Úvod Zaujímavosti Rusi sú na smiech: Chceli vyrábať vlastné procesory Baikal, firma po pár...

Rusi sú na smiech: Chceli vyrábať vlastné procesory Baikal, firma po pár mesiacoch zbankrotovala

Rusi prišli o procesory Baikal. Šéfa firmy zatkli, hrozí mu 10-ročné väzenie.

27

Ruská federácia ešte na jar tohto roka plánovala veľké veci. V dobe, keď západné spoločnosti pracujú na 3 nm a aj menších čipoch chceli Rusi do roku 2030 vyvinúť 28 nm a 90 nm výrobný proces. Zodpovedná za to mala byť spoločnosť T-Platforms, ktorá vyvíjala procesory. Tie pochopiteľne nepatrili medzi výkonnostnú špičku, no základné zariadenia poháňať zvládali.

Plán to síce začiatkom roka bol dobrý, no po polroku je zjavné, že z neho nič nebude. Spoločnosť T-Platforms, ako aj divízia Baikal Microelectronics, definitívne skrachovali a úplne ukončili vývoj. Riaditeľ Vsevolod Opanasenko dokonca oznámil osobný bankrot, ktorý prišiel krátko po tom, ako mu hrozilo 10-ročné väzenie.

Baikal mal konkurovať AMD a Intelu

Na bankrot firmy podľa servera Cnews.ru nemali vplyv sankcie. Tým totiž firma čelila už od roku 2014, keď Rusko napadlo Krym. Spoločnosť vyvíjala procesory na báze inštrukčných sád ARM a MIPS. Do riadiacej štruktúry sa v tej dobe dokonca dostala aj ruská vláda, ktorá do spoločnosti vložila vlastné financie. Cieľ bol odvážny – vyrábať procesory, ktoré by dokázali konkurovať AMD a Intelu.

Tu ale nastal veľký problém. Firma T-Platforms totiž ruskému ministerstvu nedodala 9-tisíc počítačov, za čo bol obvinený práve generálny riaditeľ. Firma následne ukončila prevádzku a procesory Baikal prakticky zanikli.

Rusko sa dostáva to vážnej situácie, kedy reálne nebude schopné obnovovať a opravovať svoju výpočtovú techniku. Vlastné procesory nemá a zahraničné kvôli sankciám nemôže doviezť.