Úvod Zaujímavosti Ani náhodou, odkazuje Čína Elonovi Muskovi. Použitie satelitov Starlink chcú zakázať aj...

Ani náhodou, odkazuje Čína Elonovi Muskovi. Použitie satelitov Starlink chcú zakázať aj na Ukrajine

Potvrdil to sám Elon Musk.

4

Satelitný internet Starlink, ktorý poskytuje spoločnosť SpaceX pod vedením Elona Muska, má svojich priaznivcov i odporcov. Dá sa povedať, že väčšina krajín s ním problém nemá. Predsa len, nikto nie je nútený si ho kúpiť. Sú tu však aj štáty, ktoré Starlink tvrdo odmietajú. Okrem Ruska sa na tomto zozname nachádza aj Čína.

Za zlomový bod v existencii internetu Starlink možno považovať okamih, keď ho Musk sprístupnil na území okupovanej Ukrajiny. Pochopiteľne, Rusko tento krok zo strany vizionára nezobralo ľahko.

Dokonca ani Čína nie je z pokrytia ukrajinského územia nadšená. Elon Musk pre denník Financial Times uviedol, že krajina dodávky internetu na Ukrajinu v plnom rozsahu neschvaľuje, všimol si DSL.sk.

A to nie je všetko. Čína odmieta prevádzku Starlinku aj na svojom území. Peking dokonca požiadal Elona Muska o uistenie, že svoj internet v Číne nesprístupní.

Dalo sa to čakať. Čína je tvrdo regulované územie, aj čo sa týka online priestoru. Americký internet je teda zrejme jednou z tých posledných vecí, ktorú by dovolila.

SpaceX - Starlink
Zdroj: Starlink

Starlinku sa aj napriek tomu darí

Hoci sa Starlink stretol aj s takouto vlnou odporu, celkom sa mu darí. Niečo vyše dvoch týždňov dozadu sme vás prostredníctvom samostatného článku informovali, že internet od SpaceX je dostupný už na všetkých kontinentoch, vrátane Antarktídy.

V súčasnosti sa na orbite Zeme nachádza niečo vyše 3 000 satelitov Starlink. Licencia od Federálnej komisie pre komunikáciu (FCC) však naznačuje, že už v dohľadnej budúcnosti sa konštelácia rozrastie o dalších 1 000 satelitov. Čo sa týka počtu používateľov, ten sa točí okolo hranice pol milióna.

Na Slovensku si môžete vybavenie na pripojenie k internetu Starlink zadovážiť za 350 eur, pričom mesačný poplatok dosahuje výšku 60 eur.