Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Aj vám prišla táto SMS-ka? Majte sa na pozore, rafinovane vás...

POZOR: Aj vám prišla táto SMS-ka? Majte sa na pozore, rafinovane vás okradne!

Na mimoriadne zákernú SMS-ku upozorňuje aj polícia.

0

Fakt, že moderní podvodníci už nepotrebujú fyzicky kradnúť veci na to, aby zbohatli, je už dávno známy. Mnohí ale nevedia, ako ľahko môžu prísť o peniaze inými spôsobmi. Jedným z nich sú aj nevinne sa tváriace sa SMS-ky či MMS-ky, ktoré sa vydávajú za známe organizácie s dobrými menami. Jednou z takých je aj Slovenská pošta, ktorá je neustálym terčom podobných podvodov.

Slovenská pošta zaznamenala už takmer 50 rôznych podvodných správ (SMS, MMS, e-maily, telefonáty), ktoré sa tvária ako od pošty. Adresáta najnovšie prostredníctvom SMS alebo MMS vyzývajú na úhradu rozličných poplatkov – napr. colných poplatkov, poplatkov za skladovanie zásielky z dôvodu oneskorenia, za doručenie zásielky, za zmenu doručenia či uloženia zásielky,“ vysvetľuje hovorkyňa pošty Mgr. Iveta Dorčáková.

SMS-ka môže vyzerať rôzne, jedno má spoločné

SMS-ka môže mať rôzne tvary, môže žiadať rôzne vysoké poplatky a môže vám prísť prakticky kedykoľvek, ak už aj neprišla. Nižšie si môžete pozrieť, ako takáto SMS správa vyzerá.

Podvodná SMS-ka napodobňujúca Slovenskú poštu.
Zdroj: Slovenská pošta

Slovenská pošta preto žiada občanov, aby boli obozretní a najmä, aby nezadávali údaje o platobných kartách či bankových účtoch, ktoré môžu byť zneužité na stránkach, ktoré sú spomenuté v predmetných SMS správach. Slovenská pošta totiž nikdy od zákazníkov nežiada prostredníctvom SMS, MMS či e-mailov úhradu žiadnych poplatkov.

Prišli vám už podobné správy alebo vám prišli úplne iné správy snažiace sa okradnúť vás?