Úvod Zaujímavosti Slovenské cesty čaká zmena: Štát mimoriadne rýchlo reaguje na tragické udalosti

Slovenské cesty čaká zmena: Štát mimoriadne rýchlo reaguje na tragické udalosti

270 radarov bude 24 hodín, 7 dní v týždni kontrolovať priestupky.

0
Ilustračný obrázok

Šoféri na Slovensku budú musieť jazdiť opatrnejšie a hlavne zodpovednejšie. Na cestách sa totiž objaví 270 nových stacionárnych radarov, ktoré budú kontrolovať rôzne priestupky. O novinke informoval policajný prezident Štefan Hamran.

Čo ale budú tieto stacionárne radary kontrolovať? Samozrejmosťou bude sledovanie prekročenie maximálnej rýchlosti, no to ani zďaleka nie je všetko. Ako Hamran priblížil, okrem rýchlosti budú dôkladne kontrolovať aj prejazd na červenú a stopku.

Otočka o 180 stupňov

Ani 270 radarov sa „nerodí“ ľahko. V pôvodnom pláne štát síce počítal s mobilnými radarmi, v realite však budú statické. K rozhodnutiu Hamran dospel po dôkladnom zvážení záťaže na policajný zbor. Mobilné radary by totiž vyžadovali, aby pri nich bol prítomný dopravný policajt.

Statické radary budú schopné udeliť pokutu automatizovane bez toho, aby došlo ku kontaktu občana s policajtom. Nepriamo tak naznačil, že sa z pokuty nebude dať vykrútiť. Podobne to už dlhé roky funguje v zahraničí.

Prvých 270 radarov štát zaplatí z plánu obnovy, no potrebných ich bude oveľa, oveľa viac. Hamran by bol spokojný, ak by na cestách bolo aspoň 1 000 kusov takýchto radarov. Či sa na cesty skutočne dostanú je nateraz otázka, ktorou sa budú musieť zaoberať policajti.