. Všetky psy si zaslúžia milujúce domovy a teplý gauč, aj keď majú 20 metrov. Ak je vám zima, je zima aj im,“ dopĺňa.

Či štúdio vypočuje návrh organizácie je nateraz otázne. Rozhodne by to však predstavovalo veľký krok, ktorý by mohol do veľkej miery zmeniť svet gamingu. Násilie na zvieratách, hoci vymyslených, totižto v hrách nie je žiadnou prelomovou novinkou. Stačí sa pozrieť napríklad na World of Warcraft, kde je zabíjanie medveďov a inej lesnej zveri doslova na dennom poriadku.