Úvod Huawei Huawei Mate 50 Pro Huawei Mate 50 Pro: 5 dôvodov, prečo by sme si ho kúpili!

Huawei Mate 50 Pro: 5 dôvodov, prečo by sme si ho kúpili!

Huawei Mate 50 Pro v pomyselnom klobúku skrýva mnohé vlastnosti, ktoré mu závidí konkurencia. V čom je špecialista?

0

Huawei Mate 50 Pro je absolútnou novinkou, ktorá sa na Slovensku začala predávať len nedávno. Podobne ako ostatné vlajkové lode, aj Mate 50 Pro sľubuje mnohé prevratné veci. Ako je to ale naozaj a čo všetko skutočne ponúka?

V tomto článku v skratke zhrnieme 5 najdôležitejších vlastností, ktorými sa Huawei Mate 50 Pro pýši a kvôli ktorým skutočne stojí za zváženie. Ak by ste si chceli prečítať komplexnú recenziu, nájdete ju na tomto odkaze.

Huawei Mate 50 Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Fotoaparát ako žiaden iný. Doslova

Zatiaľ čo mnohé telefóny sa oblasť fotoaparátov snažia odbiť čo najvyšším počtom megapixelov alebo čo najväčším počtom jednotlivých senzorov, Huawei Mate 50 Pro na to ide inak. Huawei je kráľom mobilnej fotografie niekoľko rokov po sebe a model Mate 50 Pro tomuto bohatému dedičstvu nechce ostať nič dlžný.

Výrobca sa zameral najmä na hlavný 50 Mpx senzor, ktorý vybavil špičkovou, fyzicky meniteľnou clonou. Čo to ale znamená? Jednoducho dokáže podobne, ako veľké objektívy na veľkých fotoaparátoch fyzicky zmenšovať otvor, ktorým na senzor prúdi svetlo, a to od f/1.4 (najviac svetla), až po f/4.0 (najmenej svetla).

Výhodou takéhoto systému je, že telefón dokáže na senzor prepustiť presne toľko svetla, koľko potrebuje. Počas slnečného dňa ho je na dosiahnutie čo najprirodzenejšieho záberu potrebné oveľa menej, než počas noci. Mate 50 Pro tak dokáže fotoaparát pripraviť nielen po softvérovej, ale aj po fyzickej stránke.

Okrem toho ale samozrejme disponuje všetkými špičkovými technológiami, ako napríklad Huawei XD Fusion Pro enginom, ktorý spracováva zábery, upravuje jas, dynamický rozsah a mnoho ďalšieho. Spojte to s laserovým automatickým zaostrovaním a optickou stabilizáciou obrazu a dostanete foto výbavu, aká sa vo svete smartfónov tak často nevidí. Aj to je možno jeden z dôvodov, prečo sa Huawei Mate 50 Pro nedávno umiestnil na 1. priečke spomedzi všetkých fotomobilov.

Huawei Mate 50 Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Displej, ktorý ožije s obsahom

Ďalším aspektom, v ktorom Mate 50 Pro získava plný počet bodov, je jeho displej. K dispozícii má totiž 6,74-palcový OLED panel s rozlíšením 2 616 x 1 212. Vybavený je 120 Hz obnovovacou frekvenciou, vďaka čomu sa automaticky dokáže prispôsobiť akémukoľvek obsahu, aký budete chcieť zobraziť. Či už sú to YouTube videá, filmy, seriály alebo hry, obsah na takomto displeji bude vyzerať vždy perfektne. Jeho displej nie je len pekný, ale aj poriadne odolný.

Vo výbave je tiež tvrdené sklo Kunlun, ktoré je tvorené biliardami nano kryštálov. Vďaka tomuto sklu sa Huawei Mate 50 Pro stal vôbec prvým smartfónom, ktorý od švajčiarskej spoločnosti SGS získal 5-hviezdičkovú certifikáciu pri teste pádu na zem. Samozrejmosťou je tiež krytie IP68, vďaka ktorému je telefón odolný voči vode, a to až do hĺbky 6 metrov.

