Úvod Zaujímavosti Šoféri POZOR: Polícia na Slovensku testuje nové zariadenie, toto všetko vie odhaliť!

Šoféri POZOR: Polícia na Slovensku testuje nové zariadenie, toto všetko vie odhaliť!

Polícia zariadenia testuje. S výsledkami je zatiaľ spokojná.

3
Ilustračný obrázok

Mnohí vodiči na slovenských cestách sú nepoučiteľní. Od alkoholu, cez príliš vysokú rýchlosť, až po telefonovanie za volantom. To je len zlomok priestupkov, ktorých sa deň čo deň desiatky, stovky, ba až tisíce ľudí dopúšťajú. Polícia na zaznamenanie a preukázanie týchto priestupkov používa niekoľko zariadení, teraz dostanú nové.

Policajti totiž podľa informácií RTVS našla spôsob, ako ľahšie odhaliť aj dokázať telefonovanie za volantom, a to aj na väčšiu vzdialenosť, ideálne tak ďaleko, aby ich šoféri nevideli.

Strážcovia zákona majú niekedy problém dokázať, že telefón počas jazdy skutočne držal v ruke, na základe čoho by mohol dostať pokutu alebo napomenutie. Nové zariadenia dokážu na diaľku priestupok odhaliť, zdokumentovať a nielen to.

Sú totiž multifunkčné a okrem telefonovania dokonca dokážu odhaliť či máte zapnutý bezpečnostný pás, či nepredbiehate cez plnú čiaru, či rešpektujete dopravné značenie a podobne. Zaujímavé je, že zariadenia nedokážu merať rýchlosť.

Polícia
Zdroj: Polícia SR (Facebook)

Nájdu sa aj kritici

Pochopiteľne, ako pri všetkom, aj pri týchto zariadeniach sa nájdu kritici. Tí najhlasnejšie hovoria o pochybnostiach či zariadenie skutočne dokáže zachytiť telefonovanie za volantom, resp. čítanie správ a či si to nepomýli s ovládaním infotainment systému, ktorým sú vybavené takmer všetky nové autá.

Každopádne, polícia systém ešte len testuje, no už teraz je s výsledkami spokojná. Kedy sa reálne dostane do rúk policajtov dávajúcich pozor na bezpečnosť premávky, nevedno.

Za telefón sa trestá prísne aj teraz

Medzi porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom sa nedávno zaradilo aj držanie a obsluhovanie telefónu a podobných zariadení bez systému „voľné ruky“ počas vedenia vozidla.

Zvýšili sa horné sankcie pokút v blokovom konaní zo 100 na 150 eur a v riadnom správnom konaní z 200 na 300 eur. Zároveň je možné za tento priestupok uložiť zákaz činnosti a porušenie sa bude rátať medzi tri závažné priestupky počas 12 mesiacov.