Úvod Novinky Aktuálne MIMORIADNE: Obrovský pozor na tieto SMS-ky a správy z Pošty. Ohavný podvod...

MIMORIADNE: Obrovský pozor na tieto SMS-ky a správy z Pošty. Ohavný podvod sužuje Slovákov!

Ak nechcete prísť o svoje peniaze, na takýto e-mail ani SMS-ky radšej nereagujte.

9

V poslednom období pribúda jeden podvod za druhým. Len nedávno sme vás varovali pred podvodníkmi, ktorí sa vydávajú za streamovaciu platformu Netflix. Ďalší to skúšajú cez Slovenskú poštu a falošné e-maily. Na jednu takúto správu nás upozornila aj čitateľka.

Do e-mailovej schránky jej prišiel mail, ktorý sa tváril, že je od Slovenskej pošty. V správe sa píše, že balík bol vrátený do skladu a je potrebné uhradiť náklady na jeho prepravu, prípadne uloženie v sklade. Stačí kliknúť na tlačidlo, vyplniť údaje o karte (alebo aj o vás) a zaplatiť.

Na prvý pohľad vyzerá tento e-mail dôveryhodne, najmä v prípade, ak ste si niečo naozaj objednali a čakáte na doručenie zásielky. Pozrite sa na ten text ale pozornejšie. Štylizácia viet je zvláštna a vyzerá, ako keby bola preložená cez prekladač. Rovnako podozrivá je adresa odosielateľa, ktorá nemá nič spoločné s poštou.

podvod
Zdroj: Tip od čitateľky (AndroidPortal.sk)

Na tento podvod opakovane upozorňuje aj samotná Slovenská pošta na svojom webe. Ľuďom radí, ako rozpoznať, že ide naizaj o falošný e-mail, na ktorý by ste rozhodne nemali reagovať:

  • Slovenská pošta nikdy nepýta prostredníctvom e-mailov peniaze. Platíte len pri objednávaní alebo pri prevzatí, ak ste si zvolili dobierku.
  • Podacie číslo zásielky pozostáva z 2 písmen na začiatku, 9 čísel a 2 písmen na konci, napríklad  EB101809415SK. Vo falošnom e-maile záverečné písmená označujúce kód krajiny chýbajú.

Premyslené SMS-ky

Okrem emailov sa bohužiaľ opäť šíria aj SMS správy, ktoré sa ľudí snažia presvedčiť, že ich odosiela Slovenská pošta. Na šíriace sa správy upozornil server Živé. „Váš balík je v colnom konaní a platia sa colné poplatky, zaplaťte poplatky, aby ste balík dostali,“ píše sa v SMS správe. Gramaticky správne napísaná správa u ľudí môže vyvolať pocit legitimity. Mnohí tak môžu podvodníkom poslať peniaze, ktoré už nikdy neuvidia.

V prípade, že ste na tento podvod naleteli aj vy, obráťte sa na orgány činné v trestnom konaní. Predtým, než niečo uhradíte, vždy si dobre skontrolujte, či nejde o podobný podfuk. Stačí sa zamerať na pár detailov, ktoré to rýchlo odhalia.