Úvod Aplikácie Sú to teroristi, tvrdí Putin: Zuckerberg musí z Ruska stiahnuť WhatsApp aj...

Sú to teroristi, tvrdí Putin: Zuckerberg musí z Ruska stiahnuť WhatsApp aj Instagram

Rusi prichádzajú hneď o dve obľúbené platformy.

3

Rusko okolo seba kope tak silno, ako sa len dá. Svoje pohŕdanie Západom ktovieako neskrýva, a zrejme sa o to v dohľadnej dobe ani nepokúsi. Do hľadáčika si od začiatku vojny (a sankcií) zobrala viaceré prominentné firmy z USA a Európy, avšak teraz svoj háčik hodila po jednej z najväčších rýb. Reč je o spoločnosti Meta.

Podľa utorkovej správy agentúry Interfax, na ktorú upozornil Insider, malo Rusko zaradiť spoločnosť Meta na zoznam extrémistických a teroristických organizácií. Za týmto rozhodnutím má stáť Rosfinmonitoring, ruská finačná monitorovacia služba.

Prevádzka všetkých služieb od amerického giganta, vrátane WhatsAppu a Instagramu, tak bude v Rusku prerušená. To znamená, že rusi po novom prichádzajú hneď o ďalšie dve široko používané platformy.

Rusko
Zdroj: Golden Frog

Roztržka sa ťahá už niekoľko mesiacov

Toto však nie je prvý prípad, kedy Rusko útočí na služby spoločnosti Meta. Ešte v marci ruský regulačný orgán zablokoval prístup na Facebook. Sociálnu sieť obvinil z diskriminácie a uviedol, že obmedzila prístup používateľov k vládou podporovaným spravodajským médiám, ako sú Sputnik a Russia Today.

Následne, v priebehu toho istého mesiaca, ruská generálna prokuratúra požiadala, aby bola Meta v zmysle zákona označená za extrémistickú organizáciu. Meta totižto dočasne povolila zverejňovanie príspevkov, ktoré podnecovali násilie voči ruským okupantom.

Insider požiadal spoločnosť Meta o komentár, tá na ňu však bezprostredne nereagovala.

Okrem americkej firmy sa na zoznam extrémistckých a teroristických organizácií dopracovalo aj ruské protivojnové hnutie Vesna.