Úvod Zaujímavosti Európu čaká mimoriadne ťaká zima. Pripravte sa na výpadky mobilnej siete!

Európu čaká mimoriadne ťaká zima. Pripravte sa na výpadky mobilnej siete!

Nielen že sa všetko zdražuje, očakávajú sa aj masívne výpadky.

3
Foto: Orange

Táto zima bude iná, než tie predošlé. Kvôli situácii v Rusku sa počíta s možnosťou, že v Európe môže nastať nedostatok energie. Podľa agentúry Reuters to môže mať za následok aj výpadky mobilných sietí.

Nečakajú nás len problémy s plynom alebo celkovo drahšími energiami. Hovorí sa o tom, že môže nastať nedostatok energie alebo bude dokonca na prídel.

Predstavitelia telekomunikačného priemyslu podľa Reuters tvrdia, že majú obavy. Krutá zima vystaví európsku telekomunikačnú infraštruktúru skúške, čo prinúti spoločnosti a vlády, aby sa pokúsili zmierniť jej vplyv.

V súčasnosti majú európske krajiny nedostatok záložných systémov, ktoré by zvládli rozsiahle výpadky elektrickej energie. Zvyšuje to pravdepodobnosť toho, že nastanú výpadky mobilných sietí a telekomunikácií.

elektrina
Zdroj: Unsplash/Fré Sonneveld

Európske krajiny hľadajú riešenie

V Európe je takmer pol milióna telekomunikačných veží a väčšina z nich má záložné batérie, ktoré vydržia približne 30 minút, aby mohli fungovať mobilné antény. Európski telekomunikační operátori musia preskúmať svoje siete s cieľom znížiť spotrebu energie.

Mali by tiež modernizovať svoje zariadenia používaním energeticky úspornejších rádiových konštrukcií. Niektoré spoločnosti používajú napríklad softvér na optimalizáciu toku prevádzky, „uspávajú“ veže, keď sa nepoužívajú alebo vypínajú rôzne pásma spektra.

Zatiaľ ide len o predpoklady a počítanie s najhorším možným scenárom. Je lepšie pripraviť sa na to najhoršie. Nedávno sa hovorilo aj o reforme trhu s elektrinou, no konkrétne riešenia sú v nedohľadne.