Huawei Mate 50 Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Batéria, ktorá vás podrží aj pri 1 %

Pri pohľade na špecifikácie síce 4 700 mAh akumulátor neznie nijak špeciálne, no opak je pravdou. Huawei Mate 50 Pro má totiž v rukáve skrytú tajnú zbraň. Keď sa totiž stav nabitia batérie dostane na posledné 1 %, telefón sa dokáže prepnúť do špeciálneho režimu, ktorý je schopný aj toto jedno percento natiahnuť na dve hodiny. Pýtate sa, na čo je to dobré? No napríklad na to, aby sa vám alebo aby ste sa si vy vedeli niekomu dovolať.

Okrem toho ale pochopiteľne môžete počítať aj s veľmi solídnou výdržou batérie pri normálnom používaní. V našom teste dokázal Mate 50 Pro na jedno nabitie fungovať 6 – 8 hodín so zapnutým displejom (Screen on Time), čo je vyšší štandard.

No a keď sa batéria vybije, nemusíte zúfať, 66 W nabíjačka, ktorú nájdete v krabičke, dokáže telefón z 0 % na 100 % dostať len za pár desiatok minút. Alternatívne môžete využiť podobne rýchle, 50 W, bezdrôtové nabíjanie.

Huawei Mate 50 Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

EMUI 13: Je dospelejší, než veľká časť konkurencie

Okrem hardvérových vylepšení Huawei súčasne pracoval aj na tých softvérových, čoho dôkazom je nové používateľské prostredie EMUI 13. To má v sebe zakomponovaných niekoľko nových šikovných funkcií, ako napríklad funkciu SuperStorage. Tá vám umožní odstrániť duplicitné a nepoužívané súbory, čím môžete ušetriť až 20 GB úložiska.

Okrem toho máte k dispozícii aj funkciu SuperHub, ktorá vám zas umožní dočasne uschovať dokumenty, fotky a videá na jednom mieste a následne ich naraz vyzdieľať. EMUI 13 je okrem toho pretkaný bezpečnostnými funkciami, ako napríklad vstavaným antivírusom, detektorom narušenia súkromia a mnohým ďalším.

Huawei Mate 50 Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

AppGallery: So zámerom na Slovensko

Posledným bodom v dnešnom článku je samozrejme AppGallery – obchod s aplikáciami, ktorý Huawei vybudoval úplne od začiatku a postupne ho naplnil stovkami, tisícami až desaťtisícami rôznych aplikácií a hier.

V obchode sa nachádzajú všetky dôležité slovenské aplikácie bánk, obchodov, veľké hry a najobľúbenejšie hry, pričom ďalšie pribúdajú každý deň. AppGallery okrem toho ponúka aj spôsob, ako jednoducho a rýchlo do telefónu dostať aj Google služby, ktoré by vám inak mohli chýbať. Tento proces sme vyskúšali niekoľkokrát a zakaždým to bolo jednoduchšie a jednoduchšie.

Cez Gspace máte prístup ku Google

Aplikácia Gspace používa jeden trik, ktorý funguje veľmi dobre. Gspace pred Google predstiera, že je staršie zariadenie, ktoré má stále povolený prístup ku všetkým Google službám. O tomto vám dá vedieť počas procesu prihlásenia sa ku Google účtu. Napríklad v našom prípade, keď sme chceli na Huawei Nova 9 nainštalovať YouTube, nám aplikácia GSpace dala vedieť, že pred servermi Google sa bude tváriť tak, ako by sme sa prihlasovali zo staršieho Huawei Mate 20 Pro.

Výber aplikácií v službe Gspace. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Následne už inštalujete všetko tak, ako ste zvyknutí a čo je parádne, ku každej aplikácii si môžete spraviť skratku priamo na domácu obrazovku. Nemusíte tak chodiť do aplikácie GSpace odkiaľ by ste ju bežne otvárali. Na ploche tak podobne ako pri každom inom telefóne môžete mať vedľa seba aplikácie YouTube, Gmail, Disk či Google Docs. Je to super systém, ktorý funguje rýchlo a stabilne.

Celkovo tak Huawei Mate 50 Pro predstavuje ideálny fotomobil, ktorý je radosť nosiť vo vrecku. Nie je to len o špecifikáciách, je to o spôsobe, akým dokáže docieliť tie najideálnejšie zábery. Môžeme vám povedať, že Mate 50 Pro je v tomto smere absolútnou špičkou na trhu.