Úvod Výrobcovia Samsung Prichádza veľká zmena: Telefóny sa zmenia na nepoznanie, na toto sa pripravte!

Prichádza veľká zmena: Telefóny sa zmenia na nepoznanie, na toto sa pripravte!

0

Hoci sú tu s nami dotykové telefóny už dlhú dobu, existujú aspekty ovládania, ktoré by boli bez fyzických tlačidiel prinajmenšom veľmi komplikované. Samsung sa však zdá byť presvedčený, že tlačidlá dokáže časom nahradiť dotykovými, prípadne inými alternatívami. Áno, aj takúto budúcnosť vraj juhokórejský gigant plánuje pre svoje zariadenia.

Táto kuriózna novinka neprichádza priamo od spoločnosti, ale od informátora OreXda, ktorý ju zverejnil na sieti Twitter. V príspevku uvádza, že sa Samsung plánuje zbaviť nielen hlavného tlačidla, ale aj tlačidiel na ovládanie hlasitosti. Všetky ovládacie prvky sa tak presunú pod displej.

Nejde však o blízku budúcnosť. Ako píše server Phandroid, táto kľúčová zmena má prísť až v roku 2025, čiže spolu s modelmi Galaxy S25 alebo Galaxy Z Fold/Flip 7, ak teda Samsung dovtedy nezmení svoj názvový systém.

Samsung - koncept smartfónu bez fyzických tlačidiel
Zdroj: OreXda

Náznaky možno sledovať už dlhšie

Samozrejme, nie je vôbec isté, že Samsung o tri roky skutočne upustí od fyzických tlačidiel, no nie je to ani vylúčené. Smartfóny sa niekam pohnúť musia – a úprimne, toto je jedna z tých zaujímavejších ciest.

Keď si to tak vezmeme, smartfóny o fyzické tlačidlá prichádzajú už dlhšie. Ako je to dávno, čo sme naposledy videli smartfón s fyzickým domovským tlačidlom? Veľmi dávno. Rovnako sa postupne vytráca aj fyzický snímač odtlačkov prstov. Ten síce nemožno úplne klasifikovať ako tlačidlo, no je to komponent, ktorý sa stále častejšie používa skôr v dotykovej ako fyzickej forme.

A Samsung zrejme nebude jediný. Fyzické externé komponenty zo svojich zariadení odstraňuje aj Apple. Práve on udal trend chýbajúceho jacku pre slúchadlá, pričom pri iPhone 14 úplne vypustil fyzický slot pre SIM karty, aspoň čo sa týka amerického trhu. Ďalej sa špekuluje, že súdny deň čoskoro čaká aj nabíjací port.

Čo sa týka Samsungu a konca fyzických tlačidiel na jeho smartfónoch, uvedené informácie vám aspoň nateraz odporúčame brať s rezervou. Rok 2025 je predsa len stále ešte celkom ďaleko